Dr. Hummel Zoltán

A mikrorostos gél feltalálója,

A béltisztítás (méregtelenítés),

A bélflóra-helyreállítás és

a székletszabályozás szakértője

Nyitott receptkönyv

 

A receptverseny eredményhirdetése: október 25.

Helyezettek:
I. Alvazir Marjam (5 üveg gél, 1 póló, 1 bögre)
II. Thur Ottóné Magdi (3 üveg gél, 1 póló, 1 bögre)
III.Iványiné Zsóka – Molnár Éva (megosztva, de nem elosztva!) (1 üveg gél, 1 póló, 1 bögre)

Különdíj:
a legjobb leves:
Szilvia E. (1 üveg gél 1 póló)
a legjobb édesség:
Sárközi Norbert (1 üveg gél, 1 póló)

Az ajándékokat a NATURA-PRO Kft, a gél gyártója, és a DR.HUMMEL-EGÉSZSÉG Kft., a gél generál forgalmazója biztosította.

A Zsűri Tagjai

 

 

Kövecses Mari:

„ Immár főállású boldog vagyok, aki élvezi nyugdíjas éveit, Jóféle tartalommal töltöm meg a napokat. Kertet művelek, fűszermesternővé fejlesztem magam. Boldogan veszek elő lábost-serpenyőt, hogy a készítményeimmel megörvendeztessem unokáimat, gyerekeimet, barátaimat. Szeretem a jó könyvet, a jó filmeket, hobbim az utazás.
Minden helyről, más és más recepttel térek haza kis falumba.”

 

Hutvágner Dia:

“Küldetésemnek tekintem, hogy az egészséges életmódot terjesszem és kiűzzem a magyar konyhákból a haszontalan, egészségromboló alapanyagokat és technikákat. Ami egészséges az igenis lehet finom is. Szeretnélek meggyőzni Téged is arról, hogy süss, főzz! Honlapom célja, hogy recepteket és velük együtt egy életérzést is átadjak  Neked. Ami nem más, mint az alkotás öröme.
Receptjeimmel találkozhatsz a www.gasztrozseni.huoldalon.

 

Petkó Kinga:

“Szeretek főzni és szeretem, akiknek főzök. A konyhám titka a  tudatos elvek alapján megválogatott, jó minőségű alapanyagok egyszerű ízharmóniája sok-sok kreativitással fűszerezve.  Vidéki életet élő háziasszonyként bátran mondhatom, hogy az otthonomban a vitalitás és az egészség a konyhából indul.
A főzés egyszerűen boldoggá tesz és inspirál… “

 

 

Ne féljetek a zsírtól, a zsírban való sütéstől, a marhahústól és a zsíros sertéshústól sem!

Azt látom, hogy a receptjeitekben főleg csirke- vagy pulykamell szerepel, amelyet többnyire szűz olíva olajban sütitek ki. Úgy érzem, hogy régi beidegződések miatt, és a magas kalória miatt féltek a zsírtól és a zsíros húsoktól. Higgyétek el, nem egészségtelen pl. a grill finom salátákkal. Az igaz, hogy a mennyiségre vigyázni kell, nem szabad belőle túl sokat enni. De ez igaz a többi ételre is!

Azoknak, akik mégis félnek a zsírtól, ajánlom a ghí-t, az írótlanított vajat használja sütésre. A növényi olajokat, még a szűz olíva olajat sem ajánlom, mert a sütés alatt ártalmas transzzsírok keletkeznek.

A ghí készítése

Tegyük a vajat akkora edénybe, hogy háromnegyed részéig kitöltse. Közepes erősségű lángon olvasszuk fel, melegítsük forrásig, vegyük le a lángot takarékra, és tegyünk a lábas alá több hőelosztót. Órákig kell ugyanis nagyon kicsi tűzön tartani. Ha a láng túl erőssé válna, a vaj megégne. A keletkező habot időről időre szedjük le. Amikor a ghí átlátszó lesz, aranyszínűvé válik, kristályos anyagok jelennek meg a tetején, és több hab már nem keletkezik benne, öntsük át egy finom szövésű anyagon tiszta edénybe. Vigyázzunk, hogy az üledék ne keveredjen fel, és ne jusson át a másik edénybe! A ghí színe megdermedve sárga vagy sárgásfehér.

Hogy legyen időtök ezeket végiggondolni és a receptjeiteken változtatni, új húsos recepteket elküldeni az Új BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2011.október 10.

Várom a receptjeiteket!

