2012

Dr Hummel Zoltán

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Egészség, blog, mikrorostos, immunrendszer, bélflóra helyre állíáts, méregtelenítés, mikrorostos gél, prim protein, béltisztítás

Az elhízás még egy oka: a sok omega-6


Amerikában nagy propagandát indítottak a kalória bevitel és a zsírfogyasztás ellen a 70-es években. 20 év alatt sikerült a zsírfogyasztást és a kalória bevitelt drasztikusan leszorítani a túlsúlyosság mégis drasztikusan emelkedett. Elnevezték ezt a helyzetet „amerikai paradoxonnak”. „Gyorséttermekbe járunk, nassolunk, keveset mozgunk” – volt a magyarázat. Felfigyeltek viszont arra a különös dologra, hogy a csecsemők is túlsúlyosabbak, pedig nem etetnek velük több tejet és bébiételt, mint régebben. A csecsemőknél még a kevesebb testmozgás sem lehet magyarázat az elhízásra, mert a kicsik mindig ugyanannyit mozogtak mióta világ a világ. A figyelem átterelődött a tejre. Valószínűleg más a tej, nem olyan, mint régen! Ebből kiindulva rájöttek a megoldásra, és az „amerikai paradoxon” megoldására is.
Máshogy etetik az állatokat egy ideje. Régen a legelőn legeltek a tehenek és a sertések is. A kertekben és a réteken kapirgáltak a szárnyasok. Mostanában pedig egyre több szemes takarmányt adnak a háziállatoknak, hogy gyorsabban hízzanak! Hát akkor vizsgáljuk meg ezeket a szemes takarmányokat! A kukorica és a szója jól szolgálta a tehenek esetében a tej hozamnövelését, de a húsmennyiség növelésére is hatékony volt. Egyre több kukoricát, szóját és búzát vetettek be az állatok takarmányozására. De mi a baj ezekkel a takarmányokkal? Szinte csak omega-6 zsírsavakat tartalmaznak, nincs, vagy alig van bennük omega-3 zsírsav!
Élettanilag mi a különbség a kétféle zsírsav között? Az omega-6 ridegebbé, merevebbé teszi a sejtmembránt, segíti a zsírlerakódást, növeli a triglicerid-szintet és a gyulladásokat. Az omega-3 pedig rugalmasabbá teszi a sejtmembránt, csökkenti a zsírszövetet és csökkenti a triglicerid-szintet és a gyulladásokat. Mind a kétféle (omega-3, és-6) zsírsav esszenciális, vagyis csak a táplálékainkkal juthatunk hozzájuk, mert a szervezetünk nem tudja előállítani. Ha az állatok takarmányában, arányában sokkal több az omega-6 az omega-3 hoz képest, akkor a tej és a hús és a tojás sem fog elég omega-3 t tartalmazni, ami az ideális arányukhoz kellene. Ha a tejben magas az omega-6 aránya, akkor a csecsemők elhíznak, ha a húsban és a tojásban kevés az omega-3, akkor nagyobb az esélye a zsírszövetünk növelésének, mintha a réten füvet legelésző állatokból készült ételeket ennénk.
Lehet ezt még fokozni? Igen, lehet, ha a magas omega-6 tartalmú olajokat még hidrogénezik is. Ezt tették a margarinban. Izraelben vallási okok miatt tiltják, hogy egyszerre húst és tejterméket fogyasszanak. Így vajat nem használnak a főzésnél, helyette a növényi olajok hidrogénezéséből készült margarint használták. A margarint napraforgó olajból készítik. A napraforgó olaj hetvenszer több omega-6 zsírsavat tartalmaz, mint omega-3 zsírsavat. A fejlett ipari országok közül Izraelben legalacsonyabb a koleszterinszint, míg itt a leggyakoribb a szívinfarktus és a túlsúlyosság. Ezt hívják „izraeli paradoxonnak”. Az amerikai és izraeli paradoxonok tudományos magyarázatát az ételek magas omega-6/omega-3 arányában találták.
Hogyan javíthatunk táplálékaink omega-3/omega-6 arányán? Egyrészt úgy, hogy eleve a táplálékainkban lévő állati termékekben javítsuk ezt az arányt. Ezt úgy érhetjük el, hogy az állatok takarmányozásánál már figyelünk a magasabb omega-3-szint jelenlétére. Másrészt a növényi táplálékainknál is odafigyelünk a magasabb omega-3-szintett tartalmazó növényi eredetű ételekre.  Például a lenben magas az omega-3. Együnk több lenmagot vagy lenolajat tartalmazó ételeket. Ne használjunk napraforgóolajt, helyette magasabb omega-3-tartalmú repceolajt. A dióban is magas az omega-3 zsírsav.
Ha a mezőgazdaságban dolgoznék, ráállnék a len termesztésére, visszaállítanám a lenvászon és a len spárga becsületét. Több lenmagot kevernék a nyáron legelőn legelő, de télen az istállóban lévő teheneimnek és sertéseimnek. A csirkéimet sem kukoricával és szójával etetném. Nem a „bio” termesztésre tenném a hangsúlyt, mert hiába eszik sok biokukoricát az állatom, a belőle készült állati termék nem egészséges számunkra, mert a kukorica miatt, magas benne az omega-6 zsírsav.
Tehát ha nem akarunk túlsúlyos lenni, akkor nem elég azt figyelnünk, hogy ne együnk sok finomított szénhidrátot (cukrot és fehérlisztet tartalmazó ételeket), de már a magokra és az állatok szemes takarmányára is oda kellene figyelnünk. Ha volt elég türelmed és idáig eljutottál kedves olvasóm, akkor most lehet, hogy elmegy a kedved az összes táplálkozási tanácstól. Mert már nem tudod, hogy mire figyelj! Eddig legalább azt megjegyezted, hogy a „teljes kiőrlésű és a bio” az egy jó támpont az ételeinkben, de most már a zsírok és olajok nevére és eredetére is kellene figyelni. Na, ez már sok! Ezt feladom! Néha én is így érzek, de azért sem adom fel!