Adatkezelési tájékoztató

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

Mi véd meg bennünket az öregedéstől és a betegségektől?

2018. 10. 12. 00:00:00

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához tudnunk kell, hogy mitől öregszünk, és hogyan betegedünk meg?
 

Mi az öregedés?

Ha felvágunk egy almát, a friss vágási felület elkezd barnulni, ez egy oxidáció. A jelenség hasonlít a rozsdásodáshoz. Ha nem festjük be a vasat, akkor elkezd rozsdásodni. A festék réteg nem engedi a vashoz a levegőben lévő oxigént, így védi meg a rozsdásodástól, a vas „öregedésétől”. Az almában a szerves anyagok is oxidálódnak a levegő oxigénjétől, ha nincsenek a felületeik megvédve az oxigéntől, ezért barnult el az alma belseje. Felsértettük az almát, és a sérülés helyén támadást indított az oxigén. Foglalkozzunk kicsit az élő anyag felületeivel!


 

Az élő sejtek belsejében kétféle felület létezik. Az egyik vonzza a vizet, ezt hidrofil felületnek nevezik, a másik taszítja vizet, ennek hidrofób felület a neve. Kétféle hidrofil felületű óriás molekula van, a fehérjék és a poliszaharidok, (ilyen például a cellulóz vagy a keményítő). Hidrofób felülettel a zsírok és olajok rendelkeznek. A sejtekben a membránok épülnek fel ilyen típusú molekulákból. Membránok burkolják a sejteket, de sok a membránszerkezet a mitokondriumokban is. A sejtek membránjai érdekes kettősréteg szerkezetűek, ez azért fontos, mert a membránszerkezet külseje hidrofil fejekből áll, csak a belsejük hidrofób. Tehát a sejtjeinket fedő membránszerkezet felülete hidrofil tulajdonságú, ez fontos lesz a későbbiekben, mikor az öregedés és a betegség elleni védekezésről fogunk beszélni.
 

Leszögezhetjük, hogy a sejtjeink legfontosabb molekuláinak a felülete hidrofil. Azt is bátran kijelenthetjük, hogy azért hidrofil, mert negatívan töltöttek. Ez a negatív töltés vonzza oda a vízmolekulákat a felülethez és orientálja őket. A vízmolekula egyik fele negatív a másik fele pedig pozitív töltésű. A negatív töltésű felülethez tehát úgy orientálódik a vízmolekula, hogy a pozitív fele lesz közelebb a felülethez, míg a negatív fele távolabb lesz.A felülethez közeli első vízrétegben a legnagyobb a rendezettség, ami a felülettől távolodva fokozatosan csökken. Az első vízrétegben más történések játszódhatnak le, mint a tömegvízben, ahol szabadok a vízmolekulák.
 

A felületre merőleges tengely az orientáció következtében kitüntetetté válik. E tengely mentén van egy markáns töltéskülönbség. A vízmolekuláknak ebben az irányban történő rezgései különösen kitüntetetté válnak, ugyanis dipólrezgések e rezgések és elektromágneses hullámokat küldenek ki magukból. Ha e rezgések frekvenciái és fázisai azonosak, akkor nagymértékű tömörítő erőt indukál az orientálódott vízmolekulák között.E vízrétegben a legtömörebb illeszkedésű molekulák között is van még annyi szabad hely, hogy elférjen benne egy proton és egy elektron (ez a világ legegyszerűbb atomja a hidrogénatom). Ahhoz hogy egy hidrogénatomot körülöleljünk, legalább három vízmolekula kell.
 

Ha a 3 vízmolekula azonos fázisban, azonos frekvenciával rezeg, akkor az azonos fázisú dipólrezgések egy molekuláris részecskegyorsítót, egy szinkrotront üzemeltet. E szinkrotron csatornájában rezeghet szinkronban egy proton és egy elektron (tehát egy hidrogénatom) tartós védelemben.A világon a legjobb redukáló szer, vagyis a legjobb antioxidáns a hidrogénatom. A hidrogén oxidációjából víz keletkezik. Az oxidáció elleni védelemben tehát a leghatásosabb a hidrogén.
 

Ha a sejtünkben lévő valamennyi felületet lefedi a hidrogént tartalmazó vízréteg, akkor e felületeket megvédjük az oxidációtól, vagyis az öregedéstől. Az élő anyagnak tehát megvan az a „festőrétege”, ami védi, és ez nem más, mint egy vízréteg. A maga antioxidáns hidrogénjeivel.
 

Most nézzük meg, mi a betegség? Hogyan alakul ki?

Még mielőtt a betegségekkel foglalkozunk, valamit tisztáznunk kell: az oxidáció fontos az élő anyagban, mert oxidációval nyerjük az energiánkat. De ezek a hasznos oxidációk a sejten belül egy külön kis szervecskében, a mitokondriumban zajlanak. A mitokondriumok a sejtjeink erőművei, ebből az erőműből felszabaduló energia melegít és hajt bennünket.

Az oxidációk közül a nem kívánt oxidációktól kell megvédeni a sejtjeinket. Azt sem szabad mondani, hogy a hevesen oxidáló szabadgyököktől kell távol tartani a sejtjeinket, mert az immunvédelem egyik fegyvere a szabadgyök. Nem csak bekebelezéssel, de heves oxidációval is védi az immunrendszerünk a sejtjeink és szöveteink épségét a betolakodó kórokozóktól.