A legutóbbi levelemben megjegyeztem, hogy szándékomban áll jó receptek felhasználásával egy kéthetes étrendet összeállítani, hogy a gyakorlatban is érzékelhető legyen, hogy az általam hangoztatott elvek szerint igenis lehet minőségi táplálkozást folytatni.

A honlapomon nyitottam egy új oldalt, melynek a neve: „Nyitott receptkönyv”. Ide bárki leírhatja receptjeit, ötleteit, vásárlási tanácsait, esetleges fényképeit. Szeretném, ha minden aktív résztvevő saját nevével látná el receptjeit. Létesítsük előnyben a Magyarországon kapható alapanyagokat! Azok, akiknek a receptjeit felhasználjuk az említett kéthetes étrendben, 5 darab Mikrorostos Gélt kapnak ajándékba.

Határidő: 2011. szeptember 20.

Új határidő: 2011.szeptember 30.

Eddig az időpontig összegyűjtött receptekből összeállítjuk a Mi Kis Étrendünket!

A 11. hírlevelemben összefoglaltam azokat az elveket, amelyeket, szerintem, követni kellene az egészséges táplálkozásunk érdekében. Ezt a levelet újra közreadom:

11. Hírlevél

Nyitás egy új gasztronómia felé, hogy enzim- és vitamindús étrendünk legyen

A húsevőknek ajánlott új gasztronómia elvei:

 • Bármilyen húst, bármilyen módon elkészítve (állati eredetű zsír és szalonna, korlátozás nélkül felhasználható, bármilyen növényi olajt mellőzzünk a magas omega-6 fogyasztás miatt)
 • Halaknál részesítsük előnyben a tavi és folyami halakat a tengerikkel szemben.
 • Köreteknél:
 • mellőzzük a finomított szénhidrátokat (cukor, liszt, teljes kiőrlésű is, burgonya, különösen az olajban sütött veszélyes, hántolt rizs, stb.)
 • részesítsük előnyben a zöld leveleket, zöldség gumókat, gyümölcsöket, csíráztatott magokat
 • az alapanyagok legyenek frissek és nyersek
 • növényi olajok közül csak a hidegen sajtoltakat használjuk
 • a köretek feldolgozásánál a következő konyhatechnikákat helyezzük előtérbe:
 1. Fagyasztás (a felengedést követően azonnal dolgozzuk fel és azonnal megenni, ha nem szárítunk utána).
 2. Szárítás, aszalás 40 oC alatt.
 3. Aprítás, pépesítés, mixelés nagy fordulatú bot mixerrel, gyors fordulatú darabolóval, kutterrel.
 4. Az alapanyagok tárolásánál a vákuumcsomagolás és a fagyasztás a legjobb.

Vega olvasóimat megkérem, hogy tapasztalataik alapján állítsanak össze egy Vegáknak való hasonló összeállítást.

Ha e szerint az elvek szerint állítjuk össze étrendünket, akkor mit fogunk tapasztalni?

Jómagam és ismerőseim, akik a fent említett elveket követték, a következőket tapasztalták:

 • Nem voltunk betegek, még az enyhe nátha is elkerült bennünket.
 • A túlsúlyosak fogytak, a soványak erősödtek.
 • Több energiát tapasztaltunk, kevésbé fáradtunk el, a sportolók sokkal jobb erőnlétet éreztek.
 • Kevesebb alvás elég volt, mint előtte, a munkabírás mégis növekedett.
 • Kisimultak a ráncok.
 • A testi fájdalmak megszűntek néhány hónap után.
 • Minél idősebb valaki, annál jobban érzékelte a felsorolt előnyöket.

Érdemes étrendet váltani ilyen előnyökért?

Szeretném, ha létrejönne egy közösség és egy mozgalom az Új Gasztronómia részletes kidolgozásában, terjesztésében, támogatásában, konkrét receptek közreadásában és kipróbálásában.

Ezért kérek mindenkit, hogy a fent leírt elvek alapján, írjon hozzászólásokat, ötleteket, építő kritikákat, hogy miként lehetne tökéletesíteni, közös elvek alapján étrendünket és életminőségünket.

 

Egy kedves olvasóm, Magdi, elküldte a saját receptjét. Mindjárt közre is adom:

Receptek Thur Ottóné (Magdi) módra:

Általánosságban érdemes leszögezni, hogy mit nem lehet enni, és főzéshez alapanyagként felhasználni.

