2015

Dr Hummel Zoltán

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Egészség, blog, mikrorostos, immunrendszer, bélflóra helyre állíáts, méregtelenítés, mikrorostos gél, prim protein, béltisztítás

AZ ÖRÖK IFJÚSÁG REJTETT TITKAI: az oligopeptid és a dinamikus edzés

 

Menjünk vissza a saját életünk első pillanatához, a megtermékenyült petesejthez.  A megtermékenyülés után nagyon gyorsan kezd el osztódni a petesejt, ekkor csíraállapotú sejtekről beszélünk. E csírasejtekben még nincs specializáció, ezekben a sejtekben nincsenek meg a specializációt fémjelző fehérjék. E sejtekben az oligopeptidek dominálnak, e stádiumában a sejtekre a felgyorsult szaporodás a jellemző. Az oligopeptidek olyan alapszerkezettel rendelkeznek, hogy mindenféle fehérjék felépíthetőek belőlük. E sejteket melyek ekkor dominálnak őssejteknek is nevezik. Az őssejtekre jellemző, hogy mindenféle specifikus sejtté átalakulhat a saját oligopeptidkeik alkalmassá teszik arra, hogy a specifikus sejtek specifikus fehérjéit is felépítse.

Amíg fiatalok vagyunk sok őssejttel rendelkezünk, ahogy öregszünk egyre fogy bennünk az őssejt. Az őssejtjeink száma a bennlévő oligopeptidekkel a regenerációra való képességünk mérőszámaA regenerációra való képességünk úgy fogy, ahogy csökken bennünk az őssejtek száma.

Nézzük meg az izomsejtjeinket, hogyan változnak a korral?

Amíg fiatalok vagyunk sokkal több izomsejtünk van, mint amire szükségünk lenne. Ekkor a mindennapi életünkben az izomsejtjeink erejének kb. 30 %-a elég lenne, hogy a felmerülő feladatokat ellásuk. Ekkor könnyen ki és beszállunk a kocsiból, könnyen felszaladunk a lépcsőn. Fiatal korunkat elhagyva minden évben kb. 5 % -kal csökken az izomerőnk. Akkor kezd csak gond lenni, mikor a maximális erőnk lecsökken a fiatalkorinak az 50 %-ára. Ekkor kezdjük érezni, hogy ami eddig könnyedén ment, az most már nehezebb. Most már nem olyan könnyű kiszállni az autóból, már nem olyan könnyű felmenni a lépcsőn.

Az izomzatunknak azon kívül, hogy erőt fejtünk ki vele és mozogni tudunk, van még egy nagyon fontos szerepe a testünk egészségének fenntartásában.

Az anyagcserénk,  légzésünk, vérkeringésünk megfelelő szinten tartásában nagy szerepe van. Az izomtömegünk fenntartásával megakadályozhatjuk az anyagcserénk romlását, a hormonális leépülésünket, megelőzhetővé válik a diabétesz, a túlsúlyosság és a szív- érrendszeri betegségek.

Az izomzatunk kb. 60 %-át teszi ki össztömegünknek. Izomsejtjeink veszik fel a vérből a legnagyobb mennyiségű cukrot. Tehát, ha használjuk őket, akkor nem engedjük magasra szökni a vércukor-szintünket a vérünkben. Már így nagyban csökkenthető az inzulinrezisztencia kialakulása. Ami azt jelenti, hogy az állandó magas vércukor-szint azt eredményezi, hogy magas inzulin-szint alakuljon ki a vérben. A rezisztencia pedig azt jelenti, hogy már a rengeteg inzulin is hatástalan abban, hogy bevigye a sejtekbe a cukrot. Már számtalanszor említettem, hogy ha ez a helyzet kialakul, akkor nagy valószínűséggel alakulnak ki gyulladások a testünk különböző részein, ami pedig a betegségek kialakulásának első fázisa.

Hogyan akadályozható meg  az izomtömegünk leépülése, ezáltal az öregedésünk?

