Adatkezelési tájékoztató

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

Zöldségekben gazdag étkezés a gyakorlatban: mit ettem ezüstvasárnap?

Zöldségekben gazdag étkezés a gyakorlatban: mit ettem ezüstvasárnap?
A magyar étkezési szokások nem kimondottan gazdagok zöldségekben. A magyar embereknek tudatosan kell összeállítani a zöldségek használatát.

A hagyományaink alapján ez nem egyszerű. Mindenhol hangoztattam, hogy bőségesen együnk zöldségeket, mert az egészséges a mikrobiom szempontjából. Sokszor meg is kaptam a kérdést: hogyan csináljuk?  Az az ötletem támadt, hogy leírom azt, hogy én hogyan csináltam! Ezért úgy gondoltam, hogy leírom a mai reggelimet és ebédemet konkrétan hogyan állítottam össze. Most egy ezüstvasárnapi, otthoni étkezésemet fogom leírni.

Az alapelv tehát az, hogy minél többféle zöldséget, minél többféle színben tartalmazzanak az ételeim. Inkább sokféléből, mindenből kevés, mint egyfajtából, sok!

Reggeli: tükörtojás 3 tojásból. Egy bögre zöldtea.

Egy vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát apróra vágtam majd vajon megpirítottam. Mikor piros volt, apró kockákra vágott TV paprikát, majd kicsivel később szeletelt paradicsomot tettem rá. Használt fűszerek: só, kurkuma, curry, őrölt bors.  Egy deciliter vízzel felöntöttem, majd fedővel lefedtem. Vártam míg megpuhul. Helyet csináltam fakanállal középen, és a 3 feltört tojást odaöntöttem. Vártam, míg a tojás színe meg nem változik. Levettem a tűzhelyről majd zöldet szórtam rá: retekcsíra, bébi spenót, vágott petrezselyem zöldje. Kicsit pihentettem még a fedő alatt, majd tálaltam.

Ebéd: szuvidált marhahús vegyes zöldségkörettel.

Egy szép sárgarépát apró karikákra, egy édesburgonyát pedig kockákra vágtam.

Fél vöröskáposztát felszeletelve fél almával megpároltam.

Szuvidált marhahúst szeletekre vágjuk. Szuvidálás: lásd: Dr.Hummel Zoltán: Örök Egészség Szakácskönyve, 22-es recept alapján. A szuvidált húst reggel kivesszük a fagyasztóból

A marhaszeleteket tálalás előtt körbe pirítjuk.

Köret 1: sárgarépás édesburgonya spenótlevelekkel.

A felszeletelt zöldségeket és 2 gombóc fagyasztott spenót levelet párolóedényben megpároljuk a forrástól számítva 20 percig. Miközben párolódik, egy másik edényben vajat olvasztunk, beleteszünk sót, gyömbérport, piros paprikát, borsot, curryt, kurkumát, petrezselymet és felöntjük kókusztejszínnel, 1-2 percig összeforraljuk. A párolt zöldséget beleöntjük a szószba és összeforgatjuk.  

Köret 2.: párolt káposzta.

A felszeletelt vöröskáposztát vékony almaszeletekkel párolóedénybe tesszük, a forrástól számítva 20 percig pároljuk. Miközben párolódik elkészítjük a fűszeres öntetet. Egy kis hagymát megpárolunk, ízesítjük sóval, borssal, köménnyel, ha elkészült a káposzta, akkor ezekkel összekeverjük. Csavarunk rá fél citromot összeforgatjuk a végén.

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek
Az oldal tetejére