Nem lehet enni: gabonaféléket, és az ezekből készített liszteket, tehát kenyeret, tésztát, ezen kívül burgonyát. 

Tejet és tejtermékeket sem lehet, tejtermékek közül csak sajtot.

Használható, illetve ehető:

Zsiradékok közül: Oliva olaj, lenmagolaj, esetleg dióolaj (Az olajok, hidegen sajtoltak.), bár nagyon jellegzetes az íze, ahhoz érdemes használni, amihez passzol az íze. Ezen kívül még: kacsazsírt, libazsírt, sertészsírt, vajat, amihez feltétlenül szükséges.

Zöldségek: grillezve, sütve, párolva, gőzölve, nyersen, főzeléknek (rántás, ha muszáj) zablisztből készülhet, vagy zabkorpa habarékjával lehet sűríteni. Fűszerezni ízlés szerint lehet.

(Pl.: Friss sárgarépa kis hasábokra vágva, uborka szintén, ezen kívül paprika, és ami ehető nyersen és van otthon, felvágni lehetőleg egyformára, elhelyezni egy nagy lapos tányérra ízlésesen elrendezni, a tányér közepére egy tálkában elhelyezni házilag készült majonézt és abba mártogatni.  Nagyon finom előétel, vagy vacsora, vagy csak rágcsálni való!

Gyümölcsök: Mértékkel, de mindet kipróbáltam (pl.: zöld turmixba stb.)

Húsok: Csirke mell, szárny, comb egyéb szárnyasok stb. ;  Halak folyami és tavi halak klf;  Sertéshús klf részei; Marha és Vadhúsok klf részei

Persze ez nem biblia, ha valaki a levesbe, vagy főzelékbe tesz 1-2 kanál joghurtot, vagy amit szeret, nem dől össze a világ

 

Egy nap ételei:

 

Reggeli:

1.)   Kávé minden nélkül, és „zöldség mártogatós” (A házi majonézbe csípős piros aranyat nyomok óvatosan nehogy nagyon erős legyen.) a megmaradt zöldség és az ízesített majonéz a hűtőbe rakva, tízóraiként kerül elfogyasztásra.

2.)   Kávé a fenti módon. 1 tojást jól felverek, egy-két csipet sóval, és egy evőkanál zabliszttel, (vagy fél evőkanál zabliszt, és ugyanannyi zabkorpa).  A palacsintasütőben, vagy más lapos aljú serpenyőben, egy csapott tejmerőkanálnyi alapanyagból kis lepényeket sütök, a mérete a tenyerem közepénél egy kicsivel kisebb.  Kenek rá az sk. házilag készült csirkemájból alkotott finom májpástétomomból. És lehet falatozni. Persze lehet rákenni padlizsán krémet, vagy gombakrémet stb. Tízórai az aktuálisan érő gyümölcs.

3.)   Kávé. Tojásrántotta Sült szalonna alapra, ütött 1-2 csipet sóval felvert tojás (1-2 tojás), a zsírt a tojás felveszi, nem tocsog. Mellé kevés házilag készült cékla saláta dukál. (Nem hiányzik a kenyér hozzá!). stb Tízórai alma.

4.) Újabban reggel, kávé után zöld turmixszal kezdem a napot. Tízóraira a turmix maradékot megiszom.

 

Ebéd:

1.)   Húsleves sok zöldséggel, Grillezett bepácolt csirke szárny, grillezett zöldséggel. Gyümölcs. (Ami éppen idény szerint van).

2.)   Zöldség krém leves, valamilyen egy féle zöldségből. Pl.: sárgarépakrém leves: néhány tisztított feldarabolt sárgarépát egy jó nagy fej megdinsztelt vöröshagymára dobok és elkezdem párolni, nem baj, ha kicsit lepirul, legalább karamellizálódik. Felöntöm vízzel, (vagy megmaradt húslevessel) ami ellepi 1-2 ujjal nagyon puhára főzöm. Szét turmixszolom a nyeles turmix segítségével, Ha nagyon sűrű, öntök hozzá egy kis vizet, vigyázni ne túl sokat, mivel ez krém leves és nem lesz bele rakva liszt semmilyen. Ezért fontos a nagyon puhára főzés.  Az ízesítés módja: ízlés szerint sót teszek,1 csapott kávéskanál curryt, egy csapott mokkáskanál őrölt szerecsendiót és ezen kívül kevés őrölt borsot. Nagyon finom. Levesbetétként: összevágott megpirított Bacon szalonnával kell megszórni, a kisült zsírral meglocsolni. Mindenkinek fog ízleni. Lehet más féle zöldségből is készíteni: karfiolból, karalábéból, brokkoliból, zellerből.  Másodiknak lehet sült halat adni: tisztított halat, besózva fokhagymát a hasába helyezve, berakom, szögletes sütőtálba az alját megkenem olíva olajjal, a tetejére vaj darabkákat dobok, 5-10 percre lefóliázom, majd, levéve a fóliát pirosra sütöm. Spenótot, vagy mángoldot, leforrázok, és leszűrök, a megforrósított vajra dobok összetört fokhagymát, majd vagy a spenót vagy a mángold következik, ha rádobtam megsózom és átkeverem a forró fokhagymás vajon és kész is! Nagyon finom. (A hal még akkor is jó, ha szálkás, mert ki lehet szedni ügyesen evésnél).

