Adatkezelési tájékoztató

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

Mennyi élelmi rostot fogyasszunk, és milyen célból?

Mennyi élelmi rostot fogyasszunk, és milyen célból?

Több, mint 20 éve úgy határozom meg magam, hogy a “rostos táplálkozás pártfogója” vagyok.
Mostanában úgy érzékelem, hogy egyre többen vagyunk, akik a rostokat komolyan veszik a táplálkozásuk során. Ennek rettentően örülök, mert az egészséges életmódhoz elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségű rostot fogyasszunk.

Az erre vonatkozó irodalom kb. 30 grammot ajánl napi bevitelként, nem részletezve, hogy milyen fajta rostok legyenek ebben a 30 grammban.

Az élelmi rostokat feloszthatjuk aszerint, hogy emészthető vagy sem, vízben oldódó (hidrofil) vagy nem oldódó (hidrofób). Aszerint is feloszthatóak a rostok, hogy miből épülnek fel, fehérjéből vagy szénhidrátból, az eredetük szempontjából is feloszthatóak: növényi-, állati-, vagy mikrobiális eredetű. De még az emészthető rostok is feloszthatók aszerint, hogy a vékonybélben vagy a vastagbélben emésztődnek meg.

Nem célom belemenni a teljes részletezésbe az aktuális rostok hasznossága szempontjaiból. Most csak a bélflóra szempontjából hasznos rostokkal foglalkoznék, konkrétan kétféle szénhidrát alapú rosttal, mindkettő hidrofil, mindkettő eljut a vastagbélig emésztetlenül. De az egyik emészthető a vastagbélben a másik nem. Ami emészthető az a pektin és néhány oligoszacharid, ami emészthetetlen még a vastagbélben is, az a cellulóz. A jó emésztés és a jó bélflóra szempontjából ezekre a rostfélékre kell igazán figyelni.

Találkozhatunk bélflóra és bélmikrobiom elnevezéssel is a vastagbélben élő mikrobák sokaságára. A mikrobiom elnevezés azóta használatos, mióta a székletben található mikrobákat a DNS-eik alapján határozzák meg. Mivel a mikrobák örökletes anyaga jelen összefüggésben nem releváns ezért maradok a bélflóra megnevezésnél.

Vizsgáljuk a vastagbél tartalmát, eddig felszívódtak belőle cukrok és a fehérjékből keletkezett aminosavak. Eljutottak emésztetlenül a vastagbélig az összetett szénhidrátok, amilyen például a pektin és a cellulóz is. A vastagbélben található a bélflóra, a milliárd számban ottlévő legalább 600 féle mikroba. Egyes fajoknak a pektin nagyon jó táplálék, de az emberi bélflórára nem jellemzőek azok a baktériumok, amelyik a cellulózt le tudnák bontani és elfogyasztani. Azokat a szénhidrátokat, amelyeket a bélflóra egyes fajai képesek elfogyasztani prebiotikumoknak nevezzük. Azokat a fajokat, melyek képesek a tejben lévő szénhidrátokat megemészteni és patikákban, bioboltokban megvásárolhatóak probiotikumoknak nevezik. A vastagbélben mikrobiális emésztés történik.

A vastagbélben élő rengeteg mikrobának élőhely kell. Azt szoktam mondani, hogy a madarak a legjobb védelmet a fák ágai között találják meg, ott van az élőhelyük, ott szaporodnak. A mikrobáknak is szüksége van hasonló védett helyre, mint a madaraknak, de hogyan találnak ilyet a vastagbélben?

Az emészthetetlen cellulóz szálak erre a szerepre alkalmasak, ők is “ágas-bogas” szerkezet alakítanak ki, csak sokkal kisebb méretekben és az ágak között nem levegő van, hanem víz. Méghozzá különös szerkezetű kocsonyás, géles állagú víz tölti ki a cellulóz szálak közötti teret.

Hogyan tudjuk jellemezni még ezt a nyálkás, géles vizet. Olyan, mint a sár vagy mocsár, mindent be tud kebelezni, akár hidrofil, akár hidrofób molekulákat. Igazi csapda!

Ebben a kocsonyás, nyálkás vízben élnek a bélflóra mikróbái a vastagbélben. A kocsonyás víz ugyanolyan vízmolekulákból áll, mint a folyékony víz, csak benne a vízmolekulákat hidrogén kötések kötik össze és egy egységes szerkezetet alkotnak. Ez a szerkezet nem olyan stabil, mint a kristályszerkezetek, például a jég. Könnyen felbomló dinamikus szerkezetekről van szó, melyekből vizet nyerhetnek a mikrobák. Innen kapják az életfeltételeikhez nélkülözhetetlen vizet a mikrobák sejtjei. A vastagbélben csak ilyen, hidrofil rostok közé zárt víz létezik. A folyékony vizet a gyomorban és a vékonybélben már felszívta a szervezetünk. Ezt a fajta rostok közé zárt géles vizet primbiotikumnak neveztem el, mikor arra rájöttem, hogy a bélflóra ilyen típusú vízből nyeri a vizet az életben maradásáért.

