2012

Dr Hummel Zoltán

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Egészség, blog, mikrorostos, immunrendszer, bélflóra helyre állíáts, méregtelenítés, mikrorostos gél, prim protein, béltisztítás

Mit ne egyenek a rákosok! És miért ne?


Tudnotok kell, hogy a jelenlegi étkezési szokásaink és ételeink, szinte minden elemében kedveznek a rák táplálásának. Egyáltalán az a csoda, hogy nem leszünk valamennyien rákosak.Ha manapság bemegyünk egy étterembe, vagy otthon elkészítünk egy ételt, annak egyetlen összetevője sincs, amelynek ne lenne kockázata a rák szempontjából. Remélem sikerülni fog majd a mai összeállításomban érzékeltetnem az összes lehetséges kockázatot, amelyeket az ételeink magukba foglalnak. Hogy miért nem foglalkoztam idáig a húsok és zsírok kockázataival? Mert úgy ítéltem meg, hogy a többi kockázatokhoz képest ezeknek van a legkisebb kockázatai. De vannak, határozottan vannak!

Melyek a hús és zsírfogyasztás kockázatai?

Az elmúlt száz évben a vegyipar óriási fejlődésen ment keresztül, rengeteg olyan terméket állított elő, amelyek bárhová lépünk körülvesznek bennünket. Ennek nagyon sok áldásos következménye van, de hátrányai is. Leginkább a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban felhasznált szerves vegyipari termékeket kell nagyító alá vennünk. Az élelmiszeriparban felhasznált tartósítók, színesítők, ízfokozók, aromák, állag javítok mind, mind tartalmaznak mesterséges szerves kémiai összetevőket. Sokan felsorolják az un. E-betűs adalékokat az ételeinkben, de higgyétek el egyik sem olyan veszélyes, talán még együtt sem, mint a mezőgazdaságban használt permetezőszerek, amelyek óhatatlanul megtapadnak a feldolgozandó alapanyagokra és bekerülnek az elkészített ételeinkbe. Még ebbe a kategóriába kell sorolnom az állattenyésztésben használt hormonokat, növekedési faktorokat. Legtöbb használt szerves vegyület zsírban oldódó, az állatok zsírszövetében megragad és elraktározódik. Az állati zsiradékokat tartalmazó húsok és hústermékek, tojások, tejek és tejtermékek mind tartalmazhatják a mezőgazdaságban használt növényvédő szereket. Ha mi megesszük ezekből a termékekből készült ételeket, bennünk is, a mi zsírszövetünkben is elraktározódnak a ránk is káros vegyületek. Mindezek között a legveszélyesebbek a rovar- és gombaölő vegyszerek.
Mikor méregtelenítő- és fogyókúrát tartunk, akkor sok régen a zsírszövetbe épült méreganyag szabadul a vérkeringésbe. Ezért is ajánlottam az ilyen kúrákban résztvevőknek, hogy a kúra alatt fokozottabban fogyasszák a mikrorostos gélemet, mert a gélben csapdába esnek a felszabadult méreganyagok és a székletünkkel távozhatnak belőlünk.

De hogyan kerül a vérből a béltartalomba?A bélbolyhokon keresztül. A gél méregtelenítési folyamatában a méregtelenítendő anyag áramlása ellenkező irányú, mint a tápanyagok béltartalomból való felszívódásánál.  A felszívódásnál a béltartalomból a bélbolyhok artériás kapillárisai felé történik az anyagáramlás. Míg a gél méregtelenítésénél a bélbolyhok vénás kapillárisai felől a béltartalom felé történik az áramlás, ahol aztán a gél csapdájába kerül. A gél csapdaeffektusa majd meglátjuk, hogy a felszívódás esetében is nagyon fontos lehet. Ugyanis a bélben lévő egyszerű cukrok gyors felszívódása a rákos betegek egyik fő ellensége, és ha a felszívódásukat akadályozza a géles béltartalom, már az is valamennyi segítséget jelent. A rostos táplálkozás egyik fontos hozadéka, a béltisztításon, a székletszabályozáson és a bélflóra regeneráláson (prímbiotikus hatás) kívül a cukorfelszívódás lassítása.

Miért részesítsük előnyben a „bio” táplálékokat?
Számomra meggyőző az a kísérlet, amit a Yale Egyetemen végeztek diákokon. 23 diák követte a hagyományos étrendet, majd néhány nap után laborvizsgálatokat végeztek velük. Vizeletükben megmérték a rovarirtók mennyiségét. Később ugyanezek a diákok „bio” élelmiszereket fogyasztottak. Négy nap alatt szignifikánsan lecsökkent a vizeletükben a rovarirtó. Mikor újra visszatértek a hagyományos étrendhez, vizeletükben újra előjött a régi rovarirtó szint. A rovarirtókat a zöldségek és gyümölcsök felületéről és az állati termékek zsiradékából vesszük magunkhoz. A zöldségek és gyümölcsök alapos mosással vagy hámozással jelentősen „méregteleníthetők”, de az állati termékek zsiradékával már nem tudunk mit csinálni. Itt jönne be az igény, hogy az állatokat „bio” legelőkön kellene legeltetni és „bio” takarmánnyal táplálni.
A zsiradékokban megbújó sok méreganyag az egészséges ember számára kerülendő kellene, hogy legyen. De ezek mégiscsak „megbújnak”. Ha nyugalmukat nem háborgatjuk, nem indítanak be gyulladásos folyamatokat. Meglátásom szerint sok apró rákos góc kialakulhatnak bennünk, anélkül hogy gondot okozna, de a rákos szövet burjánzásának két fontos előfeltétele van: krónikus gyulladási góc és megfelelő cukorellátás. Ha ez a két feltétel teljesül, terjed a rák! A kockázati tényezőket ennek fényében kell rangsorolni. Melyek azok a táplálékaink, melyek gyulladásokat okoznak, és melyek azok a táplálékaink, melyek sok cukrot tartalmaznak? Rangsoroljuk ebből a szempontból táplálékainkat. Természetesen igaz az is, hogy sok olyan táplálékunk van, amelyek akadályozzák a rák létrejöttét és terjedését, de ha az étrendünkben az arányokat nézzük, akkor először a tiltottakat kell számba venni, mert túl nagy arányt képviselnek a mai modern nyugati táplálkozásban. Hogy a sok „rossz” táplálékaink hatását kompenzáljuk, irdatlan mennyiségű „jót” kellene fogyasztanunk, amit nehéz lenne megvalósítani. Tehát kezdjük először a „rosszakkal”!

