2012

Dr Hummel Zoltán

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Egészség, blog, mikrorostos, immunrendszer, bélflóra helyre állíáts, méregtelenítés, mikrorostos gél, prim protein, béltisztítás

A szíinfarktus és a fogyókúra két titka

 

Úgy, hogy sajnos a modern kor vegetáriánusai nemcsak zöldséget, gyümölcsöt, esetleg sajtot és tojást esznek, hanem a hús helyett, hogy legyen elég energiájuk, szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztanak. A legveszélyesebbek – mint már annyiszor leszögeztem - a köreteink: a tészta, a kenyér, a burgonya, s a rizs.

Volt nekem egy vegetáriánus kollégám, aki a fehérje pótlását rengeteg tej fogyasztásával biztosította és a literszámra fogyasztott tej mellett rengeteg péksüteményt, meg kenyeret evett. Neki szerencséje volt, mert rendszeresen sportolt, így a szénhidrátot elégette a szervezete kézenfekvő energiaforrásaként. Ezért neki nem okozott gondot a magas vércukor- és inzulinszint. Nem kapott szívinfarktust és valószínűleg nem is fog, ha élete végéig folytatja a rendszeres testedzést. De akiknek az izmai nem égetik el a vérben lévő cukrokat, azoknál magas inzulinszint alakul ki, koleszterinplakkok növekednek az érfalaikon és évről évre nő a súlyuk, a vérnyomásuk és a szívinfarktus kockázata.

Egy szakértő dietetikus doktornőtől hallottam a rádióban, a napokban, hogy a magas vérnyomás okozója a sok só fogyasztása. Még mindig ezt a „nótát” fújják egyes szakértők, pedig már jó néhány vizsgálat kimutatta, hogy a só fogyasztása nincs hatással a magas vérnyomásra. Ez egy elmélet volt, amit nem igazolt a gyakorlat. Sajnos a sok szénhidrát fogyasztása okozza a magas vérnyomást, az elhízást, a magas vércukor-szintet és az ezekkel járó szövődményeket.

A zsír, a hús, a só fogyasztása nem bizonyult a magas vérnyomás okozójának a vizsgálatok alapján, maradt tehát egy bizonyítatlan élettani elmélet.

Miért van az, hogy hízom, pedig alig eszem?

Ezt a kérdést már a honlapomon is és a könyvemben is kifejtettem, de úgy látszik, nem lehet elégszer elismételni, mert még mindig gyakran felvetik.

Ha keveset eszünk, nagyon lecsökkentjük az alapanyagcserénket: nagyon kevés energia elég a napi létfenntartáshoz. Ilyenkor a szervezetünk „rááll” erre a kevés energia-bevitelre. Ha viszont például hétvégén vagy esetenként vendéglőben - ráunva az éhezésre - kicsit elengedjük magunkat és a szokásosnál, ha csak valamivel is, de többet eszünk, akkor az a csekély plusz a zsírraktárainkba fog landolni. Tehát éhezéssel, amelyet pillanatnyi hangulatunknak engedve néha felrúgunk, soha nem fogunk lefogyni, ellenben fegyelmezett böjtöléssel igen! A böjt azért jó, mert szigorú, áthághatatlan szabályai vannak.

A böjtön kívül, hogyan fogyhatunk még, kevés mozgás esetén is?

Ha nem fogyasztunk egyáltalán könnyen emészthető szénhidrátokat (édességeket és az említett köreteket), akkor a szervezetünk anyagcseréje elég hamar átáll a ketózisos anyagcserére. Ekkor az energiát nem a cukorfélék adják, hanem az úgynevezett ketontestek. Ha a húsételeink mellől elhagyjuk a hagyományos köreteinket, már sokat tettünk az elhízás és magas vérnyomás ellen. De nem eleget! Az érelmeszesedés a magas inzulinszint mellett egyfajta vitaminhiány következménye is. Ezt a típusú vitaminhiányt viszont nem lehet csupán vitaminpótló tablettákkal helyettesíteni, mert csak rostos zöldségek fogyasztásával tudjuk megszüntetni. Ennek oka: a teljes vitaminellátás csakis az egészséges bélflórával képzelhető el. Az egészséges bélflórát legjobban a rostdús zöldségek támogatják, mert a rostok által megkötött víz ad ideális életfeltételt a bélflóra mikrobáinak. A bélflóra mikrobái nemcsak a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok felszívódásában segítenek, hanem maguk is képeznek olyan vitaminokat és egyéb anyagokat, melyek nélkül az egészséges élet elképzelhetetlen!

A legjobb fogyókúra receptje: a sok zöldség, kisebb mennyiségű fehérjeforrással (hús, tojás, sajt) és kevesebb zsiradékkal. UNOM MÁR, hogy CSAK a SZÁRAZ PULYKA- és CSIRKEMELL AZ EGÉSZSÉGES! Szeretem a csülköt és a tarját. Nem igaz, hogy egészségtelen! De két dologra figyelni kell: együnk mellé sok zöldséget és válasszuk jól meg a forrást (ez nemcsak a jó hentest, hanem a tenyésztés körülményeit is jelenti! (Erről majd később, máskor!)

Ha viszont nem tudunk leszokni a hagyományos köretekről, akkor állítsuk feje tetejére a táplálékpiramist (ne a köretekből együnk legtöbbet, hanem belőlük a legkevesebbet, de ebben az esetben a rendszeres testedzés kötelező!