2015

Dr Hummel Zoltán

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Egészség, blog, mikrorostos, immunrendszer, bélflóra helyre állíáts, méregtelenítés, mikrorostos gél, prim protein, béltisztítás

A fogyás még egy titka!

 

A választ a legújabb circadian (napszakok szerinti) ritmust vizsgáló kutatások adták meg.

Mindenkinek, és minden szervünknek van egy saját belső órája. Az anyagcserét, így az éhségérzetet és a jóllakottság érzését is szabályozzák a belső óráinkhoz igazodó hormon-szintek.

Az alváshiány metabolikus rendellenességet idéz elő. Kimutatták, hogy napi 30 perces rendszeres alváshiány előidézhet súlynövekedést és inzulin érzéketlenséget.

Az étkezések időbeosztása is hat a metabolikus tevékenységeinkre. Egy vizsgálatban résztvevők 25 %-kal többen veszítettek a súlyukból, ha du. 3 óra előtt fogyasztották el a főétkezésüket, azokhoz képest, akik 3 óra után ették a főételüket. (Az ételek összetétele és összes energia-tartalma ugyanannyi volt!)

Egy másik vizsgálatban azt találták, hogy azoknál, akiknél napi fél óra volt az alváshiány, emelkedett az elhízás és az inzulin érzéketlenség kockázata 17 % illetve39 %-kal egy év után. Ha napi nyolc óra az alvásigényünk, akkor eszerint, ha napi 7 órát alszunk csak, akkor egy év után 34 % illetve 78 % lesz az elhízás illetve az inzulin érzéketlenség kockázatának növekedése. (Az inzulin érzéketlenség, mondják sokan rezisztenciának, angolul resistance, legtöbb krónikus betegség előjele, de különösen az időskori cukorbetegségnek!)

Az éjszaka eltolása (night shift) is hasonló gondokat okoz. Ez azt jelenti, hogy nem 10-kor fekszik le, hanem 12-kor. Hiába alszunk 8 órán át, a ritmusunk megrögzötten ragaszkodik a régóta belénk vésett napjáráshoz. A Nap nyugvásával és kelésével kellene élnünk ideális esetben.

A megromlott inzulin érzékenység, más néven inzulin rezisztencia esetében a szervezet nem tudja megfelelően használni az inzulint, így a vércukor-szint megemelkedik. Hasonló dolog történik a leptinnel is, ez egy hormon, amely tudatja az aggyal, hogy nincs szükség több ételre! Jól laktál! Mind az inzulin-, mind a leptin- rezisztencia a 2-es típusú diabétesz előjele. Sok más krónikus betegség rizikó faktora is e két hormon iránt való érzéketlenség: magas vérnyomás, szívbetegség és a rák is. Állatkísérletek bizonyítják, hogy a megzavart alvásritmusú állatok kétszer-háromszor gyorsabban betegednek meg rákban, mint a normál ritmusban alvók!

Van még egy hormon, amelyre való érzékenységünket megzavarja az alváshiány. Alváshiány esetében a ghrelin nevű hormon szintje megemelkedik. Ez a hormon indítja el az éhségérzetet. A kevés alvás hat a thyroid- (pajzsmirigy-hormon), és a stressz-hormonra is, amelyek befolyásolják a memóriát, az immunrendszert, a szívet, az anyagcserét.

A lelki problémák nagyban befolyásolják az alvásunkat, gyakran okoz álmatlanságot és az alváshiányon keresztül hat a jóllakottság (leptin) érzéketlenségére és az éhségérzet (ghrelin) hormonjára is. Nem érezzük a jóllakottságot és állandóan éhesnek érezzük magunkat. Két fontos szabályozó hormont kiiktatunk, ezáltal könnyebben hízunk.

E két hormon nagyon fontos szerepet játszik az étkezésünknél, de nagy akarattal még kiiktathatjuk a hiányzó szerepüket. Azt mondjuk magunknak, hogy csak ennyit, csak ekkor eszünk!

A három fogyást szabályozó hormon közül a legfontosabb az inzulin. Legjobban az inzulin-rezisztenciára kell vigyáznunk, mert ekkor jönnek a gyulladások, azután meg a betegségek!

Az előző, fogyással foglalkozó cikkeimben már leírtam, hogy vigyáznunk kell a magas inzulin-indexű ételektől (pl.: burgonya, babételek), és figyelnünk kell arra, hogy korlátozott, 8-10 óra időtartam,(pl.: reggel 8-tól délután 16-ig) ehetünk, rendszeresen kell mozognunk, úgy hogy növeljük a légzésszámunkat!

Most ehhez jön még a rendszeres elég napi alvásmennyiség!

Ha mindezeket betartjuk, csak akkor reménykedhetünk a fogyásban!