2014

Dr Hummel Zoltán

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Egészség, blog, mikrorostos, immunrendszer, bélflóra helyre állíáts, méregtelenítés, mikrorostos gél, prim protein, béltisztítás

Mi a jobb a nagy melegben? A szénsavas vagy a szénsavmentes víz?

 

Van hátránya is a széndioxid buborékoknak: büfögünk tőle. Néha azt érezzük, hogy savat büfögünk vissza a gyomorból. A többi széndioxiddal dúsított italoktól is büfögünk, például a sörtől és a pezsgőtől, de ott a savas jelleget elnyomja a sör és a pezsgő jellegzetes illata. A másik hátránya szénsavas italoknak, hogy csökkentik a gyomorsav hatékonyságát ez különösen húsimádóknál hátrány, mert a fehérje emésztéséhez erős gyomorsav kell. De ha nem eszünk túl sok húst, akkor a nyári nagy melegben megengedhető a szénsavas víz, fröccs, sör, pezsgő fogyasztása.

De mi az előnye a nagy melegben a szénsavas italoknak?

Ha a vérünkben megemelkedik a széndioxid, akkor kitágulnak az ereink. Márpedig a szénsavas ital fogyasztása következtében megemelkedik a széndioxid a vérünkben. Mi az előnye a kitágult hajszálereknek? Jobb lesz a vérkeringés, ugyanannyi idő alatt több vér folyik át az ereinkben. A bőr alatti hajszálerek több meleget képesek leadni. Többet párologtatunk, ezért jobban lehűlünk mivel a párolgás hűt! Ugyanakkor a vérben fokozódik a lúgosítás, mivel több széndioxidot lehelünk ki ezen időszak alatt.

De miért hűsítő és üdítő a szénsavas ital a nagy melegben?

Ahhoz hogy a büfögés kellemetlen hatását lecsökkentsük, a szénsavas italokat jól le kell hűteni. Nem egészségesek a túlzottan lehűtött italok fogyasztása, mert nagyon lecsökkenti a vérkeringést, emiatt az immunrendszer működése is lecsökken. Például könnyebben megfázunk. A szénsavas italoknál ugyanakkor az a helyzet, hogy a túlzott lehűtés következtében fellépő vérkeringés csökkenést kompenzálja a magasabb széndioxid koncentráció miatti vérkeringés-fokozódás.  Vagyis az immunrendszer anyagai is eljuthatnak a lehűtött területre, így a megfázás is kevésbé léphet fel.

Az üdítő érzést azért érezzük lehűtött szénsavas italok fogyasztása következményeként, mert miközben lehűt eközben a vérkeringésünk is felpezsdül.

Van még egy oka annak, hogy a szénsavas italokra „rájár a rúd”. Amerikában szódának (soda) hívják a szénsavval dúsított üdítőitalokat. Ebbe a kategóriába tartozik a Cola a Fanta és egyéb fantázianevű üdítők. Ezek pedig sajnos ártalmasak a magas cukortartalom és az egyéb adalékok miatt.

Ebben a nagy melegen a kedvenc italom a jól lehűtött fröccs. A szódakészítésénél kissé bajban vagyok, mert nehezen kapok szénsavpatront, nem tudom miért, egyre kevesebb üzletben kapható. Pedig szeretem a saját szűrőmön megszűrt vizet szódaalapnak használni.

Szerinted miért nem „divatos” a szódapatron?