A mikrobák számára nagyon fontos feltételek a savasság (pH) és a redoxi körülmények (ORP). Ha egy mikrobát szeretnénk tenyészteni, tudnunk kell, hogy milyen savassági és redox körülmények ideálisak számára. Ez a mikrobiomra is igaz. Megállapítható, hogy a mikrobiomunkban lévő baráti mikroorganizmusok az enyhén savas és enyhén redukáló környezetet kedvelik.
A bélmikrobiomunk a vastagbélben található. A mikrobiomban lévő mikrobák az energiát erjedés útján nyerik. Csecsemő- és gyermekkorban a tejsavas erjedés a fő energiaforrás, és a mikrobiom kitölti az egész vastagbelet, míg felnőttkorban a mikrobiom fokozatosan visszahúzódik a felszálló vastagbélbe. Felnőttkorban a mikrobiom fermentatív tevékenységének domináns metabolikus terméke a butiráttermelés, ami azt jelenti, hogy ebben a szakaszban az ecetsavas fermentáció a domináns folyamat. Mind a tejsavas, mind az ecetsavas fermentáció savas és redukáló környezetet hoz létre. Anyagcsere-termékeik segítenek fenntartani a számukra kedvező feltételeket. A fermentációs anyagcsere savas és redukáló környezetükkel a sejtek proliferációját segítik, ezt tudjuk Otto Warburgtól 1966 óta.
Ha például egy antibiotikum-kúra után szeretnénk regenerálni a mikrobiomunkat, nem elég a probiotikumok és prebiotikumok fogyasztása, vagy akár a megfelelő vízbevitel biztosítása rostdús étrenddel. Fontos a fermentáció és a szaporodás serkentése, így a savas és reduktív környezet biztosítása is a vastagbélben.
Ebben a feladatban, azaz a mikrobiom regenerálásában a Dr. Hummel gélek szerepe nélkülözhetetlennek tűnik. Ez a fajta hidrogél enyhén savas és enyhén reduktív, köszönhetően annak, hogy maga is fermentációs termék. (pH = 3,6, ORP = -200mv) Ez a fajta hidrogél nem emésztődik meg az emésztőrendszerünkben, és savasságának vagy redukáló képességének megváltozása nélkül jut el a vastagbélbe.
A mikrobiom számára kedvező feltételek fenntartása érdekében nagyon hasznos, ha előnyben részesítjük az erjesztett élelmiszerek fogyasztását, amelyeket ma az egészséges táplálkozás egyik alappillérének tartanak. A fermentált ételek, melyek enyhén savas kémhatásúak és redukálnak, fogyasztásával elérjük, hogy a vastagbél felszálló ágában olyan környezet keletkezzen, ami enyhén savas és redukál, ez pedig tökéletes választás a bélmikrobiomunknak.
Tudnunk kell, hogy a kefir, joghurt, aludt tej, savanyú káposzta, kovászos uborka tejsavas fermentáció eredményei. Az ecetes savanyúságok pedig az ecetsavas erjedés eredményei, amelyeket a felnőtteknek ajánlok a különösen magas butirát, illetve acetát tartalmuk miatt. A Dr. Hummel gélek is ecetsavas fermentáció eredményei, amely különösen is alkalmas a bélmikrobiom és a bélműködés támogatására.