Könnyű dolgunk van addig, amíg nagy mennyiségű őssejtünk és emiatt nagy mennyiségű oligopeptidünk van.  Genetikailag úgy alakultunk ki a túlélés érdekében, hogy az ifjú egyedekben több izomsejtet növesztettünk, így egy vészállapotban az ifjú egyednek nagyobb esélye volt az elmenekülésre.

A mai viszonyok között, a sok ülőfoglalkozás mellett, 60 éves korunkra elérhetjük az említett állapotot, mikor az izomtömegünk akár 50 %-a is eltűnik.  Ne tévesszen meg bennünket a látvány. Ha magunkra nézünk ekkor, nem látjuk, hogy fele izomzatunk eltűnt volna, mert a hiányzó izomzatunk térfogatát zsírsejtek pótolják ki.

Van egy jó hírem azok számára, akik elkeseredve arra gondolnak, hogy nekik már mindegy, mert 60 éves korukig csak az irodában ülve dolgoztak, és hagyták elsorvadni az izomzatukat. Ne keseredjenek el ők sem, van esély a regenerálódásra még! Természetesen 20 éves már nem lesz, de 10-15 évet vissza lehet még fordítani. Aki 60  évesen elkezd az izomzatára figyelni, és nem elhanyagolni a megdolgoztatását, annak még nagyon egészséges öregkorban lehet része. Két dolog kell az izom leépülésnek megakadályozására.

Rendszeresen intenzív mozgásra kell magunkat ösztönözni és megfelelően kell táplálkoznunk!

Hogyan fejleszthető az izomtömegünk?

Helyesebb lenne így feltenni a kérdést: hogyan szálkásítsunk?

A szervezetünk sokkal „okosabb” mint gondolnánk. Csak akkor kezd izomfejlesztésbe, ha ténylegesen szükségét érzi. Amíg nem terheljük meg az izomzatunkat úgy hogy „kevésnek érezze magát”, addig megelégszik azzal, ami van. Csak ha teljesen megfeszítjük az izomrostjainkat, akkor lehetünk hatékonyak az izomfejlesztésben.

(Kétféle izomrost van, ezek egymáson csúsznak. Ha szétfeszítjük őket, akkor az izomrövidülés úgy jön létre, hogy egymásba csúszik a kétféle rost. Egyre nagyobb lesz az átfedés közöttük. A legnagyobb rövidülés tehát úgy jöhet létre, hogy a teljesen szétfeszített rostok teljesen összecsúsznak.)

Ha bemelegítjük az izomzatunkat edzés előtt, hogy jó vérkeringése legyen, ugyanakkor nyújtunk és lazítunk, akkor elérhetjük azt az állapotot az izomsejtjeinkben, hogy laza szétcsúszott rostokkal rendelkezve, a maximális ideig a maximális erőkifejtést érjük el. Ha valamennyi rost már egymásba csúszott és tovább szeretnénk erőkifejtést elérni, akkor az összecsúszott rostok már erőkifejtésre alkalmatlanok, ellenben izomgörcs, rostszakadás egyre gyakoribb, minél jobban erőlködünk. Sőt, ekkor már az izom metabolizmusa is megváltozik, nincs elég felhasználható oxigén, áttér az izomsejt az oxigénmentes fermentációba és tejsav keletkezik. A tejsav irritálja a sérült, elszakadt izomsejtet, ekkor érezzük az izomlázat.

Hogyan akadályozhatjuk meg az izomlázat?

 Kiküszöbölni teljesen nem tudjuk a lázas, gyulladt állapotát az izomsejtnek, mert nem érezhetjük minden egyes sejtnél a határt. Azt a határt, hogy még sérülésmentesen működjenek az izomrostok. Az izomerő fokozása tehát egy hosszabb időszak eredménye lehet. Mindig csak kissé nyúljunk bele a sérüléses állapotba az edzések alatt.

Mint említettem, az izomműködés ereje és ennek hatékonysága együtt mozdul az izom metabolizmusának állapotával. Ha elfogy az oxigén az izomban, azt a légvételünknél is fogjuk érezni. Tüdőnkben is elfogy az oxigén, levegőért fogunk kapkodni. Arra érzünk erőt, hogy a szánkon is vegyünk levegőt, elkezdünk zihálni. Na ez az a pont, mikor abba kell hagyni az edzést! De a másik része is igaz, addig kell csinálni, míg ezt az érzést nem érezzük!

