Adatkezelési tájékoztató

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

A teljes kiörlésű péktermékek titkai!

A teljes kiörlésű péktermékek titkai!

A péktermékekről, a rostjaikról, az antibiotikumos kezelések következményeiről és a Candida albicans élesztőgombáról lesz szó kölcsönös összefüggéseikben. Többféle élelmi rost létezik. A kutatásaim fő tárgya a vizes emészthetetlen rostok, amelyek főleg a zöldségekben találhatóak meg.

Most azokról a rostokról szeretnék írni, amelyek a gabonamagvakban találhatók. A gabonamagvak külső felszínét olyan héjszerkezet borítja, amelyben sok vizet lepergető rost található. E rostok azért taszítják a vizet, hogy a gabona megérése utáni esőzések ne hajtassák ki a gabonamagokat. Tehát a korpa rostjai vizet taszító rostok. E rostok önmagukban semleges tulajdonságúak számunkra. Se nem ártanak, se nem használnak. E rostok ténylegesen csak térfogatnövelők, növelik a térfogatát a béltartalomnak. Számomra a nagy baj az, hogy összekeverik e rostokat a növényi szárakban, levelekben, földalatti gumókban található növényi cellulóz rostokkal. Számtalan olyan rostokat tárgyaló tanulmányba futottam bele, ahol, mint a legfontosabb élelmi rostok, a gabona rostjai voltak emlegetve.

Ha a rostos táplálkozás fontosságáról akarunk meggyőződni, akkor ne a gabona rostjaira gondoljunk, hanem a zöldségekére. Ha azért vásárlunk teljes kiőrlésű gabonalisztből készült pékterméket, hogy több egészséges rostot fogyasszunk, akkor hibát követünk el. Kettőt is!

Egyrészt nagyobbak a permetszer-maradvány- és a toxikus gombafertőzés kockázatai a gabonahéjakban.

Másrészt egyáltalán nincs bennük mikrobiomot támogató, hasznos vizes rost, ellenben túlzottan növelhetjük a szénhidrátbevitelünket. Sajnos, a víztaszító gabonarostok még abban is minimálisan segítenek, hogy lassítsák a szénhidrátokban lévő cukrok felszívódását, lassítsák a vércukorszint kiugrását. A gabonalisztekből készült pékáruk megemelik a vércukorszintet. Nézzük meg, mikor káros különösen a magas vércukorszint.

Mikor antibiotikumos kezelés történik, akkor nemcsak az a mikroba pusztul el, amelyik az aktuális betegségünket okozza, hanem a bélmikrobiom mikrobái közül számos másik is. Viszont van egy élesztőgomba, a Candida albicans, amelyik nagyon jól ellenáll az antibiotikumoknak. Ez az élesztőgomba egyébként nem veszélyes, ha a mikrobiomunk nem hiányos, de ha hiányos, akkor veszélyessé válik azon egyszerű szempontból, hogy cukrokból él, és ha nincs versenytársa, akkor nagyon el tud szaporodni. Ha elszaporodik, akkor alkoholt erjeszt a cukorból. Akiben elszaporodik a Candida albicans gomba, az úgy válhat krónikus alkoholistává, hogy észre sem veszi. Ezt a helyzetet nagyon megsínyli a májunk és a hasnyálmirigyünk. Még valami, elszaporodik a bélnyálkahártyán, károsítja a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását is. Vékonyítja a bélnyálkahártyát, így elősegíti az áteresztő-bélszindróma kialakulását. De akár a száj nyálkahártyáján is elszaporodhat: fehér lesz a nyelv.

Nem lehet gyógyszerrel kezelni, ugyanis a mikrobiom állandó alkotója. Az egyetlen kezelés a mikrobiom helyreállítása: sokoldalú táplálkozással és vizes rostok bevitelének növelésével.

Egyes sebészek a rákos szövetek fehér színe miatt meggyőződéssel állítják, hogy a rák nem más, mint a Candida albicans gombatelep elszaporodása a beteg sejtjeinken. Az mindenesetre igaz, hogy a rák és a Candida albicans gomba elszaporodása kéz a kézben jár.

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek
Az oldal tetejére