A géles víz nemcsak vízzel látja el a bélflórát, de egyéb hasznos tulajdonságai is vannak.

Egyik a már említett csapda tulajdonság. A nyálkahártyák ilyen típusú vizet tartalmaznak, amely csapdába keríti a kórokozókat, így több ideje van az immunrendszernek arra, hogy mozgósítsa az immunanyagait. Másik hasznos tulajdonsága a nyálkának, hogy savas kémhatású. Ez a tulajdonság szintén hátrányos a kórokozóknak, amelyek a lúgos kémhatású közeget részesítik előnyben. De még szólni kell arról a tulajdonságáról is a géles víznek, hogy redukáló hidrogént tartalmaz, ez pedig gátolja az oxidációt, vagyis gátolja az öregedést!

Úgy indult, hogy a rostokról fogok beszélni, de most már csak a géles vízről beszélek. Nem tértem el a témától, csak az a helyzet, hogy a hidrofil rost éppen azért fontos, mert a vizet géllé alakítja, és a géles víz, ami hasznos az életben maradásunk szempontjából.

A rostoknak csak annyi a szerepe, hogy elindítsa a rendezett vízszerkezet képződését a hidrofil felületein és összetartsa (mintegy összekötözze) a hidrogénhidas vízszerkezetek tömegét.

Ez a szerep viszont nélkülözhetetlen! A rostok tömege elenyésző a hozzájuk kötődött vízmolekulák tömegéhez képest. Sőt, annál jobb egy rostfajta, minél kevesebb kell belőle, hogy ugyanannyi vizet megkössön. Miért? Mert már megállapítottuk, hogy a géles víz felépítésében a rost fontos, de az egészségünkre nézve a géles víz hatása az igazán fontos.

Hogyan növelhető a rostok vízfelvevő képessége?

Nézzük a növényi rostokat! Cellulóz molekulából épülnek fel, hasonló cellulóz molekulából, mint a mikrobiális cellulóz. A különbség az, hogy a láncszerű, hosszú cellulóz molekula a növényekben, akár több ezer vagy 10 ezer, köteget alkotnak. A növények ágaiban például a vázszerkezetet jelentik, nagy szilárdságra van szükség, hogy a fák magasra nőhessenek. Mi a helyzet a mikrobiális cellulóznál, amely szálat egy baktérium állít elő. Ezek is cellulóz szálak, másnéven rostok, csak 10 darab cellulóz molekulából állnak, úgy, hogy szalagot képeznek. E szalag vastagsága 1-2, szélessége 10-15 nanométer, a hossza pedig nagyságrendekkel nagyobb. Háromdimenziós hálózatot alkotva e nanométer vastag rostok saját súlyuknak akár 1000-szeresét is képesek megkötni, maguk között géles vízszerkezetet kialakítva. A nagy kötegekben lévő növényi rostok nem képesek ennyi vizet magukhoz kötni, nem olyan hatékonyak ebben a tekintetben, mint a mikrobiális cellulóz.

De növelhető a növényi cellulózrostok hatékonysága. Ha hosszabb ideig főzzük őket, akkor a kötegek szétbomlanak apróbb kötegekre és így már több víz fér a rostok közé, vagy turmixgéppel egészen apró darabokra aprítjuk a növényi táplálékainkat smoothy-t, szószt, pürét stb.  turmixolunk. Ekkor növeljük a rostok hidrofil felületét, amelyhez hozzáférhetnek a vízmolekulák.

A gyümölcsöknél más a helyzet, mint a zöldségeknél. A gyümölcsben inkább pektin van, az is rost, de az megemésztődik a vastagbélben a bélflóra által. Az is fontos, mert prebiotikum, de a géles vizet csak rövid ideig növeli.

Mint látjuk, ezért is nehéz napi ajánlást tenni a rostfogyasztással kapcsolatban. Saját szemléletem szerint igazán a géles víz szerint kellene a napi ajánlatot megtenni. Nálam ez úgy néz ki, hogy az általam készített nanorostos gél, ami 99% géles vizet tartalmaz, napi ajánlott adagja 30 gramm, 3 evőkanál. Ezt az ajánlatot már régóta alkalmazom, és bevált!

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek
Az oldal tetejére