A cukros és a fehér lisztet tartalmazó élelmiszereink.
Ha cukrot vagy fehér lisztet tartalmazó (magas glikémiás indexű) élelmiszert fogyasztunk, hirtelen megnő a vércukor szintünk.  A hasnyálmirigyünk ekkor inzulint bocsát ki, hogy a cukormolekulák bejuthassanak a sejtekbe. Az inzulinnal együtt egy másik hormonszerű molekula, az IGF, inzulinszerű növekedési faktor, is felszabadul, ez serkenti a sejtnövekedést. Tartósan magas IGF-szint krónikus gyulladásokat tarthat fenn. A magas vércukorszint táplálja a rákos sejteket az IGF pedig a terjedésüket. A fehér lisztben lévő keményítő már a nyálban elkezd cukorrá válni, vagyis jó cukorforrás, ugyanakkor tartalmazza a gyulladást okozó gliadint is, melynek hatására bélgyulladások alakulhatnak ki. Másrészt a fehér liszt rostot sem tartalmaz, amely visszatarthatná a vércukorszint hirtelen emelkedését.
A teljes kiőrlésű lisztekből készült ételek, kisebb kockázatot jelentenek, mint a finomított lisztből készültek, de kockázatuk a bennük lévő gyulladást okozó gliadin miatt van.

Tej és tejtermékek.
A tej alacsony glikémiás- indexű és tartalmú ital, de mégis magas inzulinválaszt gerjeszt. A tejnek magas az IGF (inzulinszerű növekedési faktor) tartalma, ami a gyulladási állapot fenntartását segíti, ez pedig támogatja a rák terjedését. Egy orosz kutatócsoport nemrégiben felfedezett egy tejfehérjét, a BCM7-et, ami szintén gyulladásokat indukál, ez a fehérje a tejsavóban található, így a sajtban nincs. Viszont a joghurt és kefir tartalmazza. A túróval az a baj, hogy magas IGF tartalmú, a tejfölben, ha nem fűvel és szénával táplált tehenekről van szó, akkor magas az omega-6 tartalma.

Magas omega-6/omega-3 arányú élelmiszereink.
Az olíva-, repce- és lenmagolajon kívül legtöbb növényi olaj magas omega-6 tartalommal bír. A nem legelőn legelő és magas omega-6 tartalmú kukorica és szója tartalmú takarmánnyal etetett állatokból készült termékek fogyasztása zsírszövet növekedéssel jár. A zsírszövetek állandó gyulladásfaktor kibocsájtók. Ezért is veszélyes állapot a túlsúlyosság.

Magas transzzsír tartalmú élelmiszereink.
A vegyészek rájöttek, hogy előnyös a növényi olajokat „hidrogénezni”, mert így kemények lesznek, nem folynak, nem avasodnak, és jó ízfokozók. A margarin volt az első termékük, ahol a „hidrogénezést” bevetették. Majd egyre több hidrogénezett olajt „dobtak be” az élelmiszeriparba. Ma már valamire való ízletes pékáru és a boltok pultjaira kerülő süti vagy pogácsa, pizza, chips el nem képzelhető ezek nélkül az adalékok nélkül. Sokáig frissen marad, nem változik meg az íze. Csak egy baj van velük. Magas a transzzsír tartalmuk, amelyek a sejtmembrán átjárhatóságát megváltoztatják, és a gyulladásos állapotokat elősegítik.

Magas zsírtartalmú élelmiszereink.
Azok az állati zsírban gazdag élelmiszerek, amelyek magas zsírtartalmukban sok permetszert tartalmazhatnak. Ezt a helyzetet a „bio” takarmányokkal lehetne megszüntetni.

Most a rákosok tilalmi listáját, a nekik rossz élelmiszereket soroltam fel. Viszont vannak számukra, és mindannyiunk számára ajánlatos, „jó” élelmiszerek is, amelyek akadályozzák a gyulladásokat. Ezekről, majd legközelebb lesz szó. Senkit sem akarok elkeseríteni, de a tilalmi lista nagyobb jelentőséggel bír, mint a javasoltak sora. Hiába eszünk bármennyit a „jóból”, ha sok „rosszat” fogyasztunk.