2015

Dr Hummel Zoltán

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Egészség, blog, mikrorostos, immunrendszer, bélflóra helyre állíáts, méregtelenítés, mikrorostos gél, prim protein, béltisztítás

Az elméletileg biztosan működő fogyókúra

 

Ekkor azt írtam, hogy vigyázzanak a fogyni vágyók a gyümölcscukorral. Olyan gyümölcsöket egyenek, amelyekben kevés a gyümölcscukor.

Megállapítottam, hogy a gyümölcscukorral az a baj, hogy biokémiailag nem lehet azonnal feldolgozni energiaként, mint a szőlőcukrot. A gyümölcscukor a májból mindjárt a zsírdepókba kerül, és csak innen használható fel a szervezet számára. Tehát csak úgy fogyhatunk, ha megtaláljuk a módját annak, hogy miként lehet zsírt égetni a zsírdepókból.

Egy mások cikkemben: „A fogyás nagy titkáról fellebben a fátyol címmel” arra a következtetésre jutottunk, hogy a zsír elégetésével víz és széndioxid keletkezik. Ebből az következik, hogy a zsír égetését csak úgy tudjuk fokozni, ha több széndioxidot lehelünk ki. Több széndioxidot viszont csak úgy lehelhetünk ki, ha fokozódik a légzésünk mennyisége. A légzésszám növelésére viszont az intenzívebb mozgás a legjobb megoldás. Tehát, ha több zsírt akarunk elégetni, több időt kell intenzív mozgással töltenünk.

A „Fogyás legújabb, legegyszerűbb módszere” címmel írt cikkemben arra jöttünk rá, hogy nem mindegy, hogy a nap folyamán milyen időszakokban eszünk. Ha kellően hosszú idő telik el mindenféle evés vagy nassolás nélkül, akkor hozzáférhetővé válnak a zsírdepók a zsír elégetésére.

Evés után két órán keresztül emelkedik a vérünkben az inzulin szint. A megemelkedett inzulin szint akadályozza a zsírdepókból való zsírégetést. Az inzulin csak a zsírdepókba való beszállítást támogatja, a kijövetelt tiltja.

Tehát eljutottunk odáig, hogy megállapítsuk, hogy az inzulinnak döntő szerepe van a hízásban és a fogyásban is. Ha magas az inzulin szint a vérünkben, akkor csak hízhatunk. Ha alacsony az inzulin szint a vérünkben, csak akkor van esély a zsírégetésre, vagyis a fogyásra.

A figyelmemet ezután a vérben lévő inzulin szint felé fordítottam. Ha a nap folyamán sokáig nem eszünk semmit, akkor lecsökkenthetjük az inzulin szintünket. De van-e egyéb módszer is, hogy alacsony legyen az inzulin szintünk. Igen, van más mód is az alacsony vérinzulin szintjének alacsonyan való tartására. Mégpedig a táplálékaink megválasztásával. Nem mindegy, hogy mit eszünk!

Ezt a kérdést a „Miért veszélyes krumplit enni?” címmel tárgyaltam a blogomban.

1997-ben megjelent egy tanulmány (The American Journal of Clinical Nutrition,  http://ajcn.nutrition.org/content/66/5/1264.full.pdf ), amelyben több étel inzulintermelő hatását vizsgálták. Bevezették az inzulin index fogalmát. Nagyon úgy tűnik, hogy ezt a fogalmat hasznosabb lesz használni, mint az eddig használt glikémiás index fogalmát, amely az ételek vércukor emelő hatását vizsgálta. Az egyes táplálékok nem egyenlő módon emelik az inzulin szintjét a vérben. Amelyik táplálék, több inzulint választ ki, az tovább tartja magasan az inzulin szintet a vérben, ezért csökken az az időintervallum, amikor fogyhatunk. Viszont az alacsony inzulin indexű ételek fogyasztása után hamarabb lecsökken a vér inzulin szintje, ezért megnő az az időszak, mikor a zsírdepókból használhatjuk a zsírt égetésre. A 80-nál kisebb inzulin indexű ételeket ajánlottam azoknak, akik fogyni szeretnének. Ilyen a tojás, a zabkása, a tészta, a sajt, a müzli, a marhahús, a magvas kenyér, a zöldborsó, a zöldbab, az alma, a hal, a narancs, a rizs. Míg a joghurt, a szárazbab, a burgonya „tiltó listára” került a magas inzulin index értékük miatt.

Ezek után már minden információ a rendelkezésünkre áll, hogy kialakítsuk az elméletileg biztosan működő fogyókúrát.

Az elméletileg biztosan működő fogyókúra:

  1. Csak alacsony inzulin index értékkel bíró ételeket (Max: 80) fogyasszunk. (A listát lásd fent!)
  2. Naponta maximum 3-szor étkezzünk 8-10-12 órán belül.
  3. Étkezés után két órán belül ne edzünk!  Az edzéseinket úgy osszuk be, hogy étkezések elé vagy minimum két órával utána csináljuk. A lényeg: alacsony vérinzulin szint mellett edzünk, mert ekkor a zsírraktárakból égetjük az energiát. Időseknek edzés helyett ajánlom az intenzívebb sétát. A lényeg, hogy az intenzívebb mozgás következtében nőjön a légzésszámunk!

Ez volt idáig az elmélet, hogy ezt mindenkinek ajánlhassuk, ahhoz a gyakorlatnak ezt az elméletet bizonyítani kellene. Erre kérem fel azon kedves olvasóimat, akik hisznek ebben az elméletben, és bevállalnák, hogy 3 hónap múlva beszámoljanak a tapasztalataikról ennek a blogbejegyzésnek a hozzászólásaiban.

Nekem már van bizonyos tapasztalatom ezzel kapcsolatban. Nyáron hétvégenként, van, hogy kétszer, egy órás bicikli túrát szoktam végezni ebéd előtt, de két órával a 3 tojásos rántottából álló reggeli után. 5 hónapja nem csinálom, 5 kiló jött föl rám!