3.)   Palóc leves: Pörkölt maradék + sárgarépa+ zöldbab +szárított tárkonnyal puhára főzni, ha kell, utána sózom, ezen kívül ízesíteni tárkonyos ecettel lehet. Bőséges tartalmas leves. Gyümölcsként: Ezért: ¼, vagy 1/8-ad görögdinnye koronázza meg.

 

Vacsora:

1.)    Bepácolt (mexikói páccal) császárszalonna ropogósra grillezve, céklával nagyon finom

2.)   Esti étkezést általában az ebédre elkészített főzelékből oldom meg, valami feltéttel.

Használd egészséggel!

Vác, 2010-08-29

 

Szeretettel: Thurné Magdi

 

U.i.  Amit kertetek receptet, mivel nálam nagyon ízlett:

A „Provance-i csirkemell szeletek Thurné módra” előkészítése sütéshez: 1 nappal a felhasználás előtt száraz Provance-i fűszerkeverékkel megszóróm a szeleteket, olíva olajat csepegtetek rá, ezen kívül kevés nyers tojásfehérjét (teáskanálnyit) ez függ a szeletek mennyiségétől. Majd összeforgatom, és másnapig a hűtőbe tartom. Sütés előtt, besózom a szeleteket, majd beleforgatom zabkorpába, mindegyik szeletet. Forrósítom az Oliva olajat, vagy a zsírt, Papírszalvétákat rakok egy lapostányérra, és a megsült hússzeleteket papírszalvétákra helyezve lecsöpögtetem. Hozzá vegyes zöldséget készítek (brokkoli, karfiol, sárgarépa zeller stb. felaprítva gőz fölött megpárolom, ha kész meleg vajra dobom, sóval meghintem és megszóróm frissen vágott petrezselyemmel összekeverem, és kész.Nagyon finom!

 

 

Nyitott receptkönyv bejegyzéshez 133 hozzászólás

 1. Ágnes hozzászólása:

  Kedves Zoltán!
  Hasonlóan húsimádó vagyok, a férjem vidáman eszi a főzelékeket üresen. Meg kéne tudni, hogy a birkák legelnek-e még, mert talán a juhok húsa lehet a megoldás. az ősmagyarok fő eledele is a birka volt, ha jól tudom, nem a sertés. Rozmaringos báránycomb, birkapörkölt, stb…. Régi szakácskönyvekben biztos vannak jó receptek. Remélem sikerült ötletet adnom. Üdvözlettel: Ágnes

 2. Tibor hozzászólása:

  Tájékoztatásul közlöm, hogy lehet kapni az Olajessimo nevű étolajat,mely már a megfelelő arányban tartalmazza az Omega3 és Omega6 olajat.Négyszer használható fel.Aki pedig csökkenteni szeretné Omega6 bevitelét,annak megoldást ajánl a Paleoolaj.Én ezeket használom.

  • Dr. Hummel Zoltán hozzászólása:

   Kedves Tibor!
   Nem kell bonyolítani a kérdést! Nem kell semmi keverék. Minimális legyen az olaj omega-3 tartalma. Erre a célra tökéletesen megfelel repce-, a len-, és az olíva olaj.
   Én ezeket használom!

