Adatkezelési tájékoztató

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

Miért a Nanorostos Gél a legjobb rostpótló?

Dr. Hummel Zoltán
2021. 07. 22. 12:21:03
Miért a Nanorostos Gél a legjobb rostpótló?

Az élelmi rostok nélkülözhetetlenek a vastagbél béltartalmában. Miért? Mert szabályozzák a béltartalomban lévő víz mennyiségét. 

A víz határozza meg a széklet állagát, a béltartalom tovább csúszását, a bélflóra mikrobáinak a vízellátását, a bélcsatorna tisztántartását. Azokat a rostokat, melyek vizet képesek szállítani és megtartani, hidrofil rostoknak nevezik. A hidrofil rostok között is kétfélét különböztetünk meg. Az egyik fajta a fermentálható, a másik pedig a nem fermentálható, az általunk emészthetetlen rost. Az emészthető, a vastagbélben fermentálható rostokat prebiotikumoknak is hívják. E prebiotikumokkal táplálkoznak, fermentálás által, a bélflóra mikrobái. Ez a táplálékuk! A nem emészthető rostok cellulóz és hemicellulóz molekulákból állnak. A cellulóz nagyon jó vízkötő, míg a hemicellulóz molekula kevésbé. Tehát a cellulóz a legfontosabb szereplő a vastagbél víz-szabályozásában.

cellulóz

A növényi rostokban többféle rost található, van benne prebiotikum, hemicellulóz és cellulóz is. A mikrobiológiai eredetű rostok, amilyen a mi Mikrorostos Gélünk és a Nanorostos Gélünk is, nem tartalmaznak hemicellulózt. A vízmegtartó képességükben óriási különbség van. A legjobb növényi rostpótlónak tartott útifűmaghéj szárazsúlyának 16-szoros vízmennyiséget képes megtartani. (Irodalmi adat.) Van még nagyon jó vízmegkötő rostfajta, az egyik a chia maghéja, míg a másik a zabpehely. Ezek is kb. 10-szeres vizet képesek magukban tartani. A mikrobiális cellulózban megtartható víz ellenben saját súlyának 1000-szerese is lehet! (Több laboratóriumban megerősített adat.)

Mit is jelent ez a vastagbél tartalmára nézve? A béltartalom vízszabályozását csak akkor láthatjuk el, ha adni is és visszavenni is tudunk vizet a béltartalomból. A növényi rostok csak saját súlyuk 10-szeresét képesek vízként magukban tartani, ennyi vizet képesek leadni vagy felvenni. De pl. abszolút száraz útifűmaghéjat nem szabad bevenni, mert az fulladást okozhat, mikor a nyelőcsőben megduzzad. A béltartalom víztartalma és vízigénye elég széles tartományban változhat, ebben a széles tartományban az a fajta rost, amely saját súlyának 1000-szeresét is képes megkötni, az nagyon széles határok között képes leadni és felvenni is vizet a béltartalomban. Vagyis a mikrobiális eredetű rostok verhetetlenek a béltartalom víz-szabályozásában.

zab

Mit jelent a gyakorlatban, hogy sok vagy kevés a béltartalom víztartalma? Ha híg a székletünk, akkor sok a víz benne, ha hasmenésünk van, akkor túl sok a víz. Ha kevés víz van a béltartalomban, akkor általában székrekedésről beszélünk. A víztartalom szabályozása tehát azt jelenti, hogy ha sok a víz, akkor a nagy vízfelvevő képességű rostok felvesznek magukba még vizet, ezáltal kevésbé lesz folyós a béltartalom. Ha pedig kevés a víz a béltartalomban, akkor a nagy víztartalmú rostok vizet képesek leadni a béltartalomnak, ezáltal képlékenyebb lesz és könnyebben halad a bélcsatornában.  Láthatjuk tehát, hogy a széles tartományban vizet leadni és ugyanakkor felvenni képes rostok képesek a székrekedést és a hasmenést is kezelni. Hihetetlennek tűnik, de ilyen fizikája a csak cellulóz nanorostokból álló mikrobiális eredetű rostoknak van.

