2012

Dr Hummel Zoltán

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Egészség, blog, mikrorostos, immunrendszer, bélflóra helyre állíáts, méregtelenítés, mikrorostos gél, prim protein, béltisztítás

Mikor pépesítsünk, mikor préseljünk, és mikor aprítsunk késsel?

 

Van azonban egy olyan nézete, amivel sehogy sem tudok megbarátkozni. Nagyon szeretném, ha elmondaná nekem, mi az álláspontjának magyarázata.

Konkrétan arról van szó, hogy az "Új reformtáplálkozás" cikkében javasolja

  1. Aprítás, pépesítés, mixelés nagy fordulatú bot mixerrel, gyors fordulatú darabolóval, kutterrel, történjen.

A kimondottan lassú (70-200 fordulatú) un. búzafű-préseket meg sem említi.
Számomra meggyőzőnek tűnik, hogy ezek az enzimeket kímélik. Ezt egy konkrét tapasztalatom is alátámasztja. Van egy svájci kitűnő minőségű, 20 000 fordulatot is tudó bot mixerem.  Egyszer siettem volna, és meg akartam spórolni a hagymavágást. A bot mixerrel rövid idő alatt egy kétes kinézetű, kékre színeződött pép lett belőle. Úgy gondolom, a nagy fordulatnak volt ez a jelenség köszönhető. Azóta hajlamos vagyok azt hinni, nem mindig jó a gyorsaság.
Tavasszal sok medvehagymához szoktam jutni, azt nyersen csak nagyon jó éles késsel, kézzel darabolom, úgy teszem el Oliva olajban. Az aprítóban daraboltat össze sem lehet hasonlítani vele.
Szeretném megismerni a magyarázatát, mert az eddigi írásai meggyőztek arról, hogy amit ajánl, azt meggyőződésből teszi és nem marketingfogásként alkalmazza.

Előre is köszönöm, hogy szán rám néhány percet, és igen kíváncsian várom véleményét.

Mária

 

Kedves Mária!
Nagyon jó kérdést tettél fel nekem. Igaz, az állításomat, a nagy fordulatú mixeléssel kapcsolatban nem indokoltam meg.
A nagy fordulatú aprítást azért javasoltam, mert a növényi rostok kicsit durvábbak és nem kötnek meg elég vizet. Minél apróbbá vágom a növényi rostokat annál nagyobb lesz a felületük, ahol a vizet meg tudják kötni. Több kötött vízhez jutunk ilyen módon. Ezt a módszert akkor javasolom, ha azonnal elfogyasztjuk a turmixot.
De, ha később szeretnénk felhasználni a felaprított zöld turmixot, akkor, igazad van, lassabb fordulatú késekkel kell végezni a turmixolást, mert ekkor az a cél, hogy az enzimek ne pusztuljanak el a tárolás alatt. Ha a sejteket feltárjuk, az enzimek szabaddá válnak és könnyebben tönkremennek.
Van egy harmadik eset is, mikor a rostok olyan erősek, hogy nem tudnánk feldarabolni nagy fordulatú késekkel sem. Ilyen például a búzafű. Ekkor sem a rostok vízkötésének a kihasználása a fő cél, hanem a búzafűben lévő  enzimek kinyerése. Ekkor is kiszabadulnak az enzimek a sejtekből, tehát gyorsan el kell fogyasztani a kipréselt búzafű-levet.
Miért nem tetted fel ezt a jó észrevételt a honlapon a hozzászólásoknál.
Ha te nem teszed meg, akkor én felteszem a levélváltásunkat a honlapomra, a drhummel.hu-ra.. Ha megengeded?