 3. Alwazír Marjam hozzászólása:

  Szeretnék néhány gondolatot megosztani az erre az oldalra tévedőkkel. Sok különbség van a paleo és a Dr. Hummel féle étkezési ajánlás között. Az én meglátásom szerint röviden, ez a táplálkozási irányelv megközelítőleg a nyersétkezés (élő ételek fogyasztása) és a paleo közé helyezhető be, sőt még a fogyasztott ételek szétválasztása (azaz mit mivel) is fontos szempontként van említve.
  Azon kívül rengeteg végtelenül egyszerű recept szerepel a nyitott receptkönyvben. De sajnos olyan is került fel, ami nem javasolt ételeket tartalmaz, érdemes kicsit jobban tájékozódni. Ezért talán jó ötlet volna, ha még egyszer tételesen fel lenne sorolva ezen az oldalon, hogy milyen ételek fogyasztása javasolt. És kedves mindenki, ez nem szentírás, hanem az egészség felé vezető út kiépítése, ezen az oldalon az étkezési ajánlás (és nem irányelv) végén nincs pont, olvasva a hírleveleket azt gondolom, hogy a kutatás (számomra úgy tűnik) folytatódik. De egy biztos, aki e szerint étkezik biztosan nem lesz betegebb mint egyébként, hanem inkább rengeteg pozitív hatását tapasztalhatja. És mivel nehéz az átállás, főleg azoknak, akik nagyon sok gabonafélét fogyasztanak, nagyon jól jön mindenféle recept és ötlet segítségnek. Aki valaha diétázott, vagy valamely módon kísérletet tett arra, hogy javítson egészségügyi állapotán tudja, milyen nehéz, és hogy lesve lesi az ember ilyenkor a jó, egyszerű és praktikus recepteket, ötleteket.
  Én is örülnék, ha a nyitott receptkönyv újra fellendülne mindnyájunk közös érdekéből. Így hát most felteszek egy egyszerű receptet és remélem sok egészséges és kipróbált recept kerül még fel a közel jövőben. Íme:
  Két közepes fej ketté vágott és felszeletelt hagymát egy kis zsiradékon aranyszínűre pirítunk, arra rádobunk egy felcsíkozott csirkemellet, sózzuk, borsozzuk igény szerint, fedő alatt főzzük, ha elfőtt a saját leve, hozzá adunk 2 gerezd apróra vagdosott fokhagymát és elkeverjük. Így fedő nélkül hagyjuk 1-2 percig, majd alá öntünk kb. 1 dl vizet, és hozzá adunk egy ½ kilós fagyasztott zöldségkeveréket, amiben karfiol, brokkoli és sárgarépa van, de akár frisset is adhatunk hozzá tetszőleges arányban. Akkor készül el, ha a zöldség megpuhul, aki roppanósan szereti, az hamarabb húzza le a tűzről, de arra ügyeljünk, hogy takarékon főzzük. Végül, öntsünk rá 2 dl mandulatejet, amit otthon könnyedén el lehet készíteni. Most már majdnem mindenhol lehet kapni 200 g-os kiszerelésben hámozott szeletelt mandulát, abból nem egészen a felét öntsük fel 2 dl vízzel és merülő mixerrel 1-2 percig mixeljük. Le se szűrjük, hanem így öntsük a csirkés keverékre. Emellé bármilyen saláta jó kiegészítés lehet. Én legutóbb, jégsaláta, paradicsom, lilahagyma és uborkából készült óriási adag salátát ettem mellé, amit én mindig citromlével és olívaolajjal öntök le. Sok sikert.

 4. Iványiné Zsóka hozzászólása:

  T. Professzor Úr!
  Jön a nyár, és a meleg, ezért szeretném megkérdezni, hogy a következő fagylalt receptről mi a véleménye táplálkozás tudományi szempontból?
  Hozzávalók:
  3 egész tojás,250g. mascarpone krémsajt, méz ízlés szerint /kb. 3 kanállal/, 1 vanília rud kikapart magjai, egy csipet só és tetszés szerinti gyümölcs.

  Elkészítése: Duplán béleljünk ki folpack fóliával egy hosszúkás sütőformát. A gyümölcsöt daraboljuk fel kockára.A tojások
  sárgáját a vaníliával és a mézzel keverjük habosra, majd tegyük bele a mascarpone sajtot. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük és a tojásos masszához keverjük.
  A forma aljára tesszük a gyümölcsök felét, erre rakjuk az elkészített fagylalt felét, majd a gyümölcs másik fele jön, és végül a fagylalt másik fele. A sütőforma tetejét lezárjuk fóliával és a mélyhűtőben kifagyasztjuk. Az elkészítése kb. 15 perc.
  Tálalásnál a formát borítsuk ki, vegyük le a fóliát és vágjuk szeletekre. Menta levéllel,gyümölccsel díszítjük. Jó étvágyat hozzá!