Adatkezelési tájékoztató

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.

Mit tudunk a vitaminok és ásványi anyagok felszívódásáról?

Dr. Hummel Zoltán
2024. 06. 06. 00:00:00
Mit tudunk a vitaminok és ásványi anyagok felszívódásáról?

 

Röviden szólva: nem sokat!

Ennek ellenére rendkívüli biztonsággal állítják sokan az internetes webhelyeken, hogy az ő terméküknek a felszívódása 15-ször jobb, mint a konkurencia hasonló terméke! Vigyázat, ezek marketing fogások! Már a kezdő marketing iskolákban tanítják, hogy használj konkrét számokat a marketingedben, mert az hihetővé teszi az állításaidat. Ilyen a 20-szor több hatóanyagú, a 100-szor jobb antioxidáns stb.

Jómagam régóta a bélnyálkahártyával, a bélfal hámsejtjeivel, a bélbolyhokkal foglalkozom. Ezekhez óhatatlanul is kapcsolódnak a molekuláris szerkezetek és a hozzájuk tartozó történések, mint például az anyagok átjutása a bélhámsejtek között, vagyis a felszívódás. Idáig egyetlen olyan elmélettel, modellel nem találkoztam, amely megnyugtató módon elmagyarázná, hogy mi történik és miért, molekuláris szinten a sejtmembránok transzport folyamatainál. Még a sokat tanulmányozott nátrium/kálium transzportja sincs hihetően elmagyarázva. Nagyon részletes nanoméretű szerkezetek is napvilágot láttak már erről az úgynevezett pumpaszerkezetről, de még senki sem tudja, hogy szerkezetileg hogyan kapcsolódik az ATP molekulához, és ez csak egy példa a sok közül!

Számtalan olyan állítással találkoztam idáig, amely azt állítja, hogy az ő készítménye azért jobb, mert szerves kötésben van az illető ásványi só vagy nyomelem, és ezért szívódik fel jobban, ezért hatékonyabb. A napokban is szembejött velem egy videó, melyben azt állította a „szakértő”, hogy náluk szerves kötésben van a magnézium, ezért jobb a felszívódása. Nem röstelltem utánanézni a tudományos szakirodalomban jelent-e meg olyan vizsgálat, amely egyértelműen bizonyítaná, hogy a magnézium felszívódása jobb, ha szerves kötésben van. Találtam ilyen témájú vizsgálatokat, de olyat nem, ami egyértelműen azt merné állítani, hogy jobb a szerves kötésű magnézium a felszívódás szempontjából. Van olyan tudományos cikk, amely azt találta, hogy a kérődző állatoknál jobb volt a szerves kötésű Mg2+, de a rágcsálóknál már nem.

Mint a bélnyálkahártya vízszerkezetének kutatója, el tudom képzelni azt, hogy a szervetlen formában adagolt sók töményebbek, így ozmotikusan kárt okoznak a bélnyálka vízszerkezetében. Ezáltal a bélnyálkahártya szabályozó képessége megszűnhet. A szerves kötésnek lehetséges olyan előnye, hogy nagyobb, komplexebb molekulákba van becsomagolva, így a kisebb koncentráció és a kisebb disszociáció nem teszi lehetővé az ozmotikus károsítást. De az előnye a szerves kötésnek nem abban jelentkezik, hogy jobb lesz a felszívódása az ásványi sónak vagy vitaminnak, hanem az az előnye, hogy kisebb kárt okoz a felszívódási mechanizmusokban, mert sokkal kisebb az adott koncentrációja a felszívandó molekulának. Talán úgy kellene reklámozni az adott terméket, hogy a mi készítményünk sokkal kisebb kárt okoz, mint a konkurenciáé! Ez viszont nem hangzana biztatóan.

Ha szerves kötésben lévő ásványi anyagról beszélnek, akkor mindig valamilyen kémiai termékről van szó, ahol a hatóanyagot, mondjuk az ásványi sót kémiailag körülveszik vagy hozzákapcsolják valamilyen kémiai szerkezethez. Lehetnek ezek például kelátok, vagy szerves savak savmaradékai, például laktát. A laktátról jut eszembe, hogy nem mindenkinek jó kalcium forrás a tej vagy tejtermékek, mivel érzékenyek lehetnek rájuk.

Mi a tanulság? Tartózkodjunk a magabiztos, nagy számokkal bűvészkedő marketing állításoktól. Elégedjünk meg a szerényebb javaslatokkal! A természetben nincs mindennél kiválóbb csodatermék! Ha van jótékony molekula, akkor az mindig kis koncentrációban hat, és azt mindig! Ha igazán jó kalciumforrást akarunk lenyelni, akkor alkalmazzunk igazi organikus forrást. Az “organikus” nem ugyanazt jelenti, mint a "szerves kötésben”! Az organikus azt jelenti jelen esetben, hogy olyan vitamin- vagy ásványi anyag forrást alkalmazzunk, amit a természet állított össze, ami a természetben megterem. Például, ha kalciumpótlásra van szükségünk és mindenáron kapszulában gondolkodunk, akkor szedjünk mandulahéj őrleményt. Ha pedig extra C-vitaminra van szükségünk, szedjünk pl. acerola cseresznye kivonatot. Úgy látjuk, hogy a piac legtöbbször nem ilyen termékeket kínál, ezért elhatároztuk, hogy hozzáférhetőek lesznek nálunk ilyen organikus, természetes termékek!

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek
Az oldal tetejére