2014

Dr Hummel Zoltán

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Egészség, blog, mikrorostos, immunrendszer, bélflóra helyre állíáts, méregtelenítés, mikrorostos gél, prim protein, béltisztítás

Miért hasznosak a mikroszálas öltözékek és a mikrobiológiai eredetű mikrorostok?

 

Mikor izzadunk, a bőrünk felszínén az izzadságunk elpárolog. A víz elpárolgásához hő kell. Azt a hőt, amely kell a párolgáshoz a párolgó izzadság magával viszi, vagyis ennyi hővel csökken a bőr felszínünk. Ezért hűlünk, mikor izzadunk. Az izzadás nagy eredménye az evolúciónknak, izzadás nélkül nem tudtak volna annyit futni az őseink, mikor még vadászattal foglalkoztak. A felhevült testtel nem lehet futni, meg kellett volna gyakran állni, a vad közben meg elfut.

Mi változik meg, mikor felvesszük testünkre a mikroszálas alulöltözőt vagy sportdresszet?

Az elpárolgásra „váró” víz felszíne. Annál több vizet tudunk elpárologtatni, minél nagyobb a víz felszíne. Ez józanésszel is egyszerűen belátható, mivel a víz közvetlen felszínéről tudnak csak a vízmolekulák „átugrani” a levegőbe, vagyis elpárologni. Minél nagyobb a vízfelszín, annál több vízmolekula van abban a helyzetben, hogy „átugorjon”.

De miért növeli meg a víz felszínét a mikroszálas szövet?

Képzeljünk el egy fahasábot. Annak a felszíne a fa kérge. Ha hosszában elkezdjük a fejszével hasogatni a fahasábot, akkor a vágás mentén újabb fafelszínek keletkeznek. Például azért vágunk gyújtóst a tűzrakásnál, hogy nagyobb felszínen találkozzon a begyújtandó fa az oxigénnel, mivel égés nem lehet oxigén nélkül. A tűzgyújtás másik kelléke a papír. A papír nagyon vékony, ilyen vékony gyújtóst nem tudunk hasítani. A papír még nagyobb felületen érintkezik a levegő oxigénjével, mint a gyújtós. Az égés másik feltétele a magas hőmérséklet, ezt a gyufa lángja adja.

Ha a párolgó vízfelszínt mikroszálas szövettel fedjük le, akkor kicsit hasonló a helyzet, mint a tűznél. A mikroszálas anyagban még a papírnál is vékonyabb az anyag. A mikroszálak felszíne óriási, de a feladatuk nem az, mint a gyújtósnál, hogy több oxigént kössön meg, hanem a felületükön vizet tapasszanak meg. De a tapasztó erők gyengék, ezért a mikroszálak felületéről könnyen továbbpárologhat a szálakhoz tapadt víz. A mikroszálak közti hézagok nagyon keskenyek, nagyon szűkek, így itt érvényesülhet az úgynevezett kapilláris hatás. Vagyis a mikroszálak rései könnyedén ”felszippantják” a velük kapcsolatba kerülő vizet.  A mikroszálak óriási felszinén nagyon vékony vízréteg tapad meg. Ezekből az óriási felületű vékony rétegekből viszont könnyebben elpárologhat a felszívott víz.

Egy szó, mint száz, a mikroszál felületnövelő hatása, növeli a párolgás intenzitását. Ha a bőrünket mikroszálas szövettel fedjük, több izzadságot tudunk elpárologtatni ugyanazon idő alatt. Vagyis jobban hűlünk!  A régebben pamutból készült alulöltözők és sportdresszek a mikroszálaknál sokkal vastagabb, növényi eredetű cellulózból készültek. Ezek a vizet felszívták ugyan, de azt nem tudták elpárologtatni, vizesek maradtunk és a sportolás után, mikor már nem volt szükség a hűtésre, túlhűtötték a testünket, és könnyebben megfázhattunk.

A mikroszálas anyagok nem régóta használatosak.  De van egy másik felületnövelő anyag, amit az orvosi gyakorlatban már nagyon régóta alkalmaznak. Ez az orvosi szén, vagy aktív szén. Ha hasmenésünk van, akkor hasznos, mert az apró szénszemcsék a nagy felületükkel felaprózzák a híg vizes oldatot a bélcsatornánkban, de a gázokat is képesek megkötni, vagyis csökken a hasmenést is erősítő nyomás bennünk és nem lesz olyan híg a széklet.

Az orvosok azt szokták mondani, hogy nagy az abszorpciós vagy megkötő képessége az altív szénnek. A megkötő képesség például nagyon fontos a bélből való felszívódásnál is. Ha a béltartalomban van valami, ami növeli a megkötő képességet, akkor növekszik az az idő, amelyet a megkötött molekula a bélbolyhok közelében tölt. Vagyis növekszik a bélbolyhokkal felszívódó tápanyag, vitamin, ásványi só és nyomelem mennyisége is.

Mi az az anyag, ami a béltartalomban képes az aktív felületet növelni? A rostok!

A növényekben lévő rostok, mikor aprítjuk és főzzük az ételt, akkor nagyobb felszínűekké válnak. Bármennyire is aprítjuk és főzzük a növényekben lévő rostok nem finomíthatók végtelenségig, mint például a szénpor. A mikrobiológiai eredetű rostok viszont jóval finomabbak, mint akármelyik növényi eredetű rost. A mikrobiológiai eredetű cellulózrostok több ezerszer vékonyabbak a növényi cellulózrostoknál. Ilyen mikrobiológiai eredetű rostok vannak az élő és ehető Mikrorostos Gélben, amely a saját találmányom. Miért hangsúlyozom, hogy ehető? Mert az aktív szenet vagy a mikroszálas kendőt nem igazán ajánlanám az ételeinkbe. Az élő pedig azt jelenti, hogy különleges a gélben lévő vízszerkezet, és tele van olyan enzimekkel, ami az emésztésen kívül még sok másban is segít bennünket.

Mi jellemző még a mikrobiális cellulózra? A papír is cellulózrostokból áll, de a papír nagyon könnyen szakad. A mikrobiális cellulózrostok úgy néznek ki mintha papírcsíkok lennének, csak nanométer méretűek. A mikrobiális cellulózcsíkok, vagy szalagok viszont nagyon erősek, nehezen lehet szétszakítani őket. Ezért is képesek nagy mennyiségű vizet a rostjaik között megtartani, mert nem szakadnak szét könnyen. A papírcsíkok erre képtelenek. E szalagszerű, kétdimenziós elrendezés a bélflóra mikrobáinak is kedvező geometria, mert a sík felületre könnyen kitapadhatnak.

Mire jó még a nagy abszorpciós képesség?

A tisztításra! Minden szemetet is képes megkötni! Vagyis ideális a bélcsatornánk tisztántartására.

A vízellátásra! A vastagbélben székelő bélflóránkat alkotó bélbaktériumok és egyéb hasznos egysejtűek kiváló vízforrásra lelhetnek a rostok közötti megkötött vízben. Vagyis, ha bélflórát akarunk regenerálni, akkor a Mikrorostos Gél kiváló vízforrást biztosít. Ezért írtam már több helyen, hogy hiába eszünk probiotikumot és prebiotikumot a gyógyszerkúrák után, vízutánpótlás nélkül nem fog megújulni a bélflóránk.

Székletlazításra! A rostok által megkötött több víz lazítja a székletet. (Akut esetben, ehhez több idő szükséges!)

Ugyanakkor a híg széklet megkötésére is hasznos. (Érdekes, ugye? Ez csak azért van, mert a víz a földkerekség legérdekesebb anyaga!)