Ha hatékony izom- és vérkeringés edzéseket akarunk, akkor erre a két dologra feltétlenül figyelnünk kell:

  1.     Addig fokozzuk az edzést, míg légszomjat nem érzünk
  2.     Ha légszomjat érzünk, azonnal hagyjuk abba az izomerő fokozását!

Erről eszembe jutnak azok az élményeim, mikor láttam az ismerős focistákat tavasszal edzeni, róni a köröket ugyanabban a tempóban. Kérdeztem tőlük, mit csináltok? Alapozunk, még vissza van 15 km! Kocogásból jók voltak a fiúk, át is tudták kocogni a meccset 90 percig. De szálkás izomzatuk nem lett, és sok sérüléstől szenvedtek később.

Mi a baj a kocogással és a hosszútávú futással?

A sok kocogás arra, mondjuk jó, hogy lefogyjunk valamennyit. Ha sokat csináljuk, még vékonyak is lehetünk, ha nincs genetikai akadálya. Rengeteg energiát felhasználunk a hosszú igénybevételeknél, de a szervezetünk megsínyli. Erősen terheli a lábízületeket. Csak azoknak ajánlanám, akik ifjú koruktól rendszeresen csinálják, akik eredetileg is könnyű súlyúak, vékonyak, lazán tudnak hosszú léptekben futni. De annak, aki túlsúlyos, 50 év feletti, robusztus, annak csak nagy óvatosság mellett ajánlanám a hosszútávfutást. A szív-érrendszert állandó sportorvosi kontroll alatt kell tartani, könnyen kaphatunk szívmegnagyobbodást, vérnyomásproblémákat, akár hirtelen szívmegállást. A táplálkozásunkra külön nagyon oda kell figyelni, mert sok vitamin-, ásványi só- és nyomelemhiány léphet fel a túlzott terhelést követően. Ekkor csak ökorendszerben élő állati- és növényi termékek fogyasztása ajánlatos, mert bennük van elég mikro- és makro-tápanyag. Arról nem is szólva, hogy a mai időkben, mikor oly kevés időnk van, túl sok időt vesz el ez a fajta edzés.

Mi a helyzet a súlyzózással?

Ez az edzésfajta azoknak a robusztus alkatúaknak való, akik erősnek szeretnek mutatkozni, a test szépsége vonzza őket, hogy ők maguk is szép alakúak legyenek, vállalják az edzéssel járó megpróbáltatásokat.

De milyen hátrányokkal jár?

Az eredményhez viszonyítva túl sok időt igényel. Nagy kitartást. Ez mondjuk előnyt is jelenthet. Sok fájdalom és gyötrődés. Itt is, mint a hosszútávfutásnál az a fő gond, hogy nem tudjuk, mikor hagyjuk abba. Fölösleges függőség is kialakulhat bennünk. A testnek, mint fizikai végrehajtónak nem éppen előnyös a fölös tömeg.

A szív és vérkeringési rendszerünket nem mozgatja meg a statikus terhelés. Nincs olyan fiatalító hatása ennek a típusú mozgásfajtának, mert a sejtek közötti keringést nem javítja olyan mértékben, mint a dinamikus izomterhelések. Említettem már , hogyha a sejtek között nincs állandó megtisztulás, hanem inkább lerakódás van, akkor nem beszélhetünk semmilyen fiatalodásról.

Itt is túlfáradhatunk, túl sok mikro-- és makro- táplálékokat veszíthetünk.

Ugyanakkor sokkal előnyösebb, mintha semmi intenzív mozgást nem végeznénk.

Mi az a mozgásforma, ami fiatalít, karbantartja a szív- és érrendszeri rendszerünket, megelőzi a betegségeket és jó formában is tart?

