2013

Dr Hummel Zoltán

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Egészség, blog, mikrorostos, immunrendszer, bélflóra helyre állíáts, méregtelenítés, mikrorostos gél, prim protein, béltisztítás

Mi az a mikrorost? Miért jobb a bélcsatornában a többinél?

 

Különbség a növényi és a bakteriális rostok között (zárójelben az információ forrása található)

 A Mikrorostos Gél fő alkotója a mikrobiális cellulóz. Ezt sokan nevezik még bakteriális cellulóznak is. Kétféle cellulóz létezik: egyik növényi- a másik bakteriális eredetű, más szóval mikrobiális. A bakteriális cellulóz ugyanazzal a kémiai szerkezettel rendelkezik, mint a növényi eredetű, mégis teljesen különbözik a makro molekuláris viselkedésben. (A. Steinbuhel, "Bacterial Cellulose." Biopolymers. Weinheim: Wiley-VCH, 2001. Print. )Általában a mikrobiális cellulóz kémiailag sokkal tisztább, nem tartalmaz sem hemicellulózt sem lignint, a vízkötő képessége sokkal nagyobb, a rostok sokkal nagyobb feszítést bírnak ki, mivel nagyobb a polimerizációs fokuk, és az ultra finom hálózati szerkezet miatt. A bakteriális rostok 0,05 mikron, míg a növényi rostok 10 mikron átmérőjűek (Yoshinaga, Fumihiro; Tonouchi, N.; Watanabe, K. (1997). "Research progress in production of bacterial cellulose by aeration and agitation culture and its application as a new industrial material". Biosci. Biotechnol. Biochem 61 (2): 219–224. ) Továbbá, a bakteriális rostok nagyobb kristályszerkezettel bírnak, mint a növényiek, és szalag-szerű mikroszálakból ( ribbon-like microfibrils) állnak. (Jonas, R.; Farah, Luiz F. (1998). "Production and application of microbial cellulose". Polymer Degradation and Stability 59 (1–3): 101–106.) A mikrobiális cellulóz fő jellegzetessége, ezek a vékony mikrorostok, melyek jóval vékonyabbak, mint a növényi rostok, ezért jóval több apró pórusokkal rendelkezik a bakteriális mikrorostos szerkezet. (Bajaj, I; Chawla, P; Singhal, R; Survase, S. "Microbial cellulose: fermentative production and applications". Food Technology and Biotechnology 47 (2): 107–124.)

A Mikrorostos Gél fő alkotója a mikrobiális cellulóz rost a világ legjobb vízmegkötő struktúrájával rendelkezik. A növényi rostok vízkötő képessége 60%, míg a bakteriális rostoké 1000% (Klemm, D.; Schumann, D.; Udhardt, U.; Marsch, S. (2001). "Bacterial synthesized cellulose — artificial blood vessels for microsurgery". Progress in Polymer Science 26 (9): 1561–1603. )

(Sokunk számára, akik a magyar matematikai oktatásban tanultuk a százalékszámítást furcsán hangzik az 1000% kifejezés. A kutatókat nem köti a szigorú matematika, ők kitaláltak egy értéket, ahol értelmezhető az 1000% is. Ha 40 gramm pamutszál megkötött 60g vizet, akkor a nedves bakteriális cellulóz gélben 40 gramm (száraz súly) cellulóz molekula megkötött 1000 gramm vizet. Elnevezték vízmegkötő értéknek, amelynek nincs fizikai egysége, hanem csak arányszámot jelent, de százalékjelet kapcsolnak hozzá.)

Tehát a kutatások eredményei alapján láthatjuk, hogy a bakteriális cellulóz szálai legalább kétszázszor vékonyabban, ha csak a szalagos mikroszálak szélességét tekintjük. Tehát a növényi cellulózrostokkal összemérve jogos a „mikro” előtag használata a bakteriális eredetű cellulózrostoknál.

A mérési eredmények alapján azt is láthatjuk, hogy a vízmegkötő képessége a bakteriális rostoknak több ezerszeres a növényi eredetű rostokhoz képest.

Miért lehet előnyös, ha a rost sok vizet képes megkötni?

  1. Mint tudjuk, salaktalanítás és tisztítás nem lehetséges víz nélkül, minél bőségesebb a tisztításhoz felhasznált vízmennyiség, annál tisztább lesz a végeredmény. Tehát, minél nagyobb a víztartalma a rostoknak, annál jobban tisztítja a bélcsatornát.
  2. Ha több vizet tud magában tartani a rostszerkezet, akkor az hosszan tartó, megbízható vízellátást biztosít a bélcsatornában a bélflóra mikrobáinak. Tehát jó és kell a bélflóra újraélesztésénél, mivel ez a tevékenység is sok vizet igényel.
  3. A széklet formázhatósága is nagy vízmegkötő kapacitást igényel. Ha a székletben olyan rostok találhatók, amelyek vízmegkötése tág keretek között mozoghat, akkor az a széklet víztartalmának a szabályozásában is nagyon hatékony lehet.