2011

Dr Hummel Zoltán

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Egészség, blog, mikrorostos, immunrendszer, bélflóra helyre állíáts, méregtelenítés, mikrorostos gél, prim protein, béltisztítás

A karácsonyi ünnepek után egy nappal zuhanyozáskor lenéztem a hasamra és megdöbbentem, mert nagyobbnak láttam és feszesebbnek éreztem. Gondolom, ismeritek a helyzetet és a vele járó érzést!

A leghatékonyabb méregtelenítő: a bélflóra

A napokban valakinek elmeséltem, hogy mennyire szeretem a sütőtököt, és hogy milyen egészséges étel az. Erre azt a kérdést kaptam, hogy a sütőtököt sütve esszük, a több órás sütés alatt bizonyára lebomlik benne az összes vitamin. Ha nyersen ennénk, akkor lehet, hogy egészséges lenne, de így?

Kedves Zoltán!

Hallottál-e arról, hogy a nátriumklorit egy kis citromsavas gyorsítóval gyógyítja rákot és más egyéb betegségeket? Egy svéd barátom szed naponta 84 cseppet 20 %-os töménységben és egyre jobban érzi magát. Agydaganata van.

Egy előző bejegyzésemben („Allergia, ételallergia és az autoimmunbetegségek”), megígértem, hogy a pollenallergiával is foglalkozok majd. A pollenek korszaka ugyan lejárt, de következik a tél, tele náthával és influenzával. Megpróbálok annak utánajárni, hogy miért van az, hogy egyesek többször is megfáznak, mások meg alig. Arra jöttem rá, hogy a pollenallergiának, a náthának és az influenzának van egy közös eredőpontja: ez pedig a nyálkahártya és a nyirokerek találkozásinál található.

Többen kérdezték tőlem: hogyan készül a Mikrorostos Gél? És lehet-e fejleszteni, továbbfejleszteni?

A gélt a legegyszerűbb formájában 1997-ben fedeztem fel, elneveztem akkor az első szériámat, az első fejlesztésemet: Primbiotic Gélnek, mert abban a pillanatban arra jöttem rá, hogy a nagy víztartalma miatt a bélflóra legjobb vízellátója lesz a vastagbélben.

Mióta feltaláltam a Mikrorostos Gélt, és tapasztalom, hogy mennyi emésztési és bélproblémával küzdőnek segít könnyebbé tenni az életét, azóta táplálkozás-kutató is lettem. Feltűnt, hogy az elhízást, a cukorbetegséget, a szív- és keringési betegségeket, a Candidát és a rákos megbetegedéseket mind a túlzott cukor- és keményítőfogyasztás okozza.

Miért lesz egyre lúgosabb a rákosok vére a rákbetegség előrehaladásával?

Az előző, „Lúgosíts, olcsón!” című cikkemben azt fejtegettem, hogy a rákos szövetek savas közegben növekednek, és a vér lúgosításában a bikarbonát ionnak milyen kulcsfontosságú szerepe van. Már a korábbi, „Miért van annyi rák?” című cikkemben írtam arról, hogy a rákosok vére egyre lúgosabb kémhatású lesz, míg a vizeletük egyre savasabb a rák fejlődésével párhuzamban. Eközben a rákos szövetek kémhatása változatlan, mindig savas. Nem értettem, hogy a vérünk miért nem savasodik el, mikor a rákos szövet rengeteg savat termel?  Azt még elfogadtam volna, hogy a bikarbonát ionok „áldásos tevékenysége” folytán nem savasodik a vér, dehogy miért lúgosodik? Ez a kérdés nem hagyott nyugodni, két éjszakám ment rá mire rájöttem a megoldásra.