 Jómagam nem vagyok sem szálfa vékony sem robusztus  így nem csábított sem a hosszútávú síkfutás, sem a súlyzózás. Kidolgoztam magamnak egy szálkásító edzésmódszert. A biciklit találtam magamnak a legmegfelelőbbnek. Van egy országúti útvonalam négy komolyabb emelkedővel. 27 km a teljes táv. Mérem az időt és az átlagsebességet. Ezek az adatok csak arra kellenek, hogy magamat teszteljem, milyen formában vagyok? Az edzés több mint egy órát vesz igénybe. Hetente legalább egyszer megteszem ezt az utat. Ha kevesebb időm van, akkor van egy hegyi ösvény, amit fél óra körül teszem meg terep kerékpárral. Elég meredek az ösvény, így többször megállok, mikor légszomjat érzek. Megvárom míg megnyugszik a szívverésem, majd folytatom. Mindig ugyanazon az útvonalon. Ekkor nem mérem sem az időt sem az átlagsebességet. Ezt is hetente legalább egyszer megteszem. Mióta ezt a típusú edzést csinálom több mint tíz évvel fiatalabbnak érzem magam. Az egészségesség érzése járja át a testemet, ezt régebben, fiatalabb koromban, sohasem éreztem.

Ennek az edzésformának az a lényege, hogy rövid időre, de maximális erőkifejtésre késztessük az izmainkat. Ezt dinamikus terhelésnek nevezem. Ekkor a vérkeringés is a maximális fokozaton van, az izomsejtek közötti járatok a kapilláris erekkel együtt is átjárhatók ilyenkor. Az izomkontrakció is segíti ekkor a vérkeringést. A szív és érrendszert is csak addig terheljük, míg bírja. Nem terheljük túl a koszorúereket sem, ellenben a turbó fokozat kitisztítja őket. A legfontosabb cél, hogy a lerakódásoktól mentsük meg a vérereket és a sejt közötti járatokat! Nem lesz túlfáradás, nem lesz túl sok salak anyag. Nem lesz túl sok veszteség a mikro- és makro- elemekben.

Lehet ezt a módszert lépcsőzésnél is alkalmazni, de akkor álljunk meg, mikor a légzésünk ezt diktálja! A dinamikus igénybevételnél szálkásodik az izomzatunk, pont annyi izom lesz rajtunk, amennyi az ideális életvitelünkhöz kell.

Az edzések okozta izomsérülések gyors regenerálása

Már említettük, hogy mindenfajta regenerálás fehérje építést jelent.  A gyors fehérje építéshez elengedhetetlenek az oligopeptidek. Minél öregebbek vagyunk annál kevesebb van belőlük. Mindenki tudja, hogy a fiatalok sérülései sokkal gyorsabban regenerálódnak, mint az idősebbeké.

Az izomláz egyik fontos jele az izomsérülések egyek fajtájának. Mikor túlterheljük  az izmainkat, egyes izomsejtek megszakadhatnak, mikrosérülések keletkeznek. E mikrosérülések érzékenyek a túlzott izommunka eredményeként felszabadult tejsavra. Ekkor érzünk izomlázat.

Ha az izomsejtet gyorsan újjá tudjuk építeni, a sejt sérülése regenerálódik, akkor az izom lázas állapotát kikerülhetjük.

Ha az újjáépítés helyén van elég oligopeptid, akkor a regeneráció gyorsan, szinte észrevétlenül lezajlik. Az újjáépült izomrostok mindig erősebbek lesznek, több kontrakciót végző fehérje filamentumot fognak tartalmazni. Így lehet „ösztönözni” az izomszövetet az erősödésre. A mikrosérülések izomtömeg-növekedést is eredményez. De mértékkel, csak annyi növekedés lesz, amennyi szükséges. Ezt nevezem az izom szálkásításának.

Ellenben ha makrosérülések lépnek fel az izomsejtek kötegeiben, akkor túlburjánzása is lehet a növekedésnek. Fölösleges izomtömeg alakul ki, amire normális körülmények között nincs szüksége a testünknek. Lásd a túlzott body buildinget.

