2018

A következő információkat a Live Science októberi számából vettem.

Egy New Jersey-i egészségügyi létesítményben hét gyerek halt meg adenovírus járványban. E vírus egyébként megfázási tüneteket okozhat.

Az adenovírusok szapora vírusok, és sokféle betegséget okozhatnak, felső légúti fertőzéseket – mint a nátha – valamint tüdőgyulladást, emésztőrendszeri megbetegedéseket vagy húgyúti megbetegedéseket. A tünetek lehetnek enyhék és súlyosabbak is, de nagyon súlyos megbetegedések ritkák. A szakemberek szerint a legyengült immunrendszerrel rendelkező betegeknél nagyobb a súlyos megbetegedés kockázata.

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához tudnunk kell, hogy mitől öregszünk, és hogyan betegedünk meg?

Mi az öregedés? Ha felvágunk egy almát, a friss vágási felület elkezd barnulni, ez egy oxidáció. A jelenség hasonlít a rozsdásodáshoz. Ha nem festjük be a vasat, akkor elkezd rozsdásodni. A festék réteg nem engedi a vashoz a levegőben lévő oxigént, így védi meg a rozsdásodástól, a vas „öregedésétől”. Az almában a szerves anyagok is oxidálódnak a levegő oxigénjétől, ha nincsenek a felületeik megvédve az oxigéntől, ezért barnult el az alma belseje. Felsértettük az almát, és a sérülés helyén támadást indított az oxigén. Foglalkozzunk kicsit az élő anyag felületeivel!

Egy fiatal barátomnak beállt a dereka, kitüremkedett az ideg és több napon keresztül nagy fájdalmat kellett kiállnia a becsípett ideg miatt.

Műszeres diagnosztikával megállapították, hogy a csigolyák közötti zselés anyag elvékonyodott, összezsugorodott, emiatt közelebb kerültek egymáshoz a csigolyák, ez pedig növelte a becsípődés esélyét.

Mi volt a logikus tanács a helyzet javítására?

Írtam egy cikket arról a jelenségről, hogy sokan, esztelenül, csak azért mert ez a közgondolkodás szerint helyes, tömik magukba a vizet egész nap. Függetlenül, hogy szomjasak, vagy nem! Ezzel szemben én azt állítottam, hogy lehetőleg minél kevesebbet igyunk, csak akkor, ha tényleg szomjasak vagyunk! Mi az oka annak, hogy ezt kijelentem a fennálló közhiedelemmel szemben?

Ha öregek vagyunk, ha betegek vagyunk, azt tapasztaljuk, hogy elhagy az energiánk. Bizony, a mitokondriumok hagynak cserben minket. Nem tudnak annyi energiát termelni, mint régen. Két dolog tudja lelassítani a mitokondriumok energiatermelését.

  1. Az egyik az oxigénhiány.
  2. A másik a deutérium, vagyis a nehézvíz felszaporodása a mitokondriumokban.

Gondolom, többen görcsbe rándulnak, főleg, akik úgy hitték eddig, hogy több vizet kell inni azoknak, akik fogyni szeretnének! Gyerekkoromban azt hittem, hogy a teve púpjában víz van tárolva, és azért bírja ki sokáig a sivatagban víz nélkül. Aztán később derült csak ki, hogy a púp az nem vizet, hanem zsírt tárol. Boros G. László biokémikus professzortól azt is megtudtam, hogy a többi sivatagi állat is zsírt éget, hogy vízhez jusson. Így élnek az óceánban élők és a vándormadarak is, a hosszú vándorlásuk alatt zsírt égetnek, és ebből nyerik a sejtjeik a szükséges vizet.

A probiotikumok a vastagbélben fermentálják rövid rostdarabokat, az úgynevezett oligoszaharidokat, másnéven prebiotikumokat. E fermentációk savat termelnek, és elektronokat szabadítanak fel, vagyis savassá és elektron-leadóvá teszik a környezetüket, jelen esetben a vastagbél felszálló ágát. A jótékony bélflórának ez a savas és elektron-leadó környezet kedvez a szaporodásukhoz és az életvitelükhöz. (Elektron-leadó = antioxidáns.)

Ha probiotikumokat fogyasztunk, akkor elősegítjük, e hasznos fermentációkat, melynek következménye a savas és antioxidáns béltartalom a vastagbélben.

Az antioxidáns tulajdonság hamar megszűnik, ha nincsenek  a fermentáció közelében nedvesítő rostok.

Hogy miért van ez? Erre ad választ a most megjelent blog bejegyzésem.

A vízkutatók legutóbbi nemzetközi konferenciáján találkoztam egy holland állatorvossal.

Mit keres egy állatorvos egy ilyen alapkutatás jellegű konferencián?

