2017

A sejtek környezetének elsavasodását a fermentáció okozza. A sejtek akkor fermentálnak, ha nincs elég oxigénellátásuk, ha nincs elég egészséges mitokondriumuk. Mondhatjuk tehát, ha a sejtjeinkben van elegendő számú, egészséges mitokondrium, akkor tökéletes az oxidáció és nincs szüksége a sejteknek fermentálni, hogy energiához jussanak.

A tökéletes oxigénellátásról már beszéltem az előző cikkeimben. Az volt a következtetésem, hogyha jó a véráramlás az erekben, akkor jó az oxigénben való ellátottság is. A jó vérkeringés fenntartására a legjobb megoldás a rendszeres, intenzív (de nem hosszú) testmozgás.

Most, ebben a cikkben nézzük meg a mitokonriumokat alaposabban. A mitokondriumok a sejtek belsejében helyezkednek el, egy membrán választja el a sejtplazmától. Itt történik a cukor elégetése, az elégetés során felszabaduló energia a sejt energia ellátását biztosítja. Az intenzív oxidáció sok szabad gyököt termel.

A mitokondriumokban történő oxidáció egyik terméke a hidrogénperoxid. Ha például ez vas atomhoz kapcsolódik, akkor nagyon veszélyes szabad gyök keletkezik. E szabad gyök roncsolja a mitokondriumok membránját is.

Ez a veszélyes folyamat okozza a mitokondriumok roncsolását, majd elpusztulását. A jó egészségnek örvendő mitokondriumokban nem áll fenn ez a veszély, mert vannak olyan antioxidáns enzimek és nyomelemek, amelyek a szabad gyököket féken tartják. Az egyik ilyen enzim a glutation peroxidáz. Az enzimek általában valamilyen nyomelemmel párosulva fejtik ki a hatásukat. Az említett peroxidáz enzimnek szüksége van a szelénre.

Ha nem jut elég a mitokondriumokba akkor baj van. Tehát az egészséges mitokondriumok sokadik feltétele az is, hogy legyen hozzáférhető szelén. Ha vastöbbletünk és szelénhiányunk van, az különösen veszélyes a mitokondriumokra nézve. A vastöbbletet véradással lehet csökkenteni, míg a szelén hiányát szelénpótlással.

A legváltozatosabb szelénpótlások vannak, a kémiailag konstruált porok nem váltak be. Kerülendő a mesterséges szelenátok alkalmazása. Egyedül a természetes formában, növényekben, állatokban, gombákban, előforduló szelén a hatásos! Valamennyi nyomelem nem magában, hanem valamilyen fehérjéhez kapcsolódva szívódik fel bennünk.

A szelénnel is így van, csak fehérjéhez kapcsolódva hasznosul. A fotoszintézist alkalmazó zöld levelekben sok antioxidáns enzim található és enzimhez kapcsolódó szelén is van bennük. A zöld füvet legelő állatok húsa és tojása kiváló szelénforrás. A szelénnel jól ellátott talajon nőt gombák is dúskálnak szerves szelénben.

Dr Hummel ZoltánA magvak közül a Brazil dió tartalmaz nagyobb mennyiségben szerves szelént, néhány szem naponta elég a szelén utánpótláshoz.

Azt már meg sem merem említeni, hogy a mitokomplexet tartalmazó gélem is szerves, felszívódó formában tartalmazza a szelént. De nem tudom kihagyni, még ha reklámszagúnak is érzik.

Mikor először találkoztam őrölt zöld leveleket tartalmazó zöld porokkal, akkor azt terjesztették e porokról, hogy lúgosítanak. Hátha úgy tekintjük a zöld levelek fogyasztását, mint ami megakadályozza a savasodást, akkor igaznak is tűnhet a „lúgosítás” szó alkalmazása, mert a savtartalmat a lúg csökkenti. De a zöld levelek megakadályozzák a savasodást, nem pedig csökkentik!