2017

 A rostok a vastagbélben fejtik jótékony hatásukat. A vastagbélben találhatók a jótékony mikrobák, ezek együttesét jótékony bélflórának nevezik.

A vastagbélben mikrobiális emésztés történik. A béltartalmat a mikrobák feldolgozzák, táplálkoznak, és saját anyagcsereterméküket kibocsájtják.

A vastagbél fala nemcsak a vérkeringés kapillárisaival van behálózva, amelyen keresztül a szervezetünknek létfontosságú mikro és makro elemeit szívjuk fel. De a vastagbél falát sűrűn behálózzák a nyirok erek kapillárisai is. Ezeken keresztül nemcsak a védelmi anyagokat bocsájtja ki az immunrendszer, de az immunrendszernek létfontosságú mikro- és makro elemek is itt szívódnak fel.

A vastagbélben nincs szabad, folyadékvíz. A folyékony víz, ami az italainkban van, már a vastagbelet megelőző szakaszokban felszívódott.

A hidrofil felületű, nedvesítő, rostok a kapilláris elv alapján magukba szívják a vizet. A rostok között ez a kapilláris víz sokáig megtartható.

A vastagbél milliárdnyi jótékony mikrobáinak az anyagcseréjéhez és a szaporodásához szükségük van vízre.  Ha a mikrobáknak van hidrofil felülete, akkor a rostok által megkötött vízből vehet magához. ( A hidrofil felület közelében alacsonyabb energiaállapotba kerülnek a vízmolekulák. A spontán folyamatok hajtóereje mindig az, hogy alaconyabb energiaállapotba kerüljenek a molekulák.) Ahol sok a hidrofil felület mentén elhelyezkedő, alacsonyabb energiájú vízmolekula, ott géles állapot alakul ki. A rostok által tárolt víz kocsonyás állagú, nem folyós. Ez a géles állag kiváló táptalajt biztosít a mikrobáknak. (Haladóknak: Kutatásaimmal azt találtam, hogy a rostok mentén kötött víz, nem kémiailag kötött, az entrópia csökkenés járul hozzá a szabadenergia csökkenéséhez.)

Tehát, kellő számú vizet kötő rostok nélkül nem lenne vizet nyújtó táptalaj a jótékony bélflóra mikrobái számára. Így az immunrendszerünk sem juthatna hozzá a számára létfontosságú mikro- és makro elemekhez.

A lényeg: egészséges bélflóra nélkül nem működik megfelelően az immunrendszer! Egészséges bélflóra pedig nem fejlődhet ki a rostok jótékony vízellátása nélkül!

 

Képek forrása: <a href='http://www.freepik.com/free-photo/woman-with-illuminated-large-intestine_923798.htm'>Designed by Freepik</a>, <a href='http://www.freepik.com/free-photo/close-up-of-female-hands-shaping-heart-on-belly_1147738.htm'>Designed by Freepik</a>