Adatkezelési tájékoztató

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

Milyen vizet ne igyunk, ha tovább szeretnénk fiatalok maradni?

2018. 01. 28. 00:00:00
A napokban találkozóm volt egy ismerősömmel, akit már több mint fél éve nem láttam. Percek óta vártam rá, mikor megjelent valaki, aki nagyon hasonlított rá, csak kb. 10 évvel idősebb kiadásban.

Jött felém az ember és mosolygott rám, nem tudom mennyi idő telt el közben, mire rájöttem, hogy az illető ugyanaz, akire várok. Sokkolt a látvány, nem is tudom miről beszéltünk, míg ki nem kerültem a sokk hatása alól. A meglepetésemről nem árultam el semmit, csak annyit kérdeztem, mitől nézel ki ilyen jól? Ekkor elmondta, hogy naponta legalább két liter oxigénnel dúsított vizet iszik! Hoppá, mondtam magamban, akkor megtaláltam az öregedés legbiztosabb receptjét.
 

Mi az öregedés maga?

Oxidáció, rozsdásodás! Az évek során bennünk egyre több oxidált termék gyülemlik fel, mintegy rozsdás vastelep úgy néznek ki az öregedő szöveteink.
 

Hogyan lehet védekezni az oxidációval szemben? Elzárjuk az oxigénhez való hozzájutást! De hát az oxigén az élet egyik legfontosabb eleme! Akkor a teljes elzárás nem a megoldást jelenti! Az oxigén szelepét szabályozni kell, csak annyit kell beengedni belőle, amennyit elfogyasztunk, a többi oxigént el kell fojtani. A szervezetünk ezt csodálatosan megoldja. Antioxidáns molekulákat képez. Három aminosavból összeállít egy tripeptidet, a glutatione-t, amelyek közömbösítik a fölösleges, káros oxigén gyököket. Ez a sejtjeink legjobb oxigén-fojtószelepe!
 

Ahogy öregszünk, a sejtjeinkben romlik a glutation szintézise. Egyre rosszabbul működik az felesleges oxigén közömbösítése, egyre több oxidáció éri a sejtjeinket, visszafordíthatatlanul rozsdásodunk!

 

milyen-vize-igyunk-hogy-fiatalok-maradjunk
 

Az oxigén szükséges, mert oxidáció útján jutunk energiához. Az oxidációnál szabad gyökök keletkeznek, de azok a szabad gyökök, melyek nem kerülnek be az energianyerő biokémiai folyamatba, azok, mint a fékevesztett vadállatok, marcangolják a sejtjeink ártatlan alkotóelemeit. Mint fékek, ide kellenek a glutation molekulák.

  • Amíg fiatalok vagyunk, többet mozgunk, több energiára van szükségünk, több oxigént égetünk el. Ekkor több glutationt is termelődik bennünk. De amint csökken az energiafelhasználásunk, kevesebb glutationra van szükségünk. A szervezet visszaáll a glutation termelésében. A biológia így működik: amire nincs igény, annak a szintézise visszaáll.
  • De van még egy összetevője a glutation szintézis visszaállásának. 25 éves korunkig a sejtjeink építése a meghatározó, a fehérjeszintézis ilyenkor a domináns. A dipeptidek, tripeptidek, oligopeptidek a fehérjeszintézis beindítói. Ha a fehérjeszintézis már visszaáll, akkor a peptidekre sincs szükség. Az őssejtjeinkben van a legtöbb peptid molekula, az idősebb szervezet sejtjeiben fokról fokra csökkennek. Ahogy idősebbek leszünk, egyre kevesebb a sejtjeinkben a glutation tripeptid, ami a sejtjeinkben az oxidációt megállítaná, így aztán az idő múlásával a sejtjeink is öregednek, egyre több oxidáció hagyja ott a foga nyomát!
     

Láthatjuk, hogy kétféle megoldás segíthet az öregedés ellen.

  • Ameddig lehet, fenntartjuk a fizikai aktivitásunkat. Rendszeresen végzünk intenzív testmozgást. A nagyobb energiafelhasználás, nagyobb glutation termelésre ösztönzi a sejtjeinket.
  • Vegyünk magunkhoz egyre több őssejtet! Az őssejtekben lévő oligopeptidek magas fokozatban tartják fenn a fehérjeszintézist. Ebben az állapotban nem leépülnek, hanem felépülnek a sejtjeink, mint ifjú korunkban. De hol található a legtöbb őssejt? A csirákbanEgyünk mind több csírát!
     

A 25 év felettieknek nem ajánlom az oxigénnel dúsított vizet. A sportolóknak meg a jobb oxigénellátás érdekében a hegyi edzést ajánlom, mert az az oxigénszállító hemoglobin szintézisét serkenti.
 

Nekünk meg, akik már régen elmúltunk 25 évesek, ajánlom a rendszeres testmozgást, a sok finom ivóvizet és sok csírát.

 

Nekem szerencsém van, mert van egy olyan saját tojáscsíra kivonatból készült produktumom, amely tele van oligipeptidekkel, így a rendszeres testmozgáson kívül, a prímproteinemmel tartom fenn az emelt fehérjeszintézisemet.

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek
Az oldal tetejére