2013

Dr Hummel Zoltán

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Egészség, blog, mikrorostos, immunrendszer, bélflóra helyre állíáts, méregtelenítés, mikrorostos gél, prim protein, béltisztítás

A rostos táplálkozás egészségre ható előnyeiről mit ír a Tudomány?

 

Mikor 1995-ben először tanulmányoztam a mikrorostokat, csak az érdekelt, hogy milyen sok vizet képesek megkötni ezek a rostok, igazából a rostok által kötött víz érdekelt engem akkor. A rostok felszínéhez kötődő vízmolekulák biofizikailag teljesen máshogy viselkednek, mint a az úgy nevezett tömegvíz ("bulk water"). Ezt a típusú vizet többféle módon nevezik: egy amerikai kollégám, régi ismerősöm: Gerald Pollack például a legújabb könyvében negyedik halmazállapotú víznek nevezi. Vannak akik superfacial water-nek, határréteg víznek nevezik. Jómagam maradok a "kötött" (bound water) kifejezésnél. Szóval a rostok által kötött víz kapcsán ott találtam magam a rostos táplálkozás támogatói között, egyre több étkezési rosttal foglalkozó tudományos cikket is olvastam. Kifejlesztve saját termékemet a Mikrorostos Gélt rengeteg saját tapasztalatot is szereztem a rostos táplálkozás előnyeiről. Nem tagadom, nagyon jó érzés volt azoktól hallani a gél dicséretét, akiknek jobb közérzetet adott a fogyasztása, de ugyanakkor, olvasva a tudományos publikációkat is az étkezési rostok előnyéről, nagyon jó érzés töltött el, a tudományban is és a termékem által a bizniszben is, jó témába fogtam 1995-ben. A rostos táplálkozás csodálatosságát hirdetve egy missziót is betölthetek, miközben a misszió "farvízén" saját termékemet is csodálhatom. Ezt azért fejezhetem így ki, mert a termék nem az én termékem, hanem a természeté, a természetben szimbiózisban együtt-élő mikrobák produktuma. Jómagam csak felfedeztem őket, és sok ember számára elérhetővé, fogyaszthatóvá tettem. Én csak nevelem a mikrobákat és azok készítik a gélt, mint a farmer, ahogy neveli a teheneket, hogy tejet adjanak.

A Mikrorostos Gél egy rostpótló funkcionális élelmiszer. Mint ilyen, minden olyan előnnyel jár a fogyasztása, amely egyéb rostban gazdag élelmiszernél felfedezhető.

A rostos táplálkozás témája az 1970-es évekre nyúlik vissza. Dr.Denis Burkitt, akit elneveztek Rost Embernek (Fiber Man), felállított egy Rost Hipotézist, amelyben azt állította, hogy rostos táplálkozással megelőzhetőek bizonyos betegségek. Afrikában dolgozva, azt találta, hogy ott nem található meg sok olyan betegség, amelyek viszont Európában egyre súlyosabb egészségügyi kihívást jelentenek. Ezek a betegségek: szívinfarktus, magas vérnyomás, túlsúlyosság, cukorbaj, bélproblémák (székrekedés, diverticulosis, epekő, vakbélgyulladás, aranyér, polipok, és a vastagbél rák). Az afrikaiak táplálkozását a magas rosttartalmú ételek jellemzik, viszont hiányoznak az étrendjükből a finomított szénhidrátok, míg az európaiak táplálkozását, éppen ellenkezőleg, kevés rost és sok finomított szénhidrát jellemzi. Azóta rengeteg klinikai vizsgálat, statisztikai felmérés történt a rostos táplálkozás előnyeinek felderítése terén.

2009-ben megjelent a Nutr.Rev.-ban a Kentucky Egyetem kutatóitól egy tudományos összefoglaló az addig végzett munkákról azzal a címmel, hogy „Az étkezési rostok egészségre ható előnyei” („Health benefits of dietary fiber”) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19335713

A következőket állítják a szerzők az összefoglalóban: a magasabb rostbevitel csökkenti a koronáriás szívbetegség, az agyvérzés, a magas vérnyomás, a cukorbaj, az elhízás és bizonyos gyomor- bél-betegségek kockázatát. A magasabb rostbevitel csökkenti a szérum koleszterin szintjét. Javul a glikémiás és inzulin érzékenység a cukorbetegekben és a normál egyedekben. A fokozott rostbevitel előnnyel jár sok gyomor- bélbetegségek esetében: reflux, nyombélfekély, diverticulitis, székrekedés és aranyér. Az emészthető rostok fokozott emésztése erősítik az immunrendszert.

Ez a cikk 96 tudományos munkát idéz. A cikk megjelenése óta töretlenül bővül a tudományos dolgozatok száma. Ha jelenleg beütjük az internet keresőjébe a „Dietary fiber” (magyarul: étkezési rost) szóösszetételt, több mint 17 millió találatot kapunk.