2013

Dr Hummel Zoltán

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Egészség, blog, mikrorostos, immunrendszer, bélflóra helyre állíáts, méregtelenítés, mikrorostos gél, prim protein, béltisztítás

Miért együnk főétkezéseknél zsírosat?

 

Jó, jó, ne tocsogjon a zsírban a húsétel, de azért a ló másik oldalára se essünk, hogy csak por száraz húsokat ehessünk?

Megint beleestünk egy téves orvostudományi elmélet csapdájába. Az egyiket, a „lúgosítást” már említettem. Addig, amíg a friss zöld ételek fogyasztását tartották lúgosításnak, addig rendben volt, de mikor már az étkezés mellé is lúgos víz fogyasztását ajánlották, akkor az már veszélyessé vált az egészséges emésztés szempontjából a gyomorban. A zsírmentes étkezésnek a propagálásánál pedig egy másik téves orvostudományi elmélet, a koleszterin-elméletbe ütközünk.

Nézzük meg, van-e veszélye a zsírmentes étkezésnek?

A gyomorban történő emésztésnél rájöttünk arra, hogy az ételek mellé nem lúgos, hanem savas kémhatású savanyúságot vagy/és savanyú italokat kell fogyasztani, hogy a gyomor időben kiürüljön, és ne történjen benne puffadást okozó erjedés.

Menjünk tovább, követve az emésztés útvonalát! A gyomor után a patkóbélbe kerül a gyomorban jól elkevert, pépesített étel. Ide ürülnek az epe és a hasnyálmirigy emésztőnedvei. De a közös vezetékben, mielőtt a patkóbélbe torkolna, van egy szelep, amelyik csak akkor nyílik ki, ha erre parancsot kap. Ez a szabályozás hormonális. A lényege pedig az, hogy csak zsírra érzékeny receptorok jelzéseire indulhatnak be a szelep nyitásának mechanizmusai. Vagyis, ha a patkóbélbe nem jut elég zsír, akkor nem nyit ki a közös szelep, vagyis nem jut hozzá az ételpép a létfontosságú emésztő nedvekhez. Nem lesz tökéletes az emésztés! De milyen más hátrányokkal is jár a zárva maradt szelep?

Kezdjük azzal, hogy milyen hátránnyal jár, az epesavak hiánya a bélrendszerben? A patkóbélbe beömlő epesavak megölik az emésztőrendszerünkbe került káros kórokozókat, vírusokat, baktériumokat és gombákat. Vagyis az epesavak, hasonlóan, mint a gyomorban a gyomorsavak, megakadályozzák azt, hogy nem kívánt erjedések és az ezekkel járó puffadások lépjenek fel most nem a gyomorban hanem a vékonybélben. A patkóbélbe beömlő epesavak tisztán tartják a vékonybelet, de még a vastagbélben is kifejtik kedvező hatásukat.

Milyen egyéb káros kihatása van még a hiányzó epesav- felhasználásnak?

Az epesavat a máj termeli koleszterinből. Minél több epesavat használunk fel az emésztéshez, annál több koleszterint fog felhasználni a máj, ezáltal csökken a vér koleszterin-tartalma. Kevesebb felhasználatlan koleszterin fog áramlani a vérben, így kevesebb lehetősége lesz a vérerekbe beépülő koleszterin-pakkoknak szűkíteni a vérerek keresztmetszetét. Tehát a nagy epesav-felhasználás csökkenti az érelmeszesedés esélyét! Fura, mi? A több zsír fogyasztása nemhogy növelné a vér koleszterin szintjét, hanem csökkenti. Mikor ezt megtudták a koleszterin-elmélet mellé álló hangadó kutatók, nagyon le voltak „forrázva”, de, ahelyett, hogy beismerték volna a téves elméletet, tovább támadtak, még nagyobb erőkkel. Ezért lehet az, ha megkérdezünk egy dietetikus szakembert, a legritkább esetben ajánlja a zsírt tartalmazó húsok fogyasztását. Maradnak, a száraz húsok! Maradnak a magas vérkoleszterin-szintek!

De mi marad még a hibás koleszterin-elmélet maradványaként?

A sok túlsúlyos ember!

Miért?

Az epesavnak van még egy nagyon fontos funkciója: az epesavak oldják a szervezetünkbe került zsírokat. Ha a zsír nem kapcsolódik epesavhoz, nem mobilizálható! A zsírdepókból csak epesavak segítségével szállíthatjuk el a lerakódott zsírokat.

Szegény túlsúlyos hölgy azért választ az étteremben sovány húsételt, hogy soványabb legyen. Ugyanakkor esélye sincs arra, hogy megszabaduljon a lerakódott zsírpárnáitól, mert nincs hozzá epesav. Ördögi csapda! Nem?

Már előre látom a sok zsírtól megfélemlített hölgy kérdését: növényi olajokkal helyettesíthetjük-e a zsírokat? A növényi olajoknál van egy nagy probléma. Az omega6/omega3 aránya. Beleütközhetünk az ún. Izraeli paradoxonba. Izraelben kiváló mediterrán konyha van, de ételeikben nagyobb az omega6 aránya, így a szív- és érrendszeri betegségek szintén gyakoriak náluk. A repceolajban tudtommal több omega3 van, de azt meg üzemanyagként használják.

Lehet a zsírt helyettesíteni: tojással!

A tojás is B- listán van a koleszterin-elmélet szerint. Magas a koleszterin tartalma!

Élt egy kiváló magyar orvos-kutató, dr. Légrády Péter, aki nem hitt a koleszterin-elméletben. Szerinte minden elmélet arra való, hogy a gyakorlatban bizonyítást nyerjen vagy nem. Sajnos fiatalon meghalt ez a kiváló belgyógyász orvos! Írt egy jó könyvet „TOJÁS, TÁPLÁLKOZÁS, EGÉSZSÉG” címmel. Minden olyan orvosnak ajánlom, aki hiszi, hogy az orvostudomány nem elméleti-, hanem gyakorlati tudomány.

Hasi ultrahangos mérésekkel végigkísérte sokféle étel hatását az epehólyag ürítésére. Minél nagyobb az epehólyag ürülése, annál több epesavat használ fel az emésztés, annál több koleszterint használ fel a máj, nagyobb lesz az epesav-ürülés a végbélen keresztül, ezt mind koleszterinnel kell pótolni. Az érelmeszesedés kockázata is annál kisebb, minél nagyobb a koleszterinforgalom, mert kevesebb lesz a pangó koleszterin az erekben, ami beépülhet az érfalba. Dr.Légrády a vizsgálataival azt találta, hogy három tojás, (akár sült, akár főtt, minimális a különbség) elfogyasztása tökéletesen kiüríti az epehólyagunkat.

Azt is érdemes megemlíteni, ha rendszeresen, lehetőleg minden nap, kiürítjük az epehólyagunkat, akkor epekövek sem fognak kialakulni bennünk.

Még valami: a "felturbózott" koleszterin-forgalommal javul a zsírban oldódó (A-,D-,E-,K-) vitaminok felszívódása és felhasználása is!

Tehát főétkezéseknél vagy zsírt, vagy legalább három tojást fogyasszunk!