Adatkezelési tájékoztató

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

Mit tud a mesterséges intelligencia a rostos táplálkozás előnyeiről?

Mit tud a mesterséges intelligencia a rostos táplálkozás előnyeiről?


Kíváncsiak voltunk, hogy a mesterséges intelligencia mennyire használható, mennyiben lehet segítségünkre, hogy megtudjuk, miért ajánlatos sok rostos ételt ennünk. 

Mit írt nekünk röviden összefoglalva?

Egészségügyi előnyök

  • Emésztési előnyök: A rostok növelik a béltartalom mennyiségét, javítják az emésztést, és távol tartják a székrekedést.
  • Szív- és érrendszeri egészség: A rostokban gazdag étrendről ismert, hogy alacsony a szívbetegségek kockázata.
  • Súlykontroll: A rostok lelassítják az emésztést és tovább tartják a teltségérzetet, így segíthetnek a testsúly szabályozásában.
  • Vércukorszint szabályozás: Különösen az oldódó rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását és kiegyensúlyozzák a vércukorszintet.”
     

E megállapítások több évtizedes igazságokat sorolnak fel. Tapasztalatból, régi megérzésekből adnak egy felsorolást. Nem győz meg bennünket, hogy ezeket a megállapításokat miért higgyük el, mi a tudományos magyarázata a hatásmechanizmusnak, amit a rostok kifejtenek a bélcsatornában. Ezeket az „igazságokat” már ezerszer hallottuk, újat nem mondanak nekünk.

Viszont találtam egy homályos megjegyzést a hidratációról, ami már egy mai megközelítés a rostok hatásáról a béltartalomban.

“A megfelelő hidratálás ugyanilyen fontos, mert a legtöbb rost megduzzad, amikor vízzel érintkezik, így megfelelő folyadékra van szükség ahhoz, hogy jól működjenek.”

A saját kutatásaimban már arra a következtetésre jutottam, hogy nem maga a rost igazán fontos számunkra, hanem a rostokat körülvevő különleges vízszerkezet. Már több, mint 20 éve gyártok és forgalmazok bizonyos fajta géleket, melyeket nagyon jónak és hasznosnak ítélnek a fogyasztók. Ezek a gélek a nagyon vékony cellulóz rostokat és a hozzá kapcsolódó vizet tartalmazzák. Azért gondolom, hogy e konstellációban nem a rost a fő hatóanyag, hanem a víz, mert több, mint 300-szoros a gélben lévő víz súlya, mint a rosté.Ez a víz egy különleges szerkezettel és tulajdonságokkal rendelkezik, de ez a szerkezet nem jönne létre, ha nem lenne jelen az a hidrofil, vagyis a vízmolekulákat vonzó felszíne a rostoknak, ami irányítja a vízmolekulák egymáshoz való kapcsolódását, így a különleges vízszerkezet létrejöttét.

Ha a tetraéder szerkezetű vízmolekulákat kockákba helyezzük el és megjelöljük a vízmolekulák két pozitív és két negatív töltését a kockák csúcsain, valamint ráhelyezzük a kockákat a negatív töltésű hidrofil felületre, akkor egy iskolás kocka- kirakó feladattá egyszerűsödik a létrejövő szerkezet megoldása. Bárki otthon kipróbálhatja, ha van erre a célra felhasználható építőkockája. A megoldást most azért nem közlöm, mert amíg a tudományos közleményem nem jelenik meg erről, addig nem publikálhatom.Ez a vízszerkezet az élő szervezetek számára létfontosságú, enélkül nem is lehetne élet. 
Minden fiatal élő sejt legalább 80%-át ilyen vízszerkezet teszi ki a sejt nyugalmi állapotában. (Kivéve a csontsejteket.) A hidrofil cellulóz rostokból álló géljeink viszont a rost tömegének akár ezerszeres mennyiségű vízszerkezetet tudnak megszervezni maguk körül. Véleményem szerint a géljeink pozitív hatásai innen, ebből a szervezett vízből erednek.

Visszatérve a mesterséges intelligenciára, a legújabb innovációkat nem tartalmazza, történeti összefoglalónak viszont nagyon jól használható.

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek
Az oldal tetejére