2014

Dr Hummel Zoltán

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Egészség, blog, mikrorostos, immunrendszer, bélflóra helyre állíáts, méregtelenítés, mikrorostos gél, prim protein, béltisztítás

Az átvágós antioxidáns reklámokról

Az ORAC-érték a feltalálójuk szerint megmutatja, hogy számunkra mennyire egészséges egy élelmiszer. Minél magasabb ORAC-értéket mérnek egy élelmiszerben, annál magasabb az antioxidáns hatása, tehát annál egészségesebb az az ennivaló. Valószínűleg nemcsak nekem nem tetszett a flavonoidok és a polifenolok e laboratóriumi minősítés alapján kijelentett egészségvédő hatása. 2012-ben az amerikai hatóságok, majd utána az Európai Unió illetékes hatósága is betiltotta, hogy az étrend- kiegészítőkön olyan címke legyen, mely azt bizonygatja az ORAC-érték alapján, hogy milyen egészségre gyakorolt hatása van a termékben lévő antioxidánsoknak. A magyar piacokon az óta is látok sok olyan terméket, amelyek az ORAC-értékre hivatkoznak. Még egyszer szeretném hangsúlyozni: a flavonoid molekulák nem redukálnak, nem tudnak átadni elektront az elektronra éhes szabadgyököknek. E molekuláknak a végein általában poláros fej van, míg a középső részük apoláros. Ez a tulajdonságuk arra predesztinálja őket, hogy a sejtek falába, vagy membránjába épüljenek be. Van viszont egy érdekes tulajdonságuk a flavonoid molekuláknak: könnyen elmozdítható kötőelektronokat tartalmaznak a kettőskötéseikben. Vagyis változtatható elektromos dipólmomentummal rendelkeznek, így változtatva a poláris és apoláris tulajdonságaikat. Ha ilyen molekulák beépülnek a sejtmembránba, akkor a membrán szilárdsága változtatható általuk. Mikor a sejtjeink nyugalmi állapotban vannak, akkor a sejtmembrán jó, ha átjárhatatlan. Mint egy jól felépített kővár várfala. Ellenben, ha a sejtjeink táplálkozni vagy osztódni szeretnének, akkor jobb, ha a sejtmembrán átjárhatóbb, képlékenyebb. Ebben a szabályozásban lehet szerepe a flavonoidoknak. Tehát valamilyen olyan szerepe lehet a sejtmembránban a flavonoidoknak, mint a várfalakban a köveket összetapasztó habarcsnak. Azzal a különbséggel, hogy a „flavonoid-habarcs” vagy köt, vagy nem köt, szabályozhatóan. Milyen irányból érheti az élő szervezeteket a legnagyobb szabadgyök-képződési veszély? Természetesen a külvilág felől. A növények, hogy megvédjék gyümölcseiket a káros ultraibolya és kozmikus sugárzás által termelt szabadgyököktől, ezért a legjobban a gyümölcseik héjait védik. A kékszőlő és a kékáfonya a gyümölcseik felületének hamvasságában rejtik el a legtöbb „kőkemény” habarcsnak számító rezveratrolt és terrostillbenét, a leghatékonyabban védő flavonoidokat. A kékgyümölcseink természetesen tartalmaznak redukáló cukrokat (pl. C-vitamin, stb.) vagy redukáló, antioxidáns enzimeket (kataláz, szuperoxid-dizmutáz, stb.), melyek komoly redukáló potenciállal rendelkeznek, de az elsődleges védelem nem ezeknek köszönhető, ők a második védelmi vonalat alkotják. Az „átvágós” jelzőt azért használtam e cikk címében, mert egy újságíró így jellemezte az általam felfedezett biogélt. 2009-ben kiszabott a hatóság egy büntetést a biogél forgalmazójára, mert nem bizonyított kijelentéseket használt a reklámjában. Sem engem, mint gyártót, sem a „biogélt”, mint terméket nem lehet megbüntetni azért, mert gyárt és létezik. Az interneten megjelent cikkben az írója úgy jellemezte az általam gyártott biogélt, hogy az „átvágós biogél”. A cikkében engem is, mint feltaláló gyártót is megbélyegzett és valószínűleg sok olvasóban az maradt meg, hogy az „átvágós” feltaláló. Addig a termék „Mikrorostos Biogél” néven futott. Azóta a „Bio” előtag nélkül, ami megtévesztheti a fogyasztót, mert azt hiszi a mikrobiológiai eredetű gélről, hogy bio termesztésű növényeket tartalmaz. 2009-óta az egyetlen termékem neve: Mikrorostos Gél. Szerencse, hogy tudtam folytatni a nagy nehézségek után is a gyártását a gélemnek, mert az óta is hetente kapok köszönetnyilvánításokat, leveleket, a hálás fogyasztóimtól.