Adatkezelési tájékoztató

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

Hogyan alakul ki az időskori cukorbetegség és a vele járó elhízás? Mire figyeljenek az idősek?

Hogyan alakul ki az időskori cukorbetegség és a vele járó elhízás? Mire figyeljenek az idősek?
A biológia alaptörvénye: amit nem használunk az visszafejlődik.
 • A sejteket energiával ellátó mitokondriumok is visszafejlődnek. Ha kevesebb energiára van szüksége a sejteknek, például az izomsejteknek, ha nem használjuk őket, akkor elsatnyulnak és a bennük lévő mitokondriumok száma is drasztikusan lecsökken.
   
 • Az izomsejtekben rengeteg mitokondrium van, amíg fiatalok vagyunk és sokat mozgunk. Amint a fiatalos lendületünk alább száll, csökken a mitokondriumaink száma. A mitokondriumainkban cukrot égetünk el, hogy ATP-t, energiát nyerjünk.
   
 • Ha kevesebb a mitokondriumunk, akkor kevesebb cukrot, illetve  szénhidrátot (ebből is cukor lesz) tudnak feldolgozni a sejtjeink, a hiányzó mitokondriumok miatt. Ha a táplálkozási szokásaikon nem változtatunk, miközben csökken a számuk, akkor a sejtekbe jutó cukrokból nem energia, hanem a májba visszakerülve zsír lesz. Fokozatosan hízunk és állandóan magas lesz a vércukorszintünk. Ha ez súlyosbodik, akkor alakul ki az időskori cukorbetegség.
   
 • Fiatal korban bármennyi szénhidrátot vagy cukrot fogyaszthatunk, mert azt feldolgozza a sok mitokondrium. De ahogy idősebbek leszünk egyre inkább tudatosítani kell magunkban, hogy legyen kellő mennyiségű napi testmozgásunk és a táplálékainkban csökkenjen a cukor és szénhidrát mennyisége.
   
 • Az elhízásnak van egy másik vonala is. Aki sok üdítőt, gyümölcslevet, szirupot vagy gyümölcsöt fogyaszt, annak magas a gyümölcscukor (fruktóz) bevitele. A fruktózt nem tudják a mitokondriumok elégetni, az visszakerül a májba és zsírrá alakul. Nekik lehet, hogy nem is magas a vércukorszintjük és mégis híznak.
   
 • Táplálkozás idősebb korban. Minimálisra csökkentsük a gyümölcsfogyasztást, helyette sok zöldséget fogyasszuk párolva, nyersen salátaként, savanyúságként. Legyen sok zöldség köret, a hagyományos krumpli, rizs, tészta helyett. Minimális kenyeret együnk. Próbáljunk keveset, de sokfélét enni. Hústól, tojástól, zsírtól ne féljünk!
   
 • Ha már nem tudunk úgy mozogni, akkor is ragaszkodjunk a napi sétáinkhoz! Csak aktív mozgással lassíthatjuk le a mitokondriumok számának csökkenését, az öregedés legsúlyosabb jelét.
   
 • Az egészséges öregkor titka: a rendszeres napi mozgás és a magas keményítő tartalmú köretek (lásd, kenyér, tészta, nokedli, rizs, krumpli) helyett a magas cellulóz tartalmú (lásd, vizes rostok) zöldségek fogyasztása, párolva és nyersen. Gyümölcsök közül egy alma naponta elég.
   
 • Ha nem fogyasztunk naponta elég vizes rostot a zöldségekkel, akkor feltétlenül fogyasszuk naponta legalább két evőkanál Nanorostos Gélt!

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek
Az oldal tetejére