A savtalanítás („lúgosítás”) legolcsóbb módjai: a rák és a Candida ellen is

A refluxról írt cikkemben „beleártottam magam” a vér savasodásába és a lúgosítás témakörébe. Sok kérdést kaptam ezután ebből a témakörből. A hozzászólásokból az volt a benyomásom, hogy mintha mindenki más nyelven beszélne és ezért nem lehetséges, hogy egymást megértsék a témában a hozzászólók. Ezért elhatároztam, hogy a sav-bázis egyensúly témájában egy felvilágosítási missziót kezdeményezek. Azt szeretném elérni, hogy legalább egy nyelven beszéljünk. Nem muszáj egyetértenünk a felmerülő kérdésekben, de legalább ugyanarra gondoljunk, mikor vitatkozunk!

Kedves Zoltán!

Nagyon érdekes a refluxról írt leveled.
Van egy kérdésem:
- valóban szükség van-e lúgosításra a gyomorban, hiszen semlegesíti a gyomorsavat? A gyomorsav pedig akkor kerül a gyomorba, ha az ételt lenyeljük, és a szénhidrát felszívja, vagy a fehérjét emészti a sav. Vagy a zöldségek, ill. zsírok lenyelésekor több sav kerül a gyomorba, mint szükséges, mivel ezeket nem a sav emészti, és ekkor a többlet sav elöntheti a nyelőcsövet?

A refluxról és az elsavasodásról

Már ifjú koromban, mikor még nem tartoztam a tudatos táplálkozók közé, felfigyeltem valamire, ami most újra eszembe jutott, hogy sok refluxos kérdezgetett.

Heckerek támadták meg a honlapomat!

Meg kellett szüntetnem a honlapomon a hozzászólási lehetőségeket, mert elszaporodtak az értelmetlen szövegeket tartalmazó hozzászólások. Valaki, vagy valakik el akarják lehetetleníteni a honlapomon az értelmes hozzászólásokat. Ezért úgy döntöttem, hogy a cikkeimhez való hozzászólási lehetőségeket megszüntetem.

A hegyi pásztorok bélflórájával foglalkozó bejegyzésemben említettem, hogy a bélbolyhok határfelületéhez közeli történésekre kell koncentrálni a figyelmünket, ha az egészségünk egyik legfontosabb feltételét meg akarjuk érteni. Itt a három főszereplő: a bélflóra, a bélnyálkahártya és a bélbolyhokon belül lévő nyirok- illetve érrendszeri kapillárisok.

A következő dologra lettem figyelmes mostanában: a réten vagy egyéb növény-multikultúrában kinőtt parlagfű kisebb növésű, míg a szántóföldeken a napraforgó és kukorica földeken (növény-monokultúra) kinőtt parlagfű sokkal magasabb, néhol embermagasságú.

Milyen diéta híve vagyok?

Szeretnek az emberek skatulyákat gyártani: többen kérdezik tőlem, hogy akkor most melyik diéta híve vagyok? A dr.Atkins-é, vagy a paleolité, vagy a nyers ételeket favorizálom?

Azt hiszem, kicsit „különc” vagyok, mert egyiket sem tudom teljes mértékben támogatni, de mindegyikben vannak olyan részletek, amelyek nagyon tetszenek.

Mese a hegyi pásztorok, az eszkimók, és a Vegák bélflórájáról

Egyszerű kutatóként a vízben oldódódó rostok biofizikáját tanulmányoztam, nem igazán a rostok érdekeltek, hanem a rostokat körülvevő víz. A víz ezek körül a rostok körül teljesen más „életet kezdenek élni”, mint előtte. A rostok csak szervezők, a vízmolekulák fontos szervezői. Az irodalom ezeknek a vízmolekuláknak a tömegét kötött víznek nevezi, nem biztos, hogy jó az elnevezés, de fogadjuk el. (Egy egészséges fiatalemberben 70% a víz. Ennek 90%-a kötött, rostokhoz kötött. Ezért nem lötyög bennünk a víz!)Véletlenül találkoztam egy baktérium által termelt rosttal, amely minden eddig ismert rostnál jobban „szervezte maga körül” a vízmolekulákat, vízkötésben ő a világbajnok! A rostjai ehetőek.

