Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vírus a béltartalomban?

Dr. Hummel Zoltán
2021. 01. 23. 23:44:43
Vírus a béltartalomban?

Nem akartam a vírus témához hozzászólni, mert nem értek a vírusokhoz! De a béltartalomhoz értek, és ezért vettem a bátorságot, hogy megszólaljak.

Többször halljuk a népegészségügyi beszámolókban, hogy bizonyos városok szennyvízében ennyi meg ennyi vírus DNS-t találtak. A lehető legpontosabb és legmegbízhatóbb előrejelzést tudnak adni e vizsgálatok. Ugyanakkor a nyálból és orrnyálkahártyából vett mintákból készített tesztek nem olyan egyértelműek, mint a szennyvíz minták tesztjei.

Olvastam University of Minnesota által közölt cikket, amelyben leírják, hogy Covidban meghalt emberek székletében azonosították a vírust. A kutatók azt találták, hogy a vírus terhelése a székletnek sokkal magasabb volt, mint a légzőszervi váladékoknak. Vagyis a székletben több vírus élt, mint a nyálban vagy az orrnyálkahártyában.

A szerzőkben felvetődött, hogy sokkal jobban oda kell figyelni a karanténban használt törölközőkre, lepedőkre és párnákra, amelyek a betegek hátsó részével érintkeztek. Megvizsgálták konkrét esetekben, és tényleg sok vírus DNS-t találtak rajtuk.

A vírus a levegőben terjed és landol valahol a szánkban vagy az orrunkban. Egy részét „letüdőzzük”, míg másrészét lenyeljük.

vastagbél

Mi történik a lenyelt vírusokkal? Elvileg a gyomorsav megöli őket. De mi van akkor, ha egy zárványban túlélik a gyomorsavat? A következő támadást, az epesavat is hasonló módon túlélhetik. Ezután már szabad út vezet a szaporodásra, mert a béltartalomban bőséggel találhatnak élő sejteket melyeket megtámadva nyugodtan szaporodhatnak.

Ez mind okoskodás, de az tény, hogy a székletben rengeteg vírus DNS-t találtak. Ezt pedig felhasználják a közegészségügyi szakemberek a vírus terjedésének megbecsüléséhez. Valószínűnek látszik, hogy a béltartalomban sokkal jobban elszaporodhatnak a vírusok, mint a légzőszervekben.

Ha valaki bélgyulladásban szenved és elszaporodott a vírus a béltartalmában, annál a gyulladás helyén megvan az az esély, hogy átjussanak a vírusok. Mert azon a helyen nem működik a bélnyálkahártya védő szerepe. Innen a véráramba kerülve aztán szabad útjuk van a vírusoknak a tüdőhöz, ahol végzetes károkat tudnak okozni.

Mindebből az jutott eszembe, hogy nemcsak egy közösség, egy lakótelep, egy város fertőzöttségét lehetne nagyon pontosan meghatározni, de az egyéni székletminta vírus DNS tartalma sokkal határozottabban mutatná az egyén fertőzöttségét, mint a nyálminta.

(Továbbolvasásra ajánlott angol nyelven: https://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2020/05/scientists-isolate-live-covid-19-virus-feces-detect-rna-surfaces)

Kép forrása: People vector created by pch.vector - www.freepik.com

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek
Az oldal tetejére