Nemcsak azért már állandó vízellátást biztosít a vastagbélben a rostok által kötött víz hanem azért is, mert nem egy mesterségesen létrehozott „termék”, hanem egy természetes, élő mikrobiológiai teremtmények által létrehozott élő közeg, melynek az rH2-értéke 21, pH=4,5, vagyis enyhén savas és enyhén redukáló közeget ad a béltartalomnak. A „jó bélflóránknak” is ez az ideális közege.
A bakteriális eredetű Mikrorostos Gél két szempontból jó funkcionális táplálék: egyrészt, géles, tehát lassítja a víz és a cukor felszívódását, másrészt a Vincent-féle diagramban jó helyet foglal el az alacsony rH2- és pH-értékével, kompenzálja a rák és a vírusok magas rH2- és pH-igényét.
A számunkra „jó” bélflóra mikrobái a vastagbél felszálló ágában szaporodnak, és a vékonybélből nem felszívódó cukrokat (oligoszaharidokat) fermentálják (eszik), a bél e szakaszán a béltartalomnak savas kémhatásúnak kell lennie. Különben nem tud szaporodni a „jó” bélflóra. (A vastagbél leszálló ágában található mikroorganizmusokat „rossz” bélflórának titulálják, az itt található rothasztó baktériumok lúgos kémhatású béltartalomban szaporodnak.)
A mikrorostos gél a termőtalajhoz hasonlóan jó abszorpciós képességekkel rendelkezik, a tápanyagokat, vizet és mikroorganizmusokat jól tárolja, és megfelelő kémhatást is biztosít a „jó” bélflóra kialakulásához.
Savas kémhatású, de nem árt, sőt, használ! Ahogy a termőtalaj életfontosságú közeget hoz létre a növényeknek, hasonló módon a mikrorostos gél is egy életfontosságú táptalajt hoz létre a „jó” bélflórának a vastagbél felszálló ágában és bélflóra helyreállításánál fontos szereppel bír. A mikrobiális gél olyan kötött vizes közeget alkot, melyben a tápanyagok és a víz utánpótlása egy sokrétű élő mikrobiális közösség kialakulását segíti. A sokrétű bélflóra nem engedi a candida egyeduralmát kifejlődni. (Amellett, még a gél a candida gomba által termelt alkoholt is elfogyasztja, fermentálja.)
A növények a termőtalajban gyökereznek, míg a bélflóra mikroorganizmusai a bélnyálkában és a rostok által kötött vízben, gélben táplálkoznak és szaporodnak.
A teljes bélflórát 500-600 féle mikroorganizmus alkotja, ha antibiotikum kúrán veszünk részt, akkor ez a szám drasztikusan lecsökkenhet. Minél kevesebb mikroorganizmust tartalmaz a bélflóra annál sérülékenyebb a vastagbélben lévő biológiai egyensúly és így maga az immunrendszer is. A Candidánál is csak akkor van gond, ha kevés mikroba alkotja a bélflórát. Ekkor egyeduralkodóvá tud válni a Candida albicans. Ez már nagy baj!
A Mikrorostos Gélben is vannak probiotikus összetevők, de ezeknek a száma olyan kevés, hogy a kimondottan probiotikumokhoz képest elenyésző mennyiségben tartalmaz mikroorganizmusokat. Az előnye viszont a tisztán probiotikumokkal szemben, hogy állandóan, folytonosan szedhető, mellékesen probiotikumokat is tartalmazó, élelmiszer! Az általam kifejlesztett Mikrorostos Gél egy élő, teljes ökoszisztéma, mert a probiotikumok mellett még pre- és primbiotikumokat is tartalmaz.