 

Egyes immunsejtjeinknek az a feladata, hogy szabadgyökeivel hevesen pusztítsa el a kórokozót. Ha valamilyen fizikai vagy kémiai sérülés éri a sejtjeink felületét, ott fokozottabban kell védekezni mind az oxidációval szemben, mind a kórokozókkal szemben. Ez egy olyan helyzet, mint régen a sikeres várostromnak az volt a célja, hogy egy rést üssenek a falon, ahol koncentrált támadással nyomuljanak a vár belsejébe.
 

A betegségek hasonló módon alakulnak ki. Három féle végkifejlet lehetséges:

  • A sérülést sikerül „befoltozni” gyorsan, azáltal, hogy az antioxidációs vízréteg lefedi a sérülést. Ez a gyógyulás.
  • Nem sikerül a gyors befoltozás, ekkor a sérülés szabad prédájává válik az oxidációnak és a kórokozóknak: akut betegség, fertőzés alakul ki.
  • Ekkor sem sikerül a gyors befoltozás. De ekkor az immunrendszer és az antioxidáns vízréteg védelmi vonala állja az „ostromot” de sem a behatolóknak sem a védekezőknek nem sikerül túlerőbe kerülni. Ekkor alakulnak ki a krónikus betegségek.
     

Láttuk, mindegyik esetben szerepe van az antioxidáns vízrétegeknek. De az öregedő és már régóta betegeskedő szöveteknél nagy hiányok alakulnak ki a védőrétegben, így a támadóknak nagyobb a sanszuk.
 

Láttuk, hogy az öregedés oxidáció eredménye. De hogyan alakul ki?
 

Az oxidációtól jól megvéd a felületeken kialakuló antioxidáns vízréteg.Viszont van valami, ami ezt az antioxidáns vízréteg kialakulását megbontja. Ez pedig az úgynevezett nehézvíz. Mint láttuk az antioxidáns tulajdonságot egy 3 vízmolekula által körbefogott hidrogénatom biztosítja. Hogy tartósan megtartható legyen a hidrogénatom, ahhoz az kell, hogy a három vízmolekula szinkronban, egy ritmusban, rezegjen. Ha a 3 vízmolekula közül akár csak egy is nehéz vízmolekula, akkor a szinkronizáció, az együttrezgés nem jön létre. Ily módon, a hidrogénatom hiányában, az antioxidáns tulajdonság sem jöhet létre.
 

Ha egyszer a nehézvíz leülepszik a hidrofil felületre, akkor sokkal tovább ott marad, mint a könnyű, normál párja. Vagyis az idő lassú múlásával egyre több nehézvíz fogja lefedni a hidrofil felületeket, tehát egyre nehezebb lesz az antioxidáns vízszerkezeteknek a kialakulása. Így egyre több fehér folt lesz az antioxidáns vízrétegben, ami védtelenné vált az oxidációval szemben. Így teret nyerhet jobban az oxidáció, öregedünk. A védelmi potenciálunk a fehér foltok növekedésével csökken.


 

A kérdés tehát arra szűkül, hogy hogyan védjük meg magunkat a nehézvíztől, mert ez által nem alakulnak ki a támadható foltok.


A nehézvíz elleni védekezés egyik formája az intenzív mozgások felvétele az életformánkba. Az intenzív mozgással felturbósítjuk a keringésünket, így a nehézvíz ülepedését akadályozzuk.


A védekezés másik formája, hogy kevesebb nehézvizet tartalmazó italt igyunk. Ez majd igazán akkor valósulhat meg, ha a hatóságok rákényszerítik az italgyártókra, hogy jelezzék a címkén a nehézvíz tartalmát az italnak.


Az élő világban úgy védekeznek a nehézvíz sejtben való felgyülemlése ellen, hogy felgyorsítják a sejt osztódását, hogy mindig fiatal sejtek jöjjenek létre, mert a fiatalokban még nem halmozódott fel a nehézvíz. A sejtmag örökítő anyagában ezt a telomerek szabályozzák. Azon szövetekben ahol fontos a gyors működés, ott hamar frissül a sejtállomány.


Van egy más formája is a nehézvízzel szemben. Az étkezési rostok nagyobb részt negatívan töltött cellulózrostokból állnak. E hidrofil felületek magukhoz kötik a nehézvizet. Ezért tartom például jó divatnak, a smoothie-t. Ekkor a zöldségekben és gyümölcsökben lévő rostok felületét a turmixgép kései az aprítással növelik.
 

A hidrofil felület nagyságában viszont a Dr.Hummel Gél verhetetlen, nincs még egy rostfajta, amely akkora hidrofil felülettel rendelkezne, mint a mikrorostos gélem. Minél nagyobb a hidrofil felület, annál több nehézvizet képes megkötni.
 

Hogy fiatalít a gélem, azt magamon vettem először észre. 15 éve, mióta szedem az erőnlétem és teljesítőképességem változatlan, sőt, még jobbnak is mondhatom. De észrevettem a gél fiatalon tartó hatását azon barátaimon és ismerőseimen is, akik már tartósan szedik a gélemet, úgy látom mindenkin, akár 70 év felettieken is, hogy frissek és fiatalosak.


Mindenkinek ajánlom, aki Smoothie-t készít, hogy az éltető hatást fokozandó, alapként egy evőkanál Mikrorostos Gélt is tegyen a turmixgép aljába, mielőtt a kedvenc zöldségét és gyümölcsét felaprítja.

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek
Az oldal tetejére