Mi a baj a teljes kiőrlésű lisztekből készült ételekkel?

Többen kérdezik tőlem, hogy jó, megértik, hogy a finomított lisztből készült kalácsot, fehérkenyeret és egyéb tésztaféléket nem javasolom, de hát a teljes kiőrlésű, az más! A teljes kiőrlés azt jelenti, hogy rostban gazdag, ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat is tartalmaz a belőle készült étel.

Valószínűleg hallottatok arról, hogy a növények kevesebb ásványi anyagot tartalmaznak, mint évtizedekkel ezelőtt. Megállapították, hogy ez azért van, mert a termőföldben is már kevesebb az ásványi anyag, mint régen. Miért? Azt gyanítják, hogy azért, mert a termőföldbe nem juttatják vissza azokat az ásványokat, amelyeket a növényzet a gyökérzetével kiszívott. Az elmúlt 50-60 évben divatba jöttek a műtrágyák, amelyekben csak három ásványi elemet pótoltak. Régen a szerves trágyázás általános volt, ekkor a szerves trágyában visszajutottak azok az ásványi anyagok és mikroelemek, amelyeket kivett a növény a földből. Miért?  Mert a trágyában, az állatok bélflórája visszakerült a körforgalomba, a növényekben lévő mikro- és makro elemek többsége a bélflórában maradt, csak egy részét hasznosította a gazdaállat. Ezekben az időkben helyén volt az a mondás, hogy „étkezz változatosan, és egészséges maradsz”. Ha legalább tízfajta növényt tartalmazott a napi étkezésed, nem kellett aggódnod a betegségek miatt.

Bejelentkeztem a Facebookra a napokban. Erről értesítettem az olvasóimat. Többen zokon vették, hogy elhagyom őket, mert nem kívánnak áttérni innen a honlapomról sehová.

Nem foglak benneteket cserben hagyni, kedves olvasóim, minden táplálkozással kapcsolatos bejegyzésem továbbra is megjelenik itt, a honlapon.

Dehogy miért "kirándultam át" a Facebookra, azt megindoklom:

Hogyan védekezzünk a hasmenéses járvánnyal szemben?

Napjaink legfontosabb híre, hogy hasmenéses járvány ütötte fel a fejét Észak-Németországban.  A hír megrendítő, mert halálos áldozatokkal is jár. Bármelyik pillanatban bármelyikünk megkaphatja a fertőzést, mert egyszerű érintkezéssel terjed. Ha hozzáérünk a fertőzött uborkához vagy zöldséghez, és utána a kezünkkel hozzáérünk az ennivalónkhoz, már meg is kaphatjuk a fertőzést. Az első védekezési hozzáállásunk tehát a tisztaság, a fokozott kézmosás és zöldségtisztítás.

„Kedves doktor úr!
Kérném a véleményét a parlagfűvel kapcsolatban, az irtása csak esetleg érdekből van. Mert a növények nagy része hasznos / gyógynövény/
Válaszát várva. Üdvözlettel :István”

Ez a parlagfű-kérdés elindított bennem egy gondolatot, egy párhuzamot a Candida - parlagfű valamint a bélflóra – talaj mikro flórája között.

Ahogy a fogyás és az egészség kérdéseit a táplálkozás irányából kezdtem vizsgálni, rájöttem, hogy mind a fogyás (az ideális testsúlyunk elérése) mind az egészség (betegségmentesség) elsősorban egy közös dologtól függenek, az emberi szervezet számára megfelelő táplálékok elfogyasztásától.  Ily módon a táplálékainkat feloszthatjuk jó és rossz táplálékokra.

Tisztelt Dr. Hummel Zoltán!

A tejkérdés megint kiütötte nálam a biztosítékot.

Kérem, írja meg mi az, hogy európai, ill. ázsiai tehén?