A bélcsatorna tisztántartását, a béltartalom vízszabályozását és a bélflóra vízellátását kiválóan teljesítette a több mint 20 éve forgalomban lévő Mikrorostos Gél termékünk. De továbbfejlesztettem e terméket és megszületett a Nanorostos Gél, melyet világszabadalom védelme alá helyeztem. E termék mélyebben tud behatolni a bélnyálkahártyába. Ezáltal nyálkahártya-pótlóként is tekinthető. Miért fontos ez? Nagyon gyakran fordul elő az az eset, amikor a nyálkahártya elvékonyodik vagy hiányossá válik. Ez a helyzet az első számú védelmi vonalunkat, a nyálkahártyát átjárhatóvá teszi, ekkor a fertőzés esélye nagyon megnő. A nyálkahártya szorosan hozzátartozik az immunrendszerünkhöz. A nyálkahártya védelmi képességét nevezik nyálkahártya-immunitásnak.

Nanorostos Gél

A nyálkahártya-immunitás két részből áll. Egyrészt egy fizikai védelmet jelent: a belegabalyodott kórokozókat fizikailag megfogja, így az immunrendszer ellenanyagai, falósejtjei könnyebben végezhetnek a betolakodókkal. Másrészt, elektrokémiai védelmet is jelent a nyálkahártya közege. Elektrokémiailag jellemezve a nyálkahártya enyhén savas és elektronleadó.

Louis-Claude Vincent először a francia ivóvíz állományt mérte fel, összefüggést talált az ivóvíz mérhető paraméterei és egyes betegségek lokális halmozódásai között. Később az egyes betegségben szenvedők vérének elektrokémiai tulajdonságait mérte. Méréseiből azt következtette, hogy vér elektrokémiai paraméterei megszabják, hogy milyen betegségek alakulhatnak ki az egyénekben. Elméletét Bioterrain elméletként ismerik. Eljárása pedig Bioeletronics néven ismert. (Bioelectronics according to Vincent and The Acid-Base Balance in Theory and Practice by Helmut Elmau,M.D., East Asia Co., London, Publisher)

Vincent elmélete és gyakorlata szerint a vér, mint közeg nem kedvez elektrokémiailag a kórokozók legtöbbjének. A nyálkahártya elektrokémiai tulajdonságai megegyeznek a vér ugyanazon tulajdonságaival, mivel közvetlen kapcsolatban vannak a vér-kapillárisok által. A vírusok például az enyhén lúgos és oxidatív körülményeket kedvelik. Ezért is nagy előny, ha valaki ép és egészséges nyálkahártyával rendelkezik a vírusjárvány idején. Ők talán észre sem veszik, hogy átestek a fertőzésen. 

A Nanorostos Gél nano méretű cellulózmolekulákból áll, e molekulák kémiailag és fizikailag is kompatibilisek a nyálkahártya mucin molekuláival. Ezért tudnak beilleszkedni és pótolni a nyálkahártya hiányosságait. A Nanorostos Gél tehát tudja a Mikrorostos Gél feladatait a bélcsatornában, de azon kívül a nyálkahártyánk védelmi vonalának is a megerősítője, mert nyálkahártya-pótló és emellett az elektrokémiai elven alapuló védelmét is erősíti a nyálkahártyának: enyhén savas kémhatású és elektronleadó!

Miért fontos a rostpótlás? Mert a táplálkozásunk során a mai ételek mellett nem fogyasztunk eleget. Elvileg átlagban napi 25 gramm rostot kellene fogyasztanunk, de a magyar konyhánál ez elérhetetlennek tűnik. Nagy mennyiségben eszünk köreteket: burgonyát, tésztát, rizst, melyek csak nyomokban tartalmaznak rostot. Tehát pótolni kell a hiányos bevitelt. Ha már pótolnunk kell, akkor a leghatékonyabb rostokkal pótoljuk. Ez az alapelvem. Ilyen szándékkal jött létre két termékem is, a Mikrorostos és a Nanorostos Gél. Ezekből elég napi egy, kettő, esetleg három evőkanállal bevenni az étkezés előtt és a rostbevitelünk sok szempontból kielégítő lesz!

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek
Az oldal tetejére