Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi véd meg a vírusok ellen?

2020. 02. 29. 00:00:00

Sok olvasóm megkérdezte, hogy érti a nyálkahártya védelmét, amit az előző cikkemben (A védelem, és a betegségmegelőzés legáltalánosabb „trükkje”) írtam, de mi van a vírusokkal szembeni védelemmel? Most a koronavírus terjedésével előjött a vírusokkal szembeni immunitás növelésének a kérdése.

Mindegy, hogy milyen vírusról beszélünk, a vírusok is ragaszkodnak bizonyos életkörülményekhez az élőlényekhez hasonlóan. A „Tedd magad egészségesebbé” című könyvem 32. oldalán van egy diagram, mely megmutatja, hogy milyen kórokozók milyen életkörülményeket szeretnek. A „vírusoknál” azt látjuk, hogy enyhén lúgos (pH=8) és oxidatív (rH2=28) környezetben, vagyis, ha a vérünk két mérhető paramétere ilyen értékeket mutat, akkor szaporodnak és veszélyeztetnek bennünket.

 Azt láttuk, hogy a nyálkahártya, bárhol is legyen, akár a bélben, akár a légutakban, akár az orrban, akár a szájban, akár a hüvelyben, a mi szervezetünket védi a betolakodó kórokozóktól. A nyálkahártyáknak mindenhol vannak lakói, a jótékony mikrobák, ezek közösségét mikrobiomnak hívjuk. E lakók olyan közösségeket alkotnak, melyek erősítik és stabilizálják az aktuális nyálkahártyát. Valamennyi nyálkahártyáinkban lakó mikrobánk enyhén savas és enyhén redukáló (antioxidáns) környezetet állít elő. Azért fontos ez a tény, mert ezt a környezetet a kórokozó mikrobák, de a vírusok sem kedvelik. Ilyen környezetben nem tudnak szaporodni.
 

virus-kezmosas
 

Miért a bélben lévő nyálkahártya állapota a legfontosabb?

A nyálkahártyát egy vékony hámsejtréteg választja el a bélfal kapilláris véredényeitől. A vérkeringés intim kapcsolatban van a nyálkákkal. Ha ezt a helyzetet értelmezzük a bélnyálkahártya esetében, akkor képzeljük el a futballpályányi felületet, ahol érintkezik a bélnyálkahártya a vérkeringéssel. Azonnal rájövünk, hogy ennek az óriási felületnek az állapota mennyire befolyásolhatja a vérünk állapotát. Tudva azt, hogy a vérkeringés minden más nyálkahártyához is elviszi a vérünket, megállapíthatjuk azt is, hogy a bélnyálkahártya állapota befolyásolhatja a többit is.
 

A nyálkahártyát képzeljük el úgy, mint egy védelmi bástyát, a külvilág, a béltartalom, és a saját bélhámsejtjeink között. Ha ezen a bástyán átjut egy kórokozó, akkor jönnek az immunrendszerünk falósejtjei, hogy megküzdjenek ellene. A nyálkahártyába betorkollnak az immunrendszerünk nyirokkapillárisai, amelyen érkeznek az immunellenanyagok. Ha ezt a képet magunk elé vetítjük, hogy e futballpályányi terület minden millimétere be van hálózva az immunrendszerünk nyirokereivel, akkor nem tűnik hangzatos szópuffogtatásnak, hogy az immunrendszerünk 70%-a a belekhez kapcsolódik.
 