Lehetnek-e veszélyesek egyes probiotikumok?

Nemrég a következő hír landolt a postaládámban:

Az elméletek jönnek-mennek a medicinában, az igazolásuk pedig, hogy jó, vagy nem, évtizedekig tart.
Így jártunk a koleszterin-elmélettel is. Évtizedekig tartotta magát, míg kiderült, hogy fals vágányon futott. A szív- és vérkeringéses betegek vérében magas volt a zsírszint, az érfalakon pedig magas volt a koleszterin-lerakódás.

Írtam olyan címmel bejegyzéseket, hogy miért van annyi rák? A végső következtetések egyike az volt, hogy sok finomított cukrot és keményítőt tartalmazó köreteket eszünk, mely keményítőből nagyon gyorsan cukor lesz bennünk. Mivel a rákos sejtek cukrok fermentációjából nyerik az energiájukat, ha a cukros táplálékainkat kiiktatnánk, nem lenne mit ennie a rákos sejteknek, és éhségben csendesen elpusztulnának. Írhattam volna olyan címmel is blogbejegyzést, hogy miért van annyi candida? A candidának is a tápláléka a cukor. Tehát itt is vigyáznunk kell az édességekkel és a sok keményítőt tartalmazó (kenyér, tészta, burgonya, rizs) köretekkel.

A hírleveimből kiderült, hogy a cukor az egyik első számú ellenség, mert mind a metabolikus szindrómánál (elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, stb.) mind a ráknál fontos szerepe van. Ugyanakkor az élő gyümölcsök fogyasztását meg favorizálom? Hogy lehetséges ez?

Sokan kérdezik, hogy mi a különbség a Primbiotic Gel és a Mikrorostos Gél között?

Többen kérdezték, hogy miképpen lehetséges az, hogy a székrekedés és a hasmenés esetében is jó tapasztalatok vannak a gélem szedésével?

A székrekedésnél már többször elmondtam, hogy ebben az esetben kevesebb a széklet víztartalma. A gélem nagy mennyiségű kötött vizet tartalmaz, ezzel a vízzel növeli a széklet víztartalmát, ezért segít.

Sokan azt hiszik, hogy több honlapot üzemeltetek. A zavar és a félreértések elkerülése érdekében leszögezem, jelen pillanatban csak ezen a honlapon megjelent írásokért vállalom a felelősséget, más honlapjának összeállításában nem veszek részt, tanácsot sem adok.

Nagyon örülök, hogy sokan megkerestetek e-mailben a kérdéseitekkel, de sajnos képtelen vagyok ennyi megkeresésre válaszolni. Sokan leírtátok, hogy milyen egészségi problémáitok vannak. Tiszteletben tartom mindenki egyéni problémáját és mélyen együtt érzek vele, de külön külön nem tudok mindenkinek segíteni.

Mit mérjünk a vizeletünkön?

Nem kell feltétlenül drága elektródákat vásárolnunk. Lehet kapni pH-mérő és antioxidáns mérő papírcsíkokat is. A vizeletünk ellenállását (illetve vezetőképességét) is könnyedén mérhetjük egy hétköznapi ellenállásmérővel. (Ha megkérjük egy elektrotechnikában kissé jártas ismerősünket, biztosan tud segíteni egy ellenállásmérőhöz kapcsolt cella kialakításában, amellyel képesek leszünk relatív méréseket végezni a vizeletben.)

Savas vagy lúgos a rák?

Otto Wartburg rákelmélete szerint, amelyet még ma is a legtöbb rákkutató elfogad, a rákos sejtek savas környezetet hoznak létre maguk körül, mert fermentációjuk során a szőlőcukorból savas metabolikus termékeket termelnek.

(Igyekeztem közérthetően, ám szakmailag korrekten leírni a gondolataimat erről a témáról. Ha valamelyik bekezdést túl szakmainak találnád, akkor ugord át bátran, úgy is érthető lesz a gondolat lényege.)