A testépítőket szemlélve tűnt fel nekem, hogy sok proteint fogyasztanak, hogy az az izmukba beépüljön. A protein megemésztve aminosavakra bomlik, majd felszívódik. Sok aminosavval rendelkezünk, ha sok proteint eszünk, de rengeteg belőlük veszendőbe kerül, mert nem tudja beépíteni a szervezetünk mindet. Ez olyan, mintha házat akarnánk építeni és rengeteg téglát halmoznánk fel a ház helyén, de közben más házépítő anyagokat nem vásárolnánk, amelyek összeragasztják, formává alakítják a téglarakást.

Ráadásul megvizsgáltatnám, szívem szerint, hogy a tejsavóból nyert proteinek vagy koncentrátumaik tartalmaznak-e BCM7-et? Ez a gyulladást okozó molekula az európai tehenek tejsavójában található.

Feltettem a kérdést magamnak, hogyan lehetne segíteni és gyorsítani az izomregenerációt?

Természetesen oligopeptidekkel!

Legnagyobb mennyiségben a tojáscsírában van ezekből a molekulákból.

Kifejlesztettem a legújabb termékemet, amely tojáscsírából kivont oligopeptideket tartalmaz.

A neve: primPROTEIN.

Az általános regenerálódáshoz napi két kapszula primPROTEIN-t ajánlok.

Ha elfogadjuk azt, hogy az izomszövetünk állandó használatával, fenntartható a jó vérkeringés, az alacsony vércukorszint, az alacsony inzulinszint. Ezek mind arra szolgálhatnak, hogy kevesebb gyulladás alakuljon bennünk ki, az alacsonyabb gyulladási szinttel pedig elérhetjük azt az állapotot, hogy kevesebb tartós gyulladásunk, vagyis betegségünk legyen.

Emellett még azt is elérjük, hogy a nagyobb, és szálkás, izomtömegnek köszönhetően, nagyobb mennyiségű vizet kötnek meg az izomsejtjeink, ezzel megakadályozhatjuk a ráncosodást. Vagyis fiatalabbnak is látszunk, nemcsak úgy érezzük. (A bőrünk alatt mindenhol van izom!)

Ha a testünk bármelyik részén, bármelyik szövetünkben betegség lépett fel, akkor a regenerálódás időszakában a jelenlévő oligopeptid felgyorsítja a regenerációt. De nemcsak betegség után van szükség regenerációra, hanem a normál életünkben is mindig vannak sejtelhalások, melyeket pótolni kell.

A fajfenntartásnál, az egyedek szaporodásánál alapvető az ivarsejtek állandó, nagy mennyiségű utánpótlás, ehhez sok oligopeptid kell. A szaporodóképesség fenntartása a fiataloknál legalább olyan fontos, mint az izomzat.

Az immunsejteknél is állandó építkezés folyik, ha támadás ér bennünket, ha antigént érzékel az immunrendszerünk, akkor antitestek sokaságát kell létrehozni, de azonnal! Például a védőoltásoknál sok szövődmény léphet fel azért, mert nem tud az immunrendszer elég gyorsan reagálni. Tudjuk, hogy sokféle oltást csak egész fiatalon végezhetünk el, mert a későbbi életkorban kevesebb az őssejtünk, kevesebb az oligopeptidünk. Nem bánnám, ha ilyen irányú kísérletek is beindulhatnának a primPROTEIN segédletével. Ha az oltások kockázatát lefaraghatnánk valahogy, sokat tehetnénk azért, hogy kevesebben tiltakozzanak az oltások miatt.

Folytathatnánk az idegi kimerültséggel vagy súlyosabb idegi elváltozással járó betegségekből való regenerálással. Vagy a szív- és érrendszeri betegségek utáni rehabilitációnál gondolhatunk még az oligopeptidek segítségére.

Miért gyorsítják fel a regenerálódást az oligopeptidek?

Mert peptidek! Olyan szerkezettel bírnak, mint a hormonok! A sejtekben és a sejtek felszínén rengeteg a kötőhelyük. Ha pedig kötődik a kötőhelyéhez, akkor hat! Ha hat, akkor épít! Ez a titka.