2016

Dr Hummel Zoltán

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Dr Hummel Zoltán a Mikrorostos gél feltalálója, a béltiszttás, méregtelenítés, bélflóra helyreállítás és székletszaályozás szakértője.

Egészség, blog, mikrorostos, immunrendszer, bélflóra helyre állíáts, méregtelenítés, mikrorostos gél, prim protein, béltisztítás

Többen kérdezték már tőlem, hogy mi volt az alapötlet, mi volt, ami rávezetett a mikrorostos gél feltalálásához?

Kezdő biofizikus kutatóként az izomsejtekben lévő víz állapotát kutattam. Akkor vált számomra nyilvánvalóvá, hogy a sejtekben nem folyik a víz, nem olyan állapotban van, mint a húslevesben, hanem olyan állapotban van a víz, mint a kocsonyában. A kocsonyában a csontból és inakból kifőtt kollagén szálak a hűlés alatt újra szálakká állnak össze és e szálak, e rostok mintegy fogva tartják a vizet, nem engedik folyni. Sokan kérdezhetik, hogy miért érdekes ez? Nem tudom másoknak érdekes-e, nekem az volt.

Ami engem igazán érdekelt az a jelenség fizikája. Ha nedvesítő rostok vannak egymáshoz közel, akkor a nedvesítő rostok között „bekúszik” a víz, akár a gravitációval szemben, akár más erővel szemben is képes munkát végezni és az erőkkel szemben is ott tartani a vizet. Először iskolás korunkban gondolkodunk el azon, hogy a magas fák tetejére hogy jut fel a víz?

Milyen nagy gravitációs erőt kell legyőzni ahhoz, hogy a fa tetején élő sejtek is elég vízhez jussanak? A tanáraink ezt a jelenséget megmagyarázzák a kapillárisokban fellépő felületi feszültséggel. Ez a magyarázat jó megközelítése lehet az üveg kapillárisokban kialakult vízoszlop magasságának kiszámításához, de az élő növényekben felszálló víz magyarázatára ez nem megfelelő.

A rostok közötti nagy vízmegtartó erő csak az úgynevezett nedvesítő rostok esetében áll fenn. A korpában lévő rostok például nem nedvesítőek, mint az egyéb magvakról lehántolt héjak rostjai sem nedvesítők, e rostok kevés vizet képesek magukban tartani. (Rontaná a megérett magvak túlélését, ha esőben átnedvesednének!)

 

 

A rostok tanulmányozása miért fordította a figyelmemet a vastagbél felé?

 

 

Először azon gondolkodtam, hogy miért csinálják a klinikákon a beöntést?

Mert fel kell vízzel hígítani a béltartalmat a vastagbélben, hogy egyáltalán megtalálja a maga útját kifelé. Azt tudjuk, hogy a vastagbél a béltraktus utolsó szakasza. Mikor vizet iszunk, a víz felszívódik már a gyomorban és a vékonybélben.

A vastagbélben lévő béltartalom hogyan tarthat meg elegendő vizet, hogy ne sűrűsödjön be? Kézenfekvő a magyarázat, csak vizet megtartó rostokkal, vagyis nedvesítő felülettel rendelkező rostokkal. (Ez, úgy hiszem saját felfedezésem, sehol nem olvastam előtte arról, hogy az étkezési rostok egyik legfontosabb szerepe a vastagbél vízháztartásának biztosítása. Leginkább arról olvastam, hogy a rostok szerepe a béltartalom térfogatának fenntartásában van, mintegy ballasztként.)

A rostok között megrekedt víz foglalkoztatott ezután is. Kerestem olyan rostokat, ami a legtöbb vizet tudja magában megtartani. Így találtam rá a mikrobák által képzett mikrorostokra. Ekkor született meg a mikrorostos gél ötlete. Először csak a vastagbél tisztán tartásának céljából foglalkoztam e géllel, de később kiderült, hogy van egy nagyon fontos szereplője a vastagbélnek.

Ez pedig a bélflóra. A bélflóra sok milliárd mikrobája végzi a vastagbélben történő emésztést. E milliárdnyi mikroba úgynevezett ökológiai közösségben él, nemcsak egymással, de velünk is, mint gazdaszervezettel. A bélflóra egészsége a mi egészségünk! Ez a tény csak az elmúlt évtizedekben lett nyilvánvaló. Az egészséges bélflóra élőlényei közvetlen kapcsolatban élnek a vastagbél falát, illetve bélbolyhokat átszövő nyirokrendszerrel, amelyben az összes immunanyagunk 70%-a található.

Vagyis összhangban kell működnie az immunrendszerünknek a szomszédságában élő milliárdnyi mikrobával. Ez az egészségünk alapja!

Ha a bélflóránk hiányos, akkor az immunrendszerünk is hiányosan fog működni.

Az elhízás rizikófaktorain kívül a mai kor emberének a másik nagy rizikóját a hiányos bélflóra jelenti. A leggyakoribb probléma a hiányos bélflóra kialakulásának a rosthiányos táplálkozás. Ezen kívül még jelentős az antibiotikumok, gyógyszerek és a tartósító szerek negatív hatása a bélflórára.

A bélflóra vízellátására nem tudok jobbat ajánlani, mint a mikrorostos gél rendszeres fogyasztását.

Azt szoktam mondani, hogy a mikrorostos gélben lévő mikrorostok közötti vízben a mikrobák olyan kedvező környezetet találnak az életük egy fontos szakaszában, mint amilyent a madarak találnak a saját fészkeikben az ágak között. Ha rosthiányos a táplálkozásunk, a vastagbélben nem lesz elég rost, melyek közötti vízben a bélflóra mikrobái aktív életet élhetnének. A hiányos bélflóra hiányos immunrendszert teremt, a hiányos immunrendszer betegségek kialakulásához vezet.