Térjünk vissza a vírusokhoz! Ha egy vírus meg akar támadni bennünket, akkor át kell jutnia a nyálkahártyán. Ha a bélnyálkahártya egészséges, vagyis enyhén savas és enyhén elektronleadó, akkor a véren keresztül a többi nyálkahártyánk is ilyen tulajdonságú! Ha mondjuk egy vírus nem a béltartalmon, hanem a légcsatornáinkon keresztül akar bejutni hozzánk, akkor át kell hatolnia az orr- és a szájnyálkahártyán. Az egészséges bélnyálkahártyának köszönhetően e nyálkahártyák is enyhén savas kémhatásúak és elektronleadók, akkor a bejutni akaró vírusoknak ez nem fog kedvezni, ezért e nyálkákon nem fog elszaporodni. Ha valakinek egészséges a bélnyálkahártyája a benne lévő bélflórával, akkor esélye sincs a vírusnak a behatolásra, mert a nyálkában számára kedvezőtlen világ fogadja.
 

virus-maszk
 

Hogyan védekezzünk tehát a vírusok ellen, akár a légutakon, akár a béltartalmon keresztül is érkezne hozzánk? Egészséges nyálkahártyával! Az egészséges nyálkahártyák savas kémhatásúak és elektronleadók, bioreduktívak, antioxidánsok, ki melyik szóhasználatot szereti. Ha savas, és elektronleadó ételeket eszünk és italokat iszunk, akkor a vérkeringésen keresztül erősítjük a nyálkahártyáinkat. A nem régen megjelent szakácskönyvemben Az örök egészség szakácskönyve”-ben éppen ilyen bioreduktív ételeket és italokat ajánlok. (Mintha megéreztem volna a közelgő vírusveszélyt!)
 

Beszéljünk néhány szót a C-vitaminról! A C-vitamin ideálisnak tűnik a vírusjárvány idején, mert elektronleadó és savas tulajdonságokkal rendelkezik. A C-vitamin kapcsán nagyon jó lehetőség adódik az elektronleadásról beszélni. A javasolt napi C-vitamin bevitel, különböző országokban más és más, de közel van a napi 80 mg-hoz. Viszont két nagy biokémikus is bevezette a megadózist, több grammot fogyasztottak naponta. Árt ez a megadózis vagy nem? Az elektronátadás képeség csak valamilyen felületen, mátrixban érvényesül. A 80 mg jó arra, hogy bizonyos enzimek, kollagén rostok felületén segítsenek bizonyos reduktív reakciókat, de a 80 mg feletti dózisban lévő aszkorbinsav molekulák csak a környezet savasságát tartják fenn. De, mint láttuk a nyálkahártyák esetében az is fontos hatás! Tehát a C-vitamint nyugodtan használhatjuk 1000 – 10000 mg megadózisban.

Mellékesen jegyzem meg, hogy néhány orvos a rákot is megadózisú aszkorbinsav kúrával próbálja gyógyítani. Ha megnézzük a diagrammot a könyvem 32. oldalán (amit feljebb már említettem) a rákos sejtek hasonló régióban szeretnek szaporodni, mint a vírusok, vagyis lúgos és oxidáns környezet a kedvencük!


cvitamin
 

A C-vitamint viszont ahhoz drágának tartom, hogy csak a nyálkák savasságát emelje. A vírusjárványok idején használjunk több ecetet, citromot, savanyúságokat, savanyú káposztát, fermentált zöldségeket. A salátáinkat öntsük nyakon balzsam-, vagy almaecettel!

Semmiképpen se igyunk lúgos vizet. Ha lehet, inkább szénsavas vizet igyunk „mentes” helyett! Fröccsöt is lehet, szárat pezsgőt is, csak ne sokat! (Más szempontból!)

Gélfogyasztóimnak ajánlom pánik helyett, egyenek több Dr.Hummel Gélt. A Mikrorostos Gél is kiválóan savas és elektronleadó, de a Nanorostos Gél kimondottan arra lett kitalálva, hogy a bélnyálkahártyát erősítse! Ebben a vírusveszélyes időszakban jómagam naponta betartom, hogy háromszor fogyasztok a gélemből. Egyébként más időszakokban csak a reggeli előtti evőkanálhoz tartom magam, de már több mint 20 éve!

FIGYELEM: A vírusfertőzés elleni védekezésben a fent leírtak nem helyettesítik az egyéb orvosi és higiéniai előírások betartását, amelyekről többek között itt olvashat bővebben: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztatok

(Kép forrása: Designed by kjpargeter / Freepik)

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek
Az oldal tetejére