Azt válaszolta erre a kérdésre, hogy ő homeopátiával gyógyítja az állatokat már jó ideje kiváló eredményekkel. Arra gondolt, hogy talán egy ilyen konferencián választ kap arra a kérdésére, hogy van-e annak fizikai alapja, hogy a vízmolekulák életébe valahogy beleszólhasson egy nagyon nagy hígításban lévő oldott molekula?  Van-e arra lehetőség a tudományos kutatás szerint, hogy a hatóanyagok, ne kémiailag lépjenek kölcsönhatásba a gyógyítandó célterület molekuláival, hanem a vizes közeg információs terében hagyjanak valamilyen lenyomatot.

A napokban hallottam a saját fülemmel egy híres orvos táplálkozási tanácsait. Elmondta, hogy ha egészségesek akarunk maradni, akkor nem szabad zsíros ételeket enni, nem szabad vörös húsokat fogyasztani, vigyázni kell a só fogyasztásával, mert magas vérnyomást okoz!

Nem hittem a fülemnek, azt hittem ezen a régi hipotézisen már rég túl vagyunk!

(Előzőleg arról írtam, mit NE igyunk!)

Naponta ajánlatos legalább 2 liter vizet innunk. Fontos tanács! Igyunk lehetőleg sokat, ha nem is mérjük a mennyiségét. Télen kevesebbet, nyáron többet! De milyent igyunk, mennyi pénzt áldozzunk? Milyen kompromisszumot tegyünk, hogy túl sokat ne költsünk, de mégis egészségesek maradjunk?

A napokban találkozóm volt egy ismerősömmel, akit már több mint fél éve nem láttam. Percek óta vártam rá, mikor megjelent valaki, aki nagyon hasonlított rá, csak kb. 10 évvel idősebb kiadásban. Jött felém az ember és mosolygott rám, nem tudom mennyi idő telt el közben, mire rájöttem, hogy az illető ugyanaz, akire várok. Sokkolt a látvány, nem is tudom miről beszéltünk, míg ki nem kerültem a sokk hatása alól. A meglepetésemről nem árultam el semmit, csak annyit kérdeztem, mitől nézel ki ilyen jól?

Ekkor elmondta, hogy naponta legalább két liter oxigénnel dúsított vizet iszik!

Hoppá, mondtam magamban, akkor megtaláltam az öregedés legbiztosabb receptjét.

Az elmúlt héten úgy alakult, hogy 3 egymás utáni napon babgulyást ettem. Nagyon szeretem, így nem okozott gondot az egyhangúság. Viszont az már gondot okozott, hogy hasmenésem lett. Utánanéztem annak a szép nagy vörös babnak, amivel készült a gulyás. A szakirodalom szerint a bab, különösen a vörös, sok lectin nevű, gyulladást okozó molekulát tartalmaz. Ezután utánanéztem a lectinnek. Azt írják a lectinről, hogy egy ragadós molekula, mindenre ráragad. Könnyen átjuthat a bélfalon, és úgynevezett lyukas bél (leaky gut) szindrómát okozhat. Ugyanakkor azt is írják róla, hogy kis mértékben hasznos lehet az immunrendszer számára.

A rostos táplálkozás számtalan előnyéről beszéltünk idáig.

A legfontosabb tulajdonságai a táplálékokkal megevett rostoknak, hogy tisztítják a bélfalakat belülről, mintegy vizes szivacs vagy kendő. Táplálják a vastagbélben székelő bélflóra jótékony mikrobáit. Szabályozzák a széklet víztartalmát, vagyis a keménységét. A vizes rostok a vízmegtartó képességükkelkeményítik a híg széklet állagát. Míg amagukban tartott vízmennyiséggel puhítják a kemény széklet állagát. Hangsúlyozni kell, hogy vizes rostokról beszélünk minden esetben. A vizes rostok felülete vízszerető (hidrofil) ez a tulajdonsága lehetővé teszi, hogy ezen rostok között kapilláris terek jöjjenek létre, ezeken a helyeken kapilláris, vagyis szívó hatás érvényesül, mintegy maguk közé szívják a vizet és ott megtartják. Kevesebb vizet tartalmazó, „szomjazó”, szűkebb kapilláris terek képesek átvenni a több vizet tartalmazó, tágabb kapilláris terektől.

Ilyen vizes felülettel rendelkező rostok a növények száraiban, leveleiben, és húsos terméseiben találhatók. A kemény magvak héjaiban lévő korpaanyagok inkább vizet lepergető tulajdonságokkal rendelkeznek, az eddig felsorolt tulajdonságokkal ezek nem rendelkeznek. Ezután csak